İnsanoğlunun Ciddiyetini Kavrayamadığı İçin Hafife Almaya Devam Ettiği 23 'Detay'

1. Stres

Stres vücudumuza biyolojik olarak da fazla yüklenmemize sebep olur. Bu yüzden de vücuttaki tüm sistemler yıpranır. Peki bu ne demek? Kalp hastalıkları, diyabet ve depresyona daha yakın durmak tabii ki.

2. Kafa çarpmak

Beynin aniden sarsılması sık sık ölümle sonuçlanır. Bu yüzden daha dikkatli olmak şart.

3. Arterit ya da eklem yangısı

Özellikle de romatoid artrit. Tylenol alıp keyfinize bakabileceğiniz bir rahatsızlık değil maalesef  hayatınızı fazlasıyla değiştiriyor.  Bunun sebebi de romatoid artritin eklemlerinizden daha fazlasını etkileyebilmesi. Cildinize, gözlerinize, kalbinize, akciğerlerinize ve hatta kan damarlarına bile zarar verme potansiyeline sahip.

4. Elektronik iş aletleri

Profesyonellerin eldiven ya da gözlük kullanmalarının bir sebebi var. 'Alt tarafı evin bahçesinde bir şeyler yapıyor' olmamız güvenliğimizi ikinci plana atmamız anlamına gelmiyor. Yalnızca bu sebeple dünyada binlerce yaralanma ve ölüm gerçekleşmesi de cabası.

5. Grup düşüncesi

Halk arasında daha çok 'sürü psikolojisi' olarak anılan, kalabalık gruplardaki insanların karar verirken aslında dürtüleriyle hareket etmesi ve başarısız olmasıdır.

6. Psikolojik istismar

Dayak yemediysen şikayet edecek bir şey olmadığına dair hem yaygın hem de bir düşünce var. (Gerçi dayakta bile acaba o ne yaptı diye sorulduğu olabiliyor ama o şimdilik kalsın.) Ancak maalesef psikolojik ve duygusal istismarlar fiziksel olanlardan çok daha kötü sonuçlar doğurabiliyor. Travma sonrası yaşanan stres bozukluğu ve intihar gibi...

7. Antibiyotik direnci

Kullandığımız her bir antibiyotiğe direnç gösteren virüs türleri var. Bu durum ilaç kullanımını gitgide arttırabiliyor.

8. Hayvan sahiplenmek.

Milyarlar verip bir can satın almaktan daha kötüsü de o canı keyfince sokağa terk etmek.

9. Diyabet

Maalesef yalnızca şeker tüketememek anlamına gelmiyor. Bu yüzden de geç olmadan dikkatli olmak gerek.

10. Ağız ve diş temizliği

Ağız ve diş temizliğini ikinci plana atmak sağlığı da ikinci plana atmak anlamına geliyor.

11. Depresyon

Depresyon üzgün ya da mutsuz olmaktan çok daha fazlası. Allak bullak olmuş beynin biyokimyası. Klinik olarak depresyon teşhisinin ne olduğunu tecrübe etmediyseniz ciddiyetini kavramanız çok zor fakat emin olun öylece canlanıp neşelenmek imkansız.

12. Yalnızlık

Çok rahat ve keyifli olduğunu düşünmekte sorun yok. Ancak çok uzun süre yalnız kalmanın beyin üzerinde çılgınca etkiler göstermesi kaçınılmaz. Hatta hücre hapsinin bu yüzden en acımasız cezalardan biri olarak görülüyor.

13. Uyku

İnsanların ne kadar az uyuduklarını anlatıp övündükleri bir çağda yaşıyoruz. Ama maalesef uykusuzluk hem birçok hastalığın sebebi olabildiği gibi ömrü de kısaltıyor.

14. Araba kullanırken telefonla ilgilenmek

Bir insanın günlük hayatta yapabileceği en tehlikeli şeylerden biri. Araba kullanmak yeterince tehlikeliyken sürücülerin dikkatini telefona vermesi ölümcül kazalara sebep oluyor.

15. Okyanusların asidifikasyonu

Dünyadaki en karmaşık ekosistemlerin yok olduğu zamanları yaşıyoruz. Bunlardan biri de mercan resifleri. Bunun sebebi ise okyanusların atmosferden aldığı yüksek seviyedeki karbondioksidi biriktirmesi. Maalesef bu durum da okyanuslardan aldığı kalsiyum karbonatla kendi iskeletini oluşturan organizmaların işini zorlaştırıyor.

16. Nesli tükenen arılar

Kullanılan böcek ilaçlarının ve tabii ki insanların iklimin bozulmasına sebep olmasıyla arıların büyük bir çoğunluğu yok olmaya başladı. Arıların başlıca yani en önemli polen taşıyıcılar olmasını göz önüne aldığımızda bu durum gezegenin tamamı için çok tehlikeli ve bir hayli ciddi.

17. Kitlesel paranoya

Dünyanın gitgide daha tehlikeli bir yer haline geldiğine dair bir hayli yanlış ancak yaygın bir inanış var. İşlenen suçlardan tutun da savaşlara kadar, dünyada 50 yıl öncekinden daha az şiddet ve ölüm var. Dünyanın dört bir yanında, her yıl mutlaka ses getiren terör olaylarına rağmen insanlık tarihinin en barışçıl ve refah dolu zamanını yaşıyoruz. Ancak elimizin altında internet gibi bir imkan varken kötü haberler her saniye yüzümüze tokat gibi çarpıp insanlıktan umudumuzu kaybetmemize yol açabiliyor. Ve fakat bu gibi olaylar hep vardı hatta daha fazlaydı. Bu gerçeği göz önüne alıp, paranoya tuzağına düşmemek gerek.

18. İnsan ticareti

Bugün dünyada kölelerin sayısı 30 milyon civarında. Dünya nüfusu her zamankinden yoğun olabilir ama köle sayısı da her zamankinden daha fazla. Hem de köleliğin neredeyse her ülkede yasa dışı olmasına rağmen.

19. OCD

Tertip, düzen seven herkes obsesif-kompülsif olduğundan ve takıntılarından bahsetse de  'obsesif kompülsif bozukluk' tüm hayatınızı olumsuz yönde etkileyebilen, çok daha ciddi bir rahatsızlık. Anksiyete bozukluğu ve depresyonla eş zamanlı olabilmesi durumun ciddiyetini arttırıyor. Aslında meditasyon ve terapi ikilisi obsesif kompülsif bozukluğu olan herkes için en iyi çare olabilir.

20. Şeker ilavesi

Su dışında bir şey içiyorsanız muhtemelen tüketmeniz gereken şekerden çok daha fazlasını vücudunuza alıyorsunuz demektir. Durumun ciddiyeti ise diyabet kelimesinde gizli.

21. Oturma

Günümüzde çoğu meslek neredeyse hiç fiziksel aktivite içermiyor. Arabada oturuyoruz, evde oturuyoruz hatta toplu taşıma araçlarında hiçbir rahatsızlığımız yokken dahi oturmak için can atıyoruz. Toplum artık hareketsiz. Ancak tehlikeli bir gerçek var ki; birkaç saatten fazla oturmak, özellikle her gün yapıldığında, bazı olumsuz sonuçlar doğuruyor. Saat başı kalkıp şöyle 5 dakika yürümenin zararı yok, faydası çok.

22. Yeme alışkanlığı

Çoğu insan farkında değil ama 30 yaşından sonraki hayatımız yeme alışkanlıklarımızın ve hayat tarzımızın doğrudan bir sonucu.

23. Melanom

İnsanların kolayca korunabileceği hatta en kolay korunduğu kanser türü. Ancak bir kere yakalanınca en ölümcüllerinden biri haline gelir. Bu yüzden güneşten korunmakta fayda var.

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
Yasa Dışı Bahis Reklamı Soruşturması Noktalandı: Galatasaray'a Takipsizlik