İnsanları Birbirinden Soğutan Küfretme Alışkanlığının Faydaları Bilimsel Olarak Kanıtlandı!

Küfür alışkanlığı çoğumuz için cehaletin, kabalığın, kontrolsüz öfkenin ve dar kelime hazinesinin işaretidir. Ancak yapılan son çalışmalar, tüm bu düşüncelerimizin aksini kanıtlar nitelikte...

Günlük hayatta kimi insanları rahatsız eden bu sözcükleri kullanmamızın birden çok sebebi bulunuyor.

Bunlar arasında sözel bir etki yaratmak, duygularımızı dışa vurmak, mizah ve kişiliğimizi açığa çıkarmak gibi sebepler yer alıyor. Küfürbaz insanlarla ilgili kalıplaşmış düşüncelerimizi bir kenara bırakmak isteyen psikologlar da, küfrün gerçek doğasını açığa çıkarmak üzere çalışıyor.

ABD'de bulunan Marist College'dan araştırmacılar, kişilerin küfür alışkanlıklarıyla dili akıcı biçimde kullanma becerileri arasındaki ilişikiyi araştırdı.

Bunun için katılımcılara alfabeden bir harf söyleyerek bir dakika içinde o harfle başlayan ne kadar çok kelime bulabileceklerini test eden araştırmacılar, kişilerin dil becerilerini tespit ettikten sonra ne kadar akıcı küfredebildiklerini test etmeye geçti.

Bu testte ise katılımcılardan bir dakika içinde akıllarına gelen tüm küfürleri hızlı bir şekilde sıralamaları istendi.

Daha sonra yapılan bu iki testin sonuçlarını karşılaştıran araştırmacılar, kelime testinde en yüksek puanı elde eden katılımcıların, küfür testinde de en başarılı kişiler olduğunu ortaya koydu. Aynı şekilde kelime testinde en başarısız olan katılımcılar da, küfür testinde en düşük puanları alanlardı.

Çalışmanın sonuçları küfürbazlığın, kelime hazinesinin darlığından ya da cehaletten kaynaklanmadığını ortaya koydu.

Hatta tam aksine, kendini ifade etme ve dili kullanma konusunda en başarılı olan katılımcılar, küfretme konusunda da aynı başarıyı gösteriyordu. Böylelikle küfür eden insanlar hakkında pek çoğumuzun sahip olduğu kanının, yaygın olduğu kadar yanlış da olduğu kanıtlanmış oldu.

Yapılan ikinci çalışmada ise, katılımcılardan ellerini buzlu suyun içinde tutabildikleri kadar tutmaları istendi.

Ve bunu yaparken de istedikleri bir küfrü tekrar etmeleri... Aynı anda bir başka gruptan aynı şeyi yapmaları istendi ancak bu sefer tekrar edilmesi istenen kelime bir küfür değil, gündelik olarak kullanılan, sıradan bir kelimeydi. Test sırasında iki grubun da kalp atış hızları görüntülendi.

Sonuçlar, deney sırasında küfreden grubun acıya daha uzun süre dayanabildiğini ortaya koydu.

Üstelik bu gruptaki katılımcılar, diğer gruptakilere göre buzlu su tecrübesinin daha az acı verici olduğunu belirtti ve deney sırasında kalp atış hızları daha büyük artış gösterdi. Bu sonuçlar da deney sırasında küfreden grubun, ettikleri küfre duygusal bir tepki gösterdiğini ve 'savaş ya da sıvış' tepkisi verdiğini gösteriyor: Bu tepki, vücudun adrenalin salınımını ve kalp atışlarını artıran, aynı zamanda vücudun acıya daha fazla tolerans göstermesini sağlayan doğal bir savunma mekanizmasıdır.

Tıpkı küfretmenin belirli duyguları açığa çıkarması gibi, belirli duygular da küfretme becerisini geliştiriyor.

Bir başka çalışma kapsamında katılımcılar iki gruba ayrıldı ve bir gruptan bilgisayarda savaş oyunu, diğer gruptan ise golf oyunu oynaması istendi. Ardından tüm katılımcılar küfür testine alındı ve beklendiği üzere savaş oyunu oynayan katılımcıların çok daha akıcı bir biçimde küfredebildiği ortaya çıkarıldı. Bir önceki çalışma gibi bu çalışma da, adrenalin salınımının küfretme isteğini ve becerisini artırdığını ortaya koydu. 

Kısacası bir tabu olarak gördüğümüz ve ayıpladığımız küfretme alışkanlığı, aslında yaşadığımız bedensel durumlara verilen mantıklı bir tepkiden daha fazlası değil ve bazı durumlarda bize yardımcı dâhi olabilen bir özelliğe sahip...

Popüler İçerikler

TikTok Fenomenleri Çağla ve Cansu Arasında ‘Erkek’ Kavgası Çıktı: Cansu, Çağla’yı Silahla Vurdu
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR

Zaten toplumda yayılması ve teşvik edilmesi gereken bir erdemmiş gibi bir gönderi olmuş. Her doğru her yerde söylenmez.

05.02.2017

bak bu dogru iste amq ben kufuru duygularımı dışa vurmak icin derim ayrica buzlu su da saatlerce dayanabilirim denemisligim var.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ