İnsana "Ah Keşke Orada Olsaydım" Dedirten Geçmişten 18 Efsane An

Dünya üzerinde yaşanmış öyle anlar var ki insan sadece okuyup araştırdığında bile tatmin olmuyor, illa ki o zamanın içerisinde bulunmak istiyor. Tarih, yaşadığımız her bir saniyenin geçmişiyle örülmüş bir duvar. Bizden önce de böyleydi, bizden sonra da aynı olacak. Zamanı yakalamak şanslı insanların işi. Biz de o yakalayamadığımız zaman içerisinde 'Keşke ben de orada olsaydım' diyebileceğimiz olayların bir kısmını Ekşi Sözlük'te yer alan 'şahit olmayı çok isterdim denen tarihi olaylar' başlığından derledik. Bakın bakalım, belki sizin de aklınızdan geçmiştir...

1. Mustafa Kemal Atatürk'ün 28 Ekim 1923 tarihinde Çankaya Köşkü'nde verdiği akşam yemeği

Bütün bir ülkenin kaderini değiştirecek, aydınlık ve güzel günlerin haberini vermişti o akşam Atatürk. Yemek sırasında hepimizin bildiği 'Efendiler, yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz!' ile başlayan konuşması sırasında orada olmak, bir cumhuriyet çocuğunun en çok istediği şeylerden birisi olabilir.

2. Neil Armstrong'un Ay'a ilk ayak bastığı an

Bu anı o dönem televizyon karşısından seyretmiş birçok insan olduğunu biliyoruz. Ancak Ay'a ilk ayak basan insanlardan biri olmayı herhalde çoğumuz hayal dünyamızda en az bir kere yaşamışızdır. Müthiş bir tecrübe olurdu!

3. Adem ile Havva'nın şeytan tarafından kandırılıp elmadan ilk ısırığı aldığı an

Hepimizin şu anki durumunu belki de bu hamle değiştirdi. Tam da o an yanlarında olup konuşulanları duymak, belki de 'Dur yapma, olaylar çok büyüyecek!' demeyi kimi zaman istemişizdir.

4. Ateşin keşfedildiği an

Bu konuyla ilgili bilimsel birçok yazı ve bilgi olabilir. Biz işin o tarafında değiliz. Daha çok atalarımızın ateşi bulduğu andaki tepkileri, yüz ifadeleri ve ilk olarak ne pişirdiklerine tanık olmak muhteşem olabilirdi.

5. Mısır piramitlerinin yapılma süreci

Bu dünyada neler neler açıklığa kavuştu da bir Mısır piramidinin nasıl inşa edildiği tam olarak net bir şekilde anlaşılmadı. Bu fikrin ortaya çıkışından sonra her bir piramidin hangi hesaplarla ve hangi yöntemlere yapıldığını görmek müthiş olmaz mıydı?

6. Zeki Müren ve Neşet Ertaş'ın türkü söyleyip rakı içtiği masada olmak

Sanıyoruz ki bu olağanüstü buluşmaya tanık olan insanlar, o an belki de ne kadar şanslı olduklarının farkında değildi. Biz gençler yaşımız sebebiyle çok daha sonra anlayabildik kıymetlerini. Düşünsenize, hem Zeki Müren var, hem Neşet Ertaş ve siz o sofradasınız!

7. Woodstock 1969 konseri

Tek derdi sevgi, barış ve müzik olan çiçek çocukların arasında olmak şu an bile birçok kişinin 'Ahh keşke!' dediği bir olay. Üstelik sahnede bir daha asla bir araya gelmesi mümkün olmayan efsane gruplar ve sanatçılar varken!

8. Leonardo da Vinci'nin Mona Lisa tablosuna hayat verdiği an

Kusursuz bir tablo olmasını bir kenara bırakırsak, çok bilinmeyenli bir matematik problemi kadar gizemi var bu tablonun. Mona Lisa o an nasıl bir poz verdi, gerçekten de tablodan gördüğümüz gibi miydi, Da Vinci hangi sırları tabloya işledi? Orada olsaydık hepsini bilebilirdik...

9. Berlin Duvarı'nın yıkılışı

1961 yılından 1989 yılına kadar 'Utanç Duvarı' olarak anılan ve bir ülkeyi Doğu-Batı olarak bölen duvarın yıkılışı, tüm Almanya vatandaşları tarafından büyük bir coşkuyla gerçekleşmişti. İşte tam da o an orada olup o heyecanı yaşamak vardı!

10. Fransız Devrimin yapıldığı zaman

Fransa'da mutlak monarşinin sona erip, cumhuriyetin ilan edilmesi ile başlayan süreç. Bu sadece tek bir ülkenin değil, tüm dünyanın tarihini değiştirecek bir hareketti aynı zamanda. Belki o zor günleri değil ama devrimin oluşumunu görmek vardı!

11. Yoğurdun ilk olarak bulunduğu gün

İlk olarak kim tarafından, nasıl ortaya çıkarıldığı tam olarak bilinmese de kaynaklara göre yoğurdun 6000 yıllık tarihi var. Birçok ülke yoğurt mucidi olduğunu iddia ediyor. Kimin bulduğuyla ilgilenmiyoruz. Sadece bunun bir kaza ile mi yoksa gayet bilinçli bir şekilde mi yapıldığına şahit olmak. Orda olsaydık bilirdik!

12. Paraya ihtiyaç olduğu düşünülüp icat edildiği o gün

Aslında başımıza her şeyin gelmesini sağlayan tek gün olarak kabul edebiliriz. Lidyalıların dünyaya attığı kazık ya da bıraktığı kültür mirası olarak değerlendirmek size kalmış. Ama keşke bu iş yapılırken yakınlarda bir yerde olsaydık!

13. Hezarfen Ahmet Çelebi'nin Galata Kulesi'nden uçtuğu an

O döneme göre düşünecek olursanız tam bir çılgınlık! Düşünsenize, adamın biri kuleye çıkmış, tamamen kendi yaptığı kanatlarla uçacağını iddia ediyor ve bir miktar uçuyor da. Keşke o şaşkınlığı biz de yaşasaydık!

14. Fatih Sultan Mehmet'in gemileri karadan yürüttüğü an

Bu da tarihteki çılgın ama işe yarayan destansı fikirlerden bir tanesi. Kimse padişaha çıkıp 'Olur mu öyle şey ya!' diyemeyeceği için büyük bir kuvvet ve inançla bu işi gerçekleştirmiş. Kenardan köşeden bu olayı seyretmek açıkçası efsane olabilirdi.

15. Pablo Escobar'ın ölü olarak ele geçirildiği gün

Bir dönem uyuşturucu kaçakçılığının dünyadaki en önde gelen ismi Escobar. Hala daha hayatını anlatan dizisini seyrettiğimizde olanlar karşısında küçük dilimizi yutuyoruz. Böylesine azılı bir kaçağın yakalandığı anı görmek herhalde çok ilginç olurdu. Zaten yakalayan polisler bile bu anı ölümsüzleştirmek için işte bu fotoğrafı çektirdiler.

16. Titanic'in ilk seferinde limandan ayrıldığı an

İlk ve son seferi demek daha doğru olur.  Mühendisler tarafından asla batmaz denilen Titanic, daha ilk seferinde bir buzdağına çarpıp battı. Onu son görenler ise limanda uğurlayanlar oldu. Bir daha da kimse onu suyun üstünde göremedi. Ah o gemide değil de limanda biz de olsaydık!

17. Maradona'nın tanrının eli olduğu maç

1986 Dünya Kupası çeyrek finalinde İngiltere'ye elle gol atan Diego Armando Maradona, herhalde futbol tarihinin gelmiş geçmiş en efsane isimlerinden bir tanesi. Açıkçası tam da o sırada tribünde olup, hakemin gol kararını verdiğine şahit olduğumuzu düşündükçe aklımızı yitiriyoruz!

18. Dinozorların cirit attığı dönem

Belki korkutucu olabilir ama çoğu insanın dinozorları görmek istediği bir gerçek. O dönem birlikte yaşasaydık ama bize zarar vemeselerdi ya da hiç fark etmeselerdi, hatta arkadaş olabilseydik ne de güzel olurdu....

Popüler İçerikler

Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya'dan 1 Mayıs Açıklaması: "Taksim Uygun Değildir"
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
YORUMLAR
05.10.2016

gecmiste degil ama gelecekte ilk dunya disi yasamin bulundugu ani gormek isterdim. ister uzayli bir medeniyet olsun, istese tek hucreli basit yasam olsun farketmez, dunyaya yasama evrene hatta insanin kendine bakisini kokunden degisterecek sonuclari olacaktir. dnaya sahip olup olmamasi, kokeni, biokimyasi cok ilginc sorulara cevap olacaktir, dahada ilginc sorularinda ortaya cikmasina neden olacaktir.

05.10.2016

Babamla annemin bana hayat verdikleri anda olmak isterdim durun yapmayın demek için

05.10.2016

sigara kullanmıyorum ama yorumu okuyunca yaktım bitane:/

Pasif Kullanıcı
05.10.2016

19.Bu başlığın Ekşi Sözlük'te ilk açıldığı an...

TÜM YORUMLARI OKU (42)