Hipsterlik Öldü, Başımız Sağ Olsun! Popüler Akımın Yerine Geçmesi Muhtemel 8 Alt Kültür

Son yılların aynı anda çok sevilen ve nefret edilen kültürü hipsterlik yavaş yavaş sona erdi. Elbette trendlerle dönen dünyada çağa uygun yeni akımlar ortaya çıkıyor. Bunlardan biri bir gün hipsterlik kadar güçlenir mi bilinmez ama trend avcılarının yeni hipsterlik olarak gördüğü alt kültürleri derleyelim istedik.

Üzgünüz (ya da çok şükür) ki hipsterliğin modası geçti.

Artık kimse Instagram'da sepya filtreler kullanmıyor, kısa paçalı renkli dar pantolonlar giymiyor (çünkü onları başka bir akım sahiplendi 😀 ), ihtiyaç duymadığı halde kalın çerçeveli gözlükler takmıyor. Sakal ve plak modası devam ediyor, ancak hipsterliği hipsterlik yapan şeyler dünyadan siliniyor.

Peki yerine ne geçecek?

Alt kültürler ve akımlar sürekli şekil değiştirir. Dünya bugüne dek ne akımlar gördü. Hippiler, gotikler ve emolar gibi hipsterlerin de miadı doldu. Trend uzmanlarına göre hipsterliğin yerini alabilecek birçok akım var. Zaten gençlerin tarzlarını, yaşam stillerini biraz inceleyince yaklaşan trendleri görmek için trend avcısı olmaya gerek kalmıyor. 

İşte dünyada yükselen ve hipsterliğin yerini alabilecek akımlar:

1. Yuccie

Yuccies, yani yucciler için aslında hipsterlerin evrimleşmiş hali diyebiliriz. Anlamı young urban creatives, yani genç şehirli kreatifler olan yucciler; iyi eğitimli, büyük şehirlerde yaşayan, vizyoner Y kuşağı gençlerinden oluşuyor. 9-6 bir işte çalışmaktan kesinlikle kaçınan, çalışsalar da çalışma hayatını kendi girişimleri için geçici bir basamak olarak kullanan yucciler; küçük girişimlerle kısa yoldan zengin olma hayali kuruyor.

2. Cutester

Günümüzde pek çok genç yetişkin, geçmişe özlem duyuyor. Bazıları bunu abartıp içlerindeki çocuğa göre yaşamayı sürdürüyor. Çizgi karakterli giysiler giyip, sevimli eşyalar satın alıyor; çocukları olmasa da çocuk programları, çizgi filmler izliyorlar. Bu akıma cutester deniyor. Bazı insanlar cutesterların yetişkinlik sorumluluğundan kaçmak için böyle davrandığını düşünüyor.

3. Health Goth

Birkaç yıl önce pastel goth akımı vardı hatırlarsanız. Gotik tarz içinde bulunduğu dönemin şartlarına göre sürekli şekil değiştiriyor diyebiliriz. Health goth, yani sağlıklı gotik tanımı yıllar önce açılmış bir Facebook sayfası ile ortaya çıkmış. Sağlıklı gotikler spor yapıyor, sağlıklı besleniyor, günümüz modasına uygun şekilde spor giysiler, eşofmanlar giyiyor. Ancak bu giysilerin neredeyse tamamı siyah ve gotik tarza uygun. Ayrıca sert ve karanlık müzikler dinlemeyi sürdürüyorlar.

4. Normcore

Belki de hipsterliğin tahtına göz diken en güçlü aday bu. Çünkü şu sıralar neredeyse herkes farkında olarak ya da olmayarak bu akıma uygun giyiniyor. Oxford Sözlük'e de giren bu yeni kelime; normal ve hardcore kelimelerinin karışımı. Klişe moda kalıplarından sıkılan insanlar artık demode şeyler giyiyor. Kalıpları yıkan bu akıma ve uygulayanlara normcore deniyor. Mom jean, pijamalar, terlikler, bel çantaları ve buna benzer birçok parça, bu trendin ürünü. Tabii herkes böyle giyinince bu parçalar da ister istemez modaya dönüşüyor. Normcore için bir çeşit paradoks diyebiliriz.

5. Haulster

Bu çok çok yeni bir kavram. Biraz açıklamak gerekirse; internet üzerinde video çekerek takipçilerine mağaza, alışveriş merkezi gezdiren veya satın aldıklarını paylaşan insanlar görmüşsünüzdür. İşte bu insanlara haul ya da haulster deniyor. Sadece tüketen, tükettiklerini de video ve fotoğraflar ile bir çeşit üretime çevirip insanlarla paylaşan gençlerin sayısı azımsanmayacak kadar çok. Pek çok insan bunu yaşam tarzı olarak görmese de, bu kişilerin sayılarına ve takipçilerine bakarak rahatlıkla bunun bir yaşam tarzına dönüştüğünü söyleyebiliriz.

6. Seapunk

2011'de Tumblr'dan yayılan bu akım; adı üstünde deniz altında yaşayan punkları tasvir ediyor. 90'lar modasından fazlasıyla etkilenen bu kültürün renkleri elbette yeşil, mavi ve turkuaz.

7. Witch House

80'ler İtalyan korku filmlerinden çıkmış gibi duran bu alt kültür, oldukça karanlık bir temaya sahip. Boğuk, elektronik ve pop arası bir müzik türünün de adı olan witch house, yani cadı evi; † ‡ †, oOoOO, ΔAIMON gibi tuhaf isimli müzik gruplarına sahip. Okült ve Eski Mısır sembolleri, minimal dövmeler ve parçalanmış derecede yırtık giysiler bu akımın imaj yönünü anlatıyor. 2009'da bir şaka olarak ortaya atılan bu isim, şimdi günden güne büyüyor.

8. Soft Grunge

Tıpkı gotikliğin yumuşaması gibi 90'ların popüler asi tarzı grunge da yumuşuyor. Soft grunge, bu tarzı imaj olarak benimseyen (neden her yerde eski müzik grupları tişörtleri satıldığı belli oldu), ancak müzikal tercihi günümüzün asi pop yıldızları olanlar için kullanılan bir kelime. Özellikle müzik festivalleri son dönemde bu akıma ev sahipliği yapıyor.

Popüler İçerikler

Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
03.05.2017

Yeni akım: kıllı kadınlar ve makyajlı erkekler ✌ (kesinlikle yargılamıyorum)

03.05.2017

Don atlet varken bunlar ne lan. Yaşasın külotcore!!

Cutester çok tatlişmiş lan her an Cutester olabilirim.

TÜM YORUMLARI OKU (16)