Her Gün Aynı Saatlerde Hapşıranlardansanız Bilim Bu Durumunuzun Nedenini Bulmuş Olabilir!

Her gün aynı saatte hapşırıyorsanız veya çevrenizde böyle biri varsa, durumun bilimsel nedenini merak etmişsinizdir. Bu yazıyla her şeyi açığa kavuşturuyoruz.

Akşam uyumadan önce, öğlen saatlerinde veya günün başka bir diliminde neredeyse her gün hapşıran insanlardan biri de siz olabilirsiniz.

Belki tesadüf olduğunu düşünüp geçmişsinizdir; fakat bilim insanlarına göre her gün aynı saatlerde hapşırmak, bir tesadüften ibaret değil.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Peki bu durumun nedenleri ne olabilir?

Uzmanlara göre ilk akla gelen nedenlerden biri, her gün aynı saatlerde aynı uyaranlarla karşı karşıya kalıyor olma ihtimalimiz. Örneğin her gün aynı saatte evden çıkıp, polenlere maruz kaldığınız için hapşırıyor olabilirsiniz. Ya da her gün öğle yemeğinde, dışarısı hafif tozlu olan bir mekanda yemek yiyor olabilirsiniz.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Aynı şekilde gece yatmaya gidip yatağa girdiğinizde, bir süredir odanızı temizlemediyseniz kalkan tozlar sizi hapşırtıyor da olabilir.

Buna benzer olarak, yemek yedikten sonra da hapşırasınız gelebilir. Dolayısıyla her gün aynı saatlerde yemek yiyorsanız, bu durum niye hep aynı saatte hapşırdığınızı açıklayabilir.

Bir başka ilgi çekici teoriye geçelim.

Bu teoriye göre burnumuzdaki mukusun (daha bilinen adıyla sümük) da kendine has bir sirkadiyen saati bulunuyor. Yani tıpkı vücudumuzun sahip olduğu biyolojik ritm (biyolojik saat) gibi bir mekanizma, mukus için de geçerli olabilir.

Bu biyolojik saat kavramı, vücudumuzun 24 saatlik süreçte girdiği döngüleri ifade ediyor.

Hormonların hangi saatlerde salınacağı, uykuya ne zaman geçileceği, ne zaman acıkılacağı gibi konuları kapsayan bir ifade anlayacağınız. Biyolojik saati iç faktörlerin yanı sıra, güneş ışığı ve hava sıcaklığı gibi bazı dış faktörler de belirliyor. Buna göre sabah saatlerinde ve geceleri ağırlaşan bir gribe veya soğuk algınlığına yakalandıysanız, bu durumun nedeni burnunuzun da kendine has bir biyolojik saat oluşturması olabilir.

Bu konuda 1990 yılında bir araştırma yapılmış.

Arthur Grant adlı bir araştırmacı, öğrencilik yıllarında sınıftaki arkadaşlarından birinin her gün aynı saatte, hiçbir neden olmaksızın hapşırdığını fark etmiş. Başka hapşıran kimse yokmuş, ayrıca öğrencinin belli bir alerjisi ya da sağlık sıkıntısı yokmuş, ilaç da kullanıyormuş ve hapşırma esnasında yoğun ışık gibi bir faktör de yokmuş. Arthur, her seferinde bu hapşırmaları kayıt altına almış.

Kayıtlara göre sınıf arkadaşlarının 69 günde 118 kere hapşırdığı ortaya çıkmış.

Bu hapşırmaların ortaya çıktığı zaman ise sabah 8:20 civarlarıymış. Bunun biyolojik saatle ilgili olup olmadığını kontrol etmek istemişler ve ulaştıkları cevap pozitif bir sonuç vermiş. Sonuçlarına göre burundaki mukus miktarının çok azalması veya artması, fizyolojik olarak bir rahatsızlık verip hapşırma eyleminin tetiklenmesine sebep oluyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Özetle işin bilimsel kısmı tam olarak böyle.

Artık ortamlarda aynı saatlerde hapşırma durumu gündeme gelirse, işin bilimini anlatıp alkışları toplayabilirsiniz :) Bilimle kalın!

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Polisten Pedofili Operasyonu: Fotoğraf ve Video Yayınlayan 156 Kişi Gözaltına Alındı
YORUMLAR
09.04.2017

öğleden sonra saat 2 hiç şaşmaz evet alerjim var :(

16.12.2020

saat 13:45 14:15 arası mutlaka üst üste hapşırıyorum yalnız değilsin :D:D:D

30.12.2020

Çin işkencesi olsa bu kadar etkili olamaz. salya sümük gezmekten bıktım. Uyanınca aralıksız 1 saat hapşurmaktan burnum üzerinde drift yapılmış yol gibi oldu

28.12.2023

13:20-14:20 yalnız değilsiniz.

TÜM YORUMLARI OKU (4)