Zamana dair düşünceler, zaman zaman akıllara düşer ve zaman içerisinde diğer düşüncelerden ilham alarak kendini geliştirir. Eski çağ filozofları yalnızca yaşam ya da topluma değil, zamana da kafa yordular. Mitolojiler bu evrensel gizemin işleyişine kendilerince açıklamalar getirmeye çalıştılar. Sözgelimi bu sabah işinize ya da dersinize giderken sizler de zamanın önemine -belki de farkında olmadan- bir kez daha vakıf oldunuz.
Zamanın ne olduğuna, nasıl işlediğine dair geliştirilmiş kuramlar ve düşüncelerden derlenen 10 temel fikri sizlere sunuyoruz. Fikirler bu makaleden derlendi. Ek görüşler ve metaforlarla güçlendirilmeye çalışıldı.
Zamanın gizemli delhizlerine buyurun o halde:
Hristiyan felsefeci St. Augustine’in düşüncesine göre zaman sonsuz olamaz. Çünkü zamanı Tanrı yaratmıştır. Ve bu denli sonsuz bir şeyi yaratmak imkansızdır. - ( Bundan sonrasını okumaya gerek kalmadı. Okuduğum en saçma cümle, Söyleyen kim olursa olsun.)
"Nedensellik" yasası tüm algımızı yönlendirdiği için "zaman"ın varolduğunu varsaymak zorundayız. Aksi takdirde "algı kapasitemiz" bu büyüklükte bir "kaos"u algılamaya yetmez.
Olaya Tanrısal açıdan bakarsak her şey başladığı gibi bitti gitti kül oldu ve biz aslında çoktan öldük, önce dünya sonra güneş sistemi sonra da evren yok oldu ve biz ahiret (İdealar) dünyasında sorgulamaya çekilip iyi ya da kötü İdealara gittik. Ondan sonrası bilinmiyor...