Her Geçen Gün Yenisi Keşfediliyor: Şaşkınlıktan Küçük Dilinizi Yutmanıza Sebep Olacak 13 Doğa Olayı!

1. Ölüm sarkıtı

Ölüm sarkıtı neredeyse su altı kristalleri gibi görünür. Tuzlu su, deniz buzundan sızdığında oluşur ve sonrasında denize batarak bu akıl almaz su altı buz yapısını meydana getirir. Bu sarkıtların oluşması için düşük sıcaklık gerektiği için, yalnızca kuzey ve güney kutuplarının etrafındaki okyanus sularında gözlemlenir.

2. Kar yuvarlakları

Kar yuvarlakları rüzgarın oluşturduğu doğa olaylarıdır. Kalın kar parçaları yerde yuvarlanmaya başlar ve yol boyunca da bütün her şeyi toplar. Kar yuvarlakları 70 cm çapına kadar büyüyebiliyorlar. İç katmanları olan ilk katmanları zayıf ve ince olduğu için genellikle ortalarında bir oyuk bulunuyor.

3. Memeli bulut

Bu bulutlar memeli olarak biliniyorlar. Sıcak havadan yükselen bulutların aksine bu bulutlar soğuk havadan meydana gelirler. Yaklaşık 10 dakika kadar dururlar ama memeli bulut kümesinin tamamen yok olması 15 dakikayla birkaç saat arası sürebilir.

4. Aziz Elmo ateşi

Aziz Elmo ateşi, atmosferde bulunan güçlü bir elektrik alanındaki keskin bir nesneden çıkan elektrik boşalımı çeşididir. Genellikle fırtına öncesi veya kışın kar fırtınası boyunca meydana gelir. Buna ek olarak bu ışık kül bulutuna giren hava araçlarının eğimli uçlarında da gözlemlenebilir. 

Eskiden birçok gemici bu ışıkların kehanet olduğuna inanırdı ve bu nedenle bu ışığa efendileri Aziz Elmo veya Erasmo adını verdiler.

5. Işık halkası

Işık halkası su damlacıklarının oluşturduğu optik bir doğa olayıdır. İç içe halkalar ve gökkuşağına benzer renkler görülür. Bu halkalar ışığın kırılmasıyla oluşurlar. 

Bu illüzyonun tadını çıkarmak için hemen arkanızda Güneş veya Ay ışığı ile bir dağın veya uzun bir köprünün üzerinde durmanız gerekir.

6. Şimşek topu

Diğer doğa olaylarının aksine şimşek topları hakkında çok fazla bilgimiz yok. Var olan en yaygın teoriye göre bu doğa olayı atmosferik elektriksel bir olaya dayanıyor. Topa benzeyen bu ışıklar gök gürültülü fırtına olduğunda ortaya çıkıyor ve ilginç yörüngeler halinde hareket ediyor. 

Bazı bilim insanları şimşek toplarının fosfen (göze giren bir ışık olmadan ışık görme durumu) ve basit bir halüsinasyon dolayısıyla görüldüğüne inanıyorlar.Yine de bu duruma tanıklık edenleri, fotoğrafını veya video çekenleri görmezden gelemeyiz.

7. Işık çemberi (Hale)

Hale veya ışık çemberi güneşin, ayın ve hatta sokak ışıklarının etrafında görülebilen parlak bir halkadır. Bu doğa olayı güneş ışığının buz kristalleri ile temasa geçmesiyle oluşur. Işık yansır ve buz kristalleri tarafından kırılarak saçılım dolayısıyla farklı renklere ayrılır. Yaya ve çembere benzeyen birçok farklı ışık çemberi vardır. Güneşli ve soğuk bir kış günü görmüş olma olasılığınız çok yüksek.

8. Işık sütunları

Işık sütunu yine sayısız buz kristalinden yansıyan ışık dolayısıyla meydana gelen bir çeşit ışık çemberidir. Yalnızca soğuk havalarda bu doğa olayına denk gelme şansınız vardır.

9. Parlayan bulutlar

Güneş, kalın bulutlarının arkasına saklandığında ve yakında daha ince bir bulut olduğunda bu doğa olayı gözlemlenir. Güneşin pozisyonuna bağlı olarak bulut renkli görünebilir. Çünkü farklı dalga boylarının ışık ışınlarının yönü özel bir şekilde değiştirilir. Bunun sonucu olarak da bu dalgaların ışıkları gözümüze farklı yönlerden görünür. Renkler genellikle pasteldir ama bazen canlı da olabilir.

10. Serap

Serap veya ılgım olarak bilinen bu doğa olayı, ışık ışınları farklı sıcaklıkların hava katmanları arasında büküldüğünde gözlemlenir. Bu durumda ışık ışınları uzak nesnelerin veya gökyüzünün bir görüntüsünü oluşturur. Farklı hallerde gözlemlenir. Mesela çölde parlak bir su yüzeyi gibi görünebilir. Veya düz ve büyük yüzen buz kütlelerinin bulunduğu kuzey bölgelerinde daha şiddetli seraplar görülür.

11. Fata Morgana etkisi

Bu nadir görülen optik doğa olayı ise serabın birçok halini içerir. Bu seraplar özellikle üzerinde bulundukları nesnelerin görüntüsünü bozarlar. Bu doğa olayı denizin dibinde yaşadığına inanılan Morgana adlı periden etkilenilerek adlandırılmıştır. 

Fata Morgana etkisi ışık ışınlarının, ayna yansıması oluşturabilen farklı sıcaklıktaki hava katmanlarından geçerken bükülmesiyle oluşur.

12. Novaya Zemlya etkisi

Serabın bir diğer türü de budur. Kutuplarda meydana gelir. Güneşin olması gerekenden daha erken doğduğu izlenimi verir ve meteorolojik duruma bağlı olarak güneş çizgi veya kare halinde görünür.

Işık ışınları atmosferde farklı katmanlarda bükülür ve kırılır. Bu nedenle de güneş olması gerekenden daha yüksekte görülür. İsimden belli olduğu üzere insanlar bu doğa olayını Novaya Zemlya takım adasından esinlenerek verdiler. 24 Ocak 1597 yılında bir seyahat ekibi güneşi kutup karanlığının bitmesinden iki hafta önce gördü.

13. Duman girdabı

Popüler İçerikler

Mauro Icardi Derbi Galibiyetini Kutlarken Galatasaray Aleyhine Yapılan Küfürlü Tezahüratı Paylaştı
Erman Toroğlu, Galatasaray'ı 29 Ekim Kutlaması Sebebiyle Eleştirildi
Seray Sever'den Apar Topar Yayından Kaldırılan "Dünya Güzellerim" İtirafı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
29.08.2018

Duman girdabı niye oluşuyo peki?

Bir de şey vardı onun ismini bulamadım, sadece 1 metre karelik alana yağan yağmur neydi onun adı?

Pasif Kullanıcı
29.08.2018

Bahtsızlık

29.08.2018

1 su altı mı?. Deniz yıldızı olmasa normal düzenlik alan sanardım.

Pasif Kullanıcı
29.08.2018

Kuzey kutbunda insan olmayan bi yerdir muhtemelen. Su fazlasıyla berrak olunca su altı olduğu pek anlaşılmıyo.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ