Kafalarda Soru İşareti Oluşturan Tarihi Bir Soru: Roma ve Bizans Arasındaki Fark Nedir?

Bizans Tarihi, Osmanlı ve ondan daha önceki Türklerle olan ilişkisi bakımından bizleri yakından ilgilendirmektedir. Bizans'ı anlayabilmek için ise Roma Tarihini iyi anlayabilmek zaruridir. Peki bu iki kadim devlet arasındaki fark veya farklar nelerdi? Büyük Roma İmparatorluğunun doğuda kalan kısmı neden Bizans namıyla anıldı?

Roma'nın Ortaya Çıkış Süreci

Roma, günümüz İtalya coğrafyasında M.Ö. 750'li yıllarda ortaya çıkan bir teşkilat idi. O devirlerde daha küçücük bir köy olarak şekillenen Roma, çok önceleri birçok misafire ev sahipliği yapmıştı. Nitekim arkeolojik veriler M.Ö. 30 bin yıllarında bile o bölgede insanların yaşadığını ortaya çıkartmıştır.

En Uzun Süre Anadolu'da Kalan Medeniyet

İtalya'da küçük bir köy halinde ortaya çıkan Roma, uzun yıllar boyunca güçlendi. Persler ve Yunanlılar arasında asırlar süren kanlı harpler zamanında Roma, kendi halinde büyüyüp güçlenen bir kuvvet halindeydi. Nihayetinde büyüyen imparatorluğun sınırları İstanbul ve Anadolu topraklarına kadar ulaştı. M.Ö. 300'lü yıllardan M.S. 1453 yılına kadar Roma, bu topraklar üzerinde hüküm sürdü.

3. Yüzyıl Krizi ve Batı Roma'nın Çöküşü

M.S. 200'lü yıllar Roma için tam bir kriz dönemiydi. Askeriye, devlet idaresi ve ekonomik alanda birçok sorun ortaya çıkmıştı. En çok da ekonomik sıkıntılar devleti çok zor duruma sokuyordu. Bu krizin temel sebebi konusunda halen tartışmalar sürmektedir. Fakat bozkırlı veya Romalıların tabiriyle barbar kavimlerin hücumları da devlete çok büyük zararlar vermekteydi. Şüphesiz ki Avrupa Hunları da bu kavimler arasındaydılar. Yapılan reform ve yenilikler de Roma'yı diriltmeye yetmedi ve nihayet 476 yılında Odoacer komutasındaki Vizigotlar Batı Roma'ya son verdiler.

Batı Çöküyor, Doğu Yükseliyor

Batıdaki kolu çöktükten sonra Roma İmparatorluğu'nun merkezi artık doğu oluvermişti. Doğuda yaşamını sürdürmeye devam eden bu devlet asla Bizans adıyla anılmadı. Kendilerini her zaman Romalı olarak gördüler ve Roma İmparatorluğu'nun adını 1453 yılına kadar devam ettirdiler. Fakat bu devlet zaman içerisinde klasik Roma adetlerinden ve müesseselerinden uzaklaştı. Ana damarı daima Antik Roma geleneğinden oluşsa da, bu toplum Grek ve Hristiyanlık adetlerinin karışımıyla yeni bir imparatorluk haline büründü.

Bizans Adının Kökeni ve Ortaya Çıkışı

Alman Tarihçi Hieronymus Wolf

Roma'nın 1453 yılında Osmanlı tarafından tarihine son verilmesinden sonra, bu kadim Roma tarihini merak ederek araştırmak isteyen birisi ortaya çıktı. Hieronymus Wolf adlı bu şahıs esasında büyük bir bilim insanı veya çok iyi eğitim almış bir alim değildi. Fakat merakı sayesinde Roma tarihi üzerine çalışmalarını şevkle yürütüyordu. Roma'nın doğuda kalan bu kolunda birtakım şeylerin farklılaştığını anlaması uzun sürmedi. Netice itibarıyla doğudaki bu kolun ayrı bir tarih olarak incelenmesi gerektiğine inandı ve bu topluma üzerinde bulundukları şehirden uygun görerek Bizans adını verdi.

Netice itibarıyla Hieronymus Wolf'un başlattığı bu isim günümüze kadar erişebilmeyi başardı ve halen Bizans Tarihi ayrı bir alan olarak incelenmeye devam ediliyor. Daima tek bir Roma İmparatorluğu mevcuttu ve Bizans bu Roma İmparatorluğu'nun değişmiş bir koluydu. Bunun yanı sıra günümüzde Roma Tarihini, Bizans ve Roma olarak ayırmadan bir bütün olarak incelenmesi gerektiğini savunan tarihçiler de mevcuttur.

Popüler İçerikler

Fenerbahçe Başkanı Ali Koç'un Yaptığı Açıklamalar Gündem Oldu: ''Uyanın Fenerbahçeliler Uyanın!''
Milyonlarca Emekliyi Bekleyen Tehlike! Emekli Maaş Zammında Sıfır Zam Endişesi
Yarışmaya Katıldıktan Sonra Başından Vurulan Mutlu Kaya'nın "Başardım" Paylaşımı Duygulandırdı!
YORUMLAR
07.10.2016

dogu romaya bizans denip farklilastirilmasi alman tarihcilerinin oyunlaridir. konu tarih oldugunda tarihin kendi basina objektif bir bilim olmadigini bilmek gerek. cunku tarih milletlerin gecmisini kimligini belirler. bu sebebden her millet az yada cok kendi kimligini kuvvetlendirmek icin tarihi eger buker carpitir. o devirdeki alman tarihcilerin derdi ise kutsal roma germen imparatorlugu olarak kendilerini romanin mirascisi, devami olarak gormeleriydi. doguda roma varligini surdurmeye devam ederken bu iddia havada kalmakdaydii. onlarda kurnazca dogu romanin ismini ondan onceki yunan site devleti olan bizans olarak degitirerek farklilastirdilar, otekilestirdiler.

07.10.2016

ilber hoca bu roma mirasi uzerinde cok durur. bu cografyada hemen her buyuk devlet romanin mirascisi oldugu iddiasinda bulunmus. alman imparatorlarinin unvani olan kayser sezar isminin zamanla farklilasmis halidir. hatta rus imparatoru car bile sezar kokeninden gelir. osmanli bile bu mirasda hak iddia etmistir, fatih bizzat kayzer-i rum unvanini kullanmistir. burdaki rum romanin turkcelesmis halidir yani ben romanin sezariyim demistir.

19.10.2019

Madalyon üzerinde yazan budur:SVITANVS MOHAMETH OTHOMANVS TVRCORVM IMPERATOR. Bunun anlamı da Sultan Mehmet/Muhammet Osmanlı Turk İmparatoru dur. Burada Bizans uydurması yapmayınız. Siz de alman asıllı bir provokasyoncusunuz sanırım Mustafa Tekce.

15.08.2019

Bizans ismini Wolf'a bağlamak eksikliktir. 2. Mehmet yani Fatih'in Costanzo de Ferrara'ya yaptırdığı bir madalyanın ön yüzünde şu yazar: SVLTANI MOHAMMETH OCTHOMANI VGVLI BIZANTII IMPERATORIS 1481. Türkçesi Sultan Muhammed Otoman oğlu Bizans imparatoru. Link: coingallery.de Bunda Alman komplosunun olmadığı bariz :)

Yanlış bilgi. Tarih arşivlerine de bak kimse Bizans diye hitap etmiyor. Romaya biz Rumi deriz. Kuranda da Rumi der. Mesela Celaleddini rumi. Bizans diye bir devlet yok. Koskoca Roma imparatorluğuna son vermemizi hazmedemedikleri Apaçık.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ