İnsan Hayret Ediyor! Yasaklanma Sebeplerine Hala İnanamadığımız 11 Ünlü Kitap

Tarih boyunca çeşitli ülkelerde kitaplar yasaklandı. Bunun sebebi bazen halka ''olumsuz etkiler'' verileceği düşüncesi, bazense taşıdığı alt metinler oldu. Fakat ne sebeple olursa olsun, geçmişten günümüze bakıldığında bazı kitapların yasaklanma sebeplerini anlamakta güçlük çekiyoruz. İşte, neden yasaklandığına hala inanmadığımız 11 ünlü kitap..

1. Batı Cephesinde Yeni Bir Şey Yok – Erich Maria Remarque

Eser, edebiyat otoriteleri tarafından savaşı en güzel anlatan kitaplardan biri kabul ediliyor. Remarque ise Birinci Dünya Savaşı ve onun yıkımlarına tanıklık eden birisi. Yazdığı kitabın gerçekçiliği de buna bağlanıyor. Eser, 1933 yılında Alman askerini olumsuz tanıttığı gerekçesiyle Nazi yönetimi tarafından yasaklanmıştı.

2. Yaban Kuğuları – Jung Chang

Bu kitapta Jung Chang, üç kadın üzerinden dönemin analizini yapar. Eser, Batılı okurlara da Çin'in sosyal hayatı hakkında bilgiler verdiğinden 1991 yılından beri Çin'de yasaklanmış kitaplardan biri.

3. Lady Chatterley’in Aşığı – David Herbert Lawrence

Lawrence'ın yasak aşk hikayesini anlatan bu roman, 1928 yılından 1960'a kadar yasaklıydı. Fakat kitaba ilgi öyle büyüktü ki, daha yayınlandığı ilk gün 200.000 den fazla satılmıştı.

4. Doktor Jivago – Boris Pasternak

Pasternak'ın kitabı Bolşevik Devrimi sonrası SSCB'yi anlattığı nedeniyle 1988 yılına kadar SSCB'de yasaklıydı. Pasternak, kitabı kaleme aldığı için o kadar çok tehdit almıştı ki, kendisine 1958 yılında verilmek istenen Nobel Edebiyat Ödülünü bile kabul edemedi.

5. Oz Büyücüsü – Lyman Frank Baum

Şu an bize bir masal olarak görünse de, içinde dinsiz ve sakıncalı karakterleri taşıdığı sebebiyle 1930'lar ve 1950'lerde iki kez yasaklanmıştı.

6. 1984 – George Orwell

George Orwell'ın kurduğu bu distopya, tüm düşüncelerin ve insani faaliyetlerin izlenmesini öngörüyordu. Tam da bu sebepten ABD'de totaliter rejimleri anlattığı gerekçesiyle yasaklandı.

7. Ulysses – James Joyce

Joyce'un bu kitabı günümüzde modern edebiyatın en önemli eserlerinden biri kabul edilse de, ABD'de mastürbasyona teşvik ettiği gerekçesiyle 1921'den 1933'e kadar yasaklıydı.

8. Anne Frank’ın Hatıra Defteri – Anne Frank

Önce Nazilerden saklanan, ardından ise toplama kampındaki günlerini anlatan bir kızın bu günlüğü dünyada oldukça ses getiren kitaplardan biri kabul ediliyor. Yaklaşık 60 dile çevrilmiş eser, Lübnan'da Yahudileri iyi gösterdiği gerekçesiyle yasaklanmış.

9. Da Vinci Şifresi – Dan Brown

Dan Brown'un bu kitabı, çeşitli tasvirler nedeniyle Lübnan'da yasaklandı. Aynı zamanda ''Melekler ve Şeytanlar'' kitabının filminin de Roma'da çekilmesine izin verilmemişti.

10. Harry Potter Serisi

Dünyada 450 milyonun üzerinde satan Harry Potter serisi, kitaptaki büyücü ve cadıların varlığının ''satanist düşünceler'' barındırdığı öne sürülerek  ABD'de yasaklandı. Fakat bu yasaklamaya birçok okuldan büyük tepki geldi ve kütüphanelerinde bulunan serinin kitaplarını elden çıkarmadılar.

11. Alice Harikalar Diyarında – Lewis Carroll

1868 yılında kaleme alınan bu kitap, çocukların hayal gücünü geliştiren bir keşif hikayesi olarak tanımlanır. Ama eser, hayvanlarla konuşmayı teşvik ettiği ve bilinç dışı ögeler nedeniyle 1931 yılında Çin'de yasaklanmıştı.

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Konya'da 14 Yaşındaki Öğrencisini Taciz Eden Lise Öğretmeninin Cinsel İçerikli Mesajları Mide Bulandırdı
Yalı Çapkını Hayranları Ferit'i Görmek İçin Tekneyle Sete Gitti!
YORUMLAR

1984 ü okursanız yasaklanma sebebini az çok anlarsınız.Bence okuyun günümüz Türkiye sinde lazım

25.04.2018

Bir kitabın yasaklanması ne demek ya?insan her türlü kitap yazabilir düşünce engellenmemeli

26.04.2018

1984 kısa bir zaman içinde yeniden yasaklanabilir.

Pasif Kullanıcı
26.04.2018

Zor internette epub pdf format halinde zibilyon tane sitede paylaşılıyor.

TÜM YORUMLARI OKU (15)