1 Aralık Dünya AIDS gününde biraz bilgilenelim 🤓
1 Aralık Dünya AIDS gününde biraz bilgilenelim 🤓
HIV bağışıklık sistemine saldıran bir virüsken AIDS HIV virüsünün sebep olduğu enfeksiyonun son ve şu anlık tedavisi olmayan aşamasıdır.
HIV virüsünün açılımı 'Human Immunodeficieny Virus'' yani İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü'dür. HIV virüsü girdiği vücutta bağışıklık sistemini yok ederek vücudun direncini azaltırken vücutta farklı mikroplara ve hastalıklara da yol açabiliyor.
HIV virüsü bağışıklık sistemini enfekte ettikten sonra ortaya çıkan ve hastalık belirtilerin başladığı bu duruma AIDS deniyor. Vücuttaki virüs seviyesi çoğaldıkça AIDS'e dönüyor diye açıklayabiliriz durumu..
HIV virüsü bulaştıktan sonra genellikle 3 ile 15 yıl arasında AIDS görülmeye başlanıyor. Bu yüzden belirtilere dikkat etmekte ve şüpheli durumlarda test yaptırmakta fayda var.
Yorgunluk
Halsizlik
İshal problemi
Ağızda beyaz leke
Hastalıkları ağır şekilde atlatma
İlerleyen dönemlerde virüsün artması ile bu belirtiler de görülebilir:
Uzun ishal dönemleri
İstem dışı hızlı kilo kaybı
Vücutta pembe, kırmızı ve mor renkteki lekelenmeler
Sürekli ve sık sık tekrarlayan yüksek ateş
Ağızda beyaz lekeler
Unutkanlık
Solunum zorluğu
Yıllarca kaldıktan sonra bağışıklık sistemini çökerterek belirtileri gösterdiğinde de geç kalmış olabilirsiniz.
Düzenli beslenerek ve kendinize daha fazla dikkat ederek bağışıklık sisteminizi koruyabilir ve AIDS olmayabilirsiniz. Genellikle HIV+ olan hastalar düzenli olarak doktor kontrollerine giderek ve verilen ilaçları kullanarak hayatlarına normal bir şekilde, halsizlik çekmeden ve diğer belirtileri göstermeden devam edebiliyorlar.
Korunarak cinsel ilişkiye girebilirler, sevdiklerini öpebilirler hatta kussalar ya da tükürseler dahi bu virüsü bulaştırmazlar. Bulaşıcı olan virüsün AIDS'e dönmüş halidir.
Yine de her halükarda iki tarafında HIV+ ve AIDS olması durumunda korunarak cinsel ilişkiye girmeleri gerekir.
Cinsel ilişki yolu ile bulaşabilir: Korunmasız cinsel temas ile bulaş çok fazladır.
Kan yolu ile bulaşabilir: Kan veren kişilerin öncesinde kontrol edilmesi bu bulaşma yolunu azaltmıştır fakat yine de kan verdiğinizde kullanılan iğne daha önce başka birinde kullanılmış olabilir. O yüzden sıfır iğne açıldığına emin olmalısınız.
Anneden bebeğe bulaşabilir: HIV olan bir anne bebeğin doğumunda ya da bebeği emzirdiğinde ona bulaştırabilir fakat doğru tedbirler ve tedaviler ile bu durumun da önüne geçilmektedir.
HIV ölümcül bir hastalık değildir ama doğru şekilde davranmak ve partneriniz dahil kendinizi de korunmanız gerekmektedir.
Hiv'i tamamen yok edecek aşı veya tedavi hala bulunamadı sanırım hiçbir zaman da bulunamayacak
Hiv+ birey korunduktan ve ilacini aldıktan sonra hiçbirsey olmaz. Tedavisine ilacına dikkat eden (+) birey düzenli ilaç kullanımından sonra yalancı negatife dönüşüyor. Gayet sağlıklı normal bir hayat sürmeye devam ediyor. İlaç konusunda da ilerlemeler var önceleri tonlarca ilaç kullananlar bugün tek bir hap kullaniyor. Son bir kaç yıl içinde hapin yerine geçecek olan (tahmini oda) aşı üretiyorlar onda da yılda 2 defa olunacak şekilde. Düzenli ilacini alan (+) birey kronik bir rahatsızlığı olan "diyabet - tansiyon" hastası gibi günlük ilacini alıp yemesine içmesine dikkat ettiği sürece hiçbir sorun olmaz. O yüzdendir ki Önlemini al korun-koru, oku, bilinçlen, korkma, korkutma ve ön yargılı olmayın..
HIV ölümcül değilmiş. Bir yaşıma daha girdim.