Kadın Sağlığı Açısından Faydaları Saymakla Bitmeyen ve Mutlaka Tüketilmesi Gereken 8 Önemli Besin

Kadın sağlığı açısından yararlı besin kaynağı olabilecek ve daha sağlıklı bir vücuda sahip olmanıza katkı sağlayacak yiyecek ve içecekleri sizler için derledik.

1. Limon suyu, metabolizmayı hızlandırır ve kilo vermeyi kolaylaştırır.

Yaşlandıkça midemizdeki asit miktarının azalacağını düşünecek olursak, limon suyunun sindirim sürecinde çok önemli bir yeri olduğunu söyleyebiliriz. 

Ortalama 12 kalori civarında olan limon lezzetli bir gıda olduğu için kilo vermek isteyenlerin kurtarıcısıdır ve günlük olarak almamız gereken C vitamini miktarının üçte birini karşılamaktadır. 

Diyet dostu ve lezzet artırıcı limonun faydaları bunlarla da sınırlı değil. Yemek yeme arzunuzu köreltirken aynı zamanda karaciğerinizi detoksifiye etmekte de bire birdir. Ayrıca kanserle mücadelede ve iltihaplanmayı azaltmada da yardımcı gıdalar arasındadır.

2. Brokoli, kırışıklıklara karşı savaşır.

Brokoli için sağlığınıza zarar veren birçok sorunun çözümü olan bir 'süper sebze' diyebiliriz.

Bir bardak brokoli, cilde esneklik sağlayan kolajenin üretimi için çok önemli olan vitaminlerin %100'ünü içermektedir. Ayrıca yaşlı cilt hücrelerinin yenilemeye yardımcı olan A vitamini bakımından da zengindir.

3. Zerdeçal, enfeksiyonların tedavi edilmesine yardımcı olur.

Günümüzün en faydalı şifalı bitkilerinden olan zerdeçal, yaygın hastalıklara doğal bir çare olarak görülmektedir. Hastalıkların tedavisindeki çok yönlülüğü ve zamanla kendini kanıtlamış olması onu çok tercih edilen bir besin takviyesi haline getirmiştir

Zerdeçal, güçlü antioksidanlar ve iltihaplanmayı önleyici özellikler içermesinin yanı sıra; mantar önleyici, antibakteriyel ve virüs önleyici olmasıyla da bilinir.

4. Maca kökü, menopoz semptomlarını hafifletir.

Peru'da yaygın olarak mutfak dışında tıbbi amaçla da kullanılan maca, turpgillerden bir sebzedir ve bu nedenle brokoli, karnabahar ve lahana ile akraba sayılır. Bitkinin yenilebilir olan ana kısmı, yeraltında büyüyen köküdür. Beyazdan siyaha kadar birçok renkte olabilen maca toz halinde de tüketilmektedir.

Sıcak basması, ruh hali değişimleri ve uyku sorunları gibi menopoz semptomlarını hafiflettiği kanıtlanmıştır. Ayrıca geleneksel olarak doğurganlığı arttırmak ve hormonları dengelemek için de kullanılıyor.

Maca kökünü meyve pürelerinize, yulaf ezmesine ve unlu mamullere ekleyerek rahatça tüketebilirsiniz.

5. Kinoa, saç köklerini güçlendirir.

Protein ve lif bakımından zengin bitki bazlı bir besin olan kinoa, tam tahıllı olduğu için sağlıkçılar tarafından salatalara eklenmesi ve hatta pirinç yerine kullanması tavsiye edilmektedir. 

İçerdiği yüksek protein miktarı ile saç köklerini korur, saç derisini besler, nemlendirir ve iyi durumda tutar. Hatta saçlarınızı kirlilik ve toz gibi çevre koşullarından korumak için saç üzerinde görünmez bir tabaka oluşturur.

6. Ahududu yaprağı çayı, regl dönemindeki krampları azaltmaya yardımcı olur.

Ahududu yaprağı çayı, adın vücudu için gerekli olan vitamin ve mineralleri yüksek oranda barındırdığından dolayı kadın sağlığı için çok faydalıdır. 

İçerisinde demir, kalsiyum, potasyum, B, A, C ve E vitaminleri bulundurduğu için premenstrüel sendromu (PMS), ağır kanamayı ve ağrılı kramp semptomlarını hafiflettiği için yaygın olarak tüketilmektedir. Aynı zamanda hamile kadınların da doğumunu kolaylaştırdığı ve sancılarını azalttığı da kanıtlanmıştır.

İçerdiği yüksek miktarda vitamin ve mineraller sayesinde hormonları dengeleyen ve uterus duvarlarını güçlendiren ahududu yaprağı çayını yaparken, ekstra güzel bir tat vermesi için ahududuları da içerisine ekleyebilirsiniz.

7. Kaju, kas hareketliliğine destek olur.

Magnezyum, potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içeren iyi bir mineral kaynağı olan kaju, kalbinizin ve kaslarınızın elektriksel hareketi için gerekli olan ve vücut hareketleri için önemli olan demir, mangan ve bakır açısından da zengindir.

340 gram başına (2 gram doymuş yağ dahil olmak üzere) 12 gram yağ içeren kaju, beslenme uzmanları tarafından nispeten “iyi yağ” olarak kabul edilir. Ceviz ve yerfıstığı gibi diğer yemişler ile karşılaştırıldığında da, kaju yağ bakımından onlara görece oldukça düşüktür.

8. Omega 3 yönünden zengin besinler, kalp hastalıkları riskini azaltır.

Omega 3 bakımından zengin besinler, eikosapentaenoik asit (EPA) ve dokosahekssaenoik asit (DHA) içerir. Bu asitler, rahimdeki bebeklerin gelişimine ve kadınların sağlığına katkı sağladığı gibi aynı zamanda kalp hastalıkları riskini de azaltır.

Omega 3 yağ asitleri bakımından zengin yiyecekler arasında en yaygın olarak bilinenleri deniz ürünleridir. Somon, tonbalığı, alabalık ve sardalye gibi balıklardan alabileceğiniz Omega 3'ü süt, yoğurt ve soya ürünlerinden de karşılayabilirsiniz.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Tolunay Kafkas, "El Sıkmama" Olayına Müdahil Oldu: Hedefinde Volkan Demirel Var
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı