Hayal Güçleri ile Bizi Şaşkına Çeviren Sanatçılar ve Sanat Üzerine 17 Nefis Film

Birincisi sanat ve sanatçı üzerine filmler denince akla farklı türlerden yapımlar gelebilir kuşkusuz. Bunlar; tarihsel drama, biyografi veya belgesel biçimde olabilir ki, bizim listemizde de böyle bir dağılım göreceksiniz. İkincisi daha çok resim ve ressamların ağırlıklı olduğu bir liste olmakla beraber farklı sanat dallarından da bir iki film listede yer alıyor. Belki diğer sanat dalları için ayrıca listeler yaparız dostlar. İyi seyirler diliyorum!  

Not: Sıralama IMDb puanlarına göre yapılmış olup film özetlerinde Beyazperde ve Sinemalar'dan yararlanılmıştır. Başlıklara tıkladığınızda filmlerin IMDb sayfalarına ulaşabilirsiniz.

17. "Great Expectations / Büyük Umutlar" (2012) IMDb: 6,4

Özet

Ünlü edebiyatçı Charles Dickens’ın kasikler arasına girmiş Great Expectations adlı eserinden uyarlanan film fakirlik içerisinde büyüyen yetim Pip'in hikayesini anlatıyor. Pip'in hayatı birdenbire nereden geldiğini bilmediği bir yardımla değişir ve bir beyefendiye dönüşür. 

Hızla sınıf atlayan genç adam bu konumunu çocukluk aşkı Estella’ya yeniden ulaşmak amacıyla kullanır. Fakat Estella'yı büyüten Bayan Havisham karşı cinse karşı büyük nefret beklemektedir; başta Pip'e olumlu yaklaşsa da işler hiç de planlandığı gibi ilerlemez. 

Estella’ya beslediği aşk, Pip'te büyük bir hayal kırıklığına neden olacaktır. 

Filmin başrollerini Jeremy Irvine,Helena Bonham Carter, Ralph Fiennes paylaşıyor. Yönetmen koltuğunda ise Mike Newell oturuyor.

16. "Factory Girl / Edie" IMDb: 6,4

Özet

Genç, güzel ve zengin bir parti kızı 1965’te Radcliffe’ten ayrılır ve New York’a doğru yola koyulur. Andy Warhol adında genç bir sanatçı ile tanışınca ona hayatı boyunca olmak istediği aktristi olması konusunda yardım edeceğine dair söz verir. 

Bir biyografi niteliğindeki film sanat dünyasında dikkat çeken Andy Warhol’a odaklanıyor. Onun stüdyo evi olan fabrikası, hayat biçimi, inişli çıkışlı ilişkileri perdeden yansırken ilgi çekici bir film olarak izliyoruz. Zaman ayrılıp, izlenmeyi hak eden bir çalışma.

15. "Surviving Picasso / Picasso ile Yaşamak" (1996) IMDb: 6,4

Özet

Picasso’nun acımasız iç dünyasına tahammül edebilen tek âşığı olan Françoise Gilot ile ünlü ressam arasındaki ilişkiyi anlatıyor film.

14. Little Ashes (2008) IMDb: 6,6

Özet

Başrollerini Robert Pattinson, Matthew McNulty ve Javier Beltrán'ın üstlendiği Little Ashes, sürrealizmin öncü isimlerinden Salvador Dali, yönetmen Luis Buñuel ve yazar Federico García Lorca'nın hikayesini anlatıyor.

13. "Goya's Ghosts / Goya'nın Hayaletleri" (2006) IMDb: 6,9

Özet

Francisco Goya, 1700’lerin sonunda İspanya’nın en ünlü ressamı olarak Kral IV Carlos’un himayesinde sanatının en başarılı eserlerini vermektedir. 

İlham perisi olarak kabul ettiği güzeller güzeli Inés, Engizisyon Mahkemesi ve bu mahkemenin kararlarına gizliden gizliye etkide bulunan rahip Lorenzo tarafından ahlaksızlık ve toplum değerlerine karşı gelmekle suçlanınca Goya, Inés’in bağışlanması için büyük bir savaş verecektir.

Güzel Inés’i mahkumiyetten, işkenceden ve ölüme terkedilmekten kurtaramasa da, 20 yıl sonra Fransızlar Engizisyonu kaldırıp mehkumlar serbest bırakılınca, Goya, Lorenzo ve Inés arasındaki asıl hesaplaşma o zaman başlayacaktır.

12. Girl with a Pearl Earring / İnci Küpeli Kız (2003) IMDb: 7,0

Özet

Tracy Chevalier’in romanından uyarlanan film, Hollandalı ressam Johannes Vermeer’in “İnci Küpeli Kız” tablosunun yaratılış sürecini çevreleyen olayları anlatır. Tablodaki kız hakkında çok az şey bilinmektedir. Her ne kadar herhangi bir tarihi kanıt olmasa da ressamın evinde, uzun yıllar ailesi ve hizmetlileri ile birlikte yaşamış bir hizmetçi olduğuna dair spekülasyonlar söz konusudur. 

Scarlett Johansson’ın oynadığı Griet, İngiliz aktör Colin Firth’ün oynadığı ressam Johannes Vermeer’in evindeki bir hizmetçidir. Vermeer’in zengin patronu ve biricik destekçisi Van Ruijven, Griet’in resmini yapması için kendisine görev verir. Esas amacı ise tablo bitmeden önce Griet’in tamamen kendisine ait olmasını sağlamaktır. Griet, bu zor pozu verirken Vermeer’in karısının, kendisine ait olan küpeleri, onun kulağında görmesi ile gerilim artacaktır

11. "The Agony and the Ecstasy / Acı ve İlham" (1965) IMDb: 7,2

Özet

Acı ve İlham 1965 ABD yapımı dramatik tarihi filmdir. Özgün adı The Agony and the Ecstasy olan film hem 1970'lerde TRT'de hem de 2009'da şifreli kanallarda yine sinemalarda gösterildiği 'Acı ve İlham' adıyla gösterime sunulmuştu.

10. "Lust for Life / Ölmeyen İnsanlar" IMDb: 7,4

Özet

Hollandalı büyük ressam Vincent Van Gogh'un bunalımlı hayatını ve arkadaşı Gauguin ile ilişkilerini anlatan enfes bir biyografik eser.

9. "Modigliani", (2004) IMDb: 7,4

Özet

Çizdiği resimlerin gözlerini boş bırakarak imzasını atan rakiplerinin aksine resimlerinin satılmasını umursamayan ve zamanın zengin ressamlarının aksine beş parasız yaşayan, sosyetenin övgülerine rağmen onların ruhsuzluğunu yüzlerine en uygunsuz şekilde vurmaktan da geri durmayan fütursuz bir kişilik olan Modigliani üzerine çarpıcı bir film.

8. "Frida", (2002) IMDb: 7,4

Özet

Sanat dünyasının 'ilk'lerinden ve en özel kişilerinden biri... Bir ressam: Frida Kahlo... Kocası Diego Rivera ile oldukça ilginç ve modern bir ilişkisi vardır. Bunun yanısıra politik ve cinsel özgürlüğün asla kısıtlanamayacak özgürlükler olduğuna inanmaktadır. Peki Frida, baskıcı dönemin 'önemli' ve 'tek' kadın ressamı olurken neler yaşanmış, neler düşünmüş ve neler konuşmuştur?

7. "Midnight in Paris / Paris'te Gece Yarısı" (2011) IMDb: 7,7

Özet

Sonbaharda evlenecek olan Amerikalı nişanlı çift Gil ve Inez, Inez'in babasının iş gereği Paris'e gelmesini fırsat bilip, küçük bir tatil için bu gözde Avrupa şehrinin yolunu tutarlar. 

Başta her şey eğlence dolu bir Avrupa kentini gezmekten ibaretken, özellikle damat adayın Gil'in Paris caddelerinde gece yarısı yaşadığı gerçek üstü maceralar sadece onun değil tüm ailenin hayatını değiştirecektir... 

Zira bu genç adam, Paris’e büyük bir aşk beslemeye başlar ve edebiyatçı kimliği ve tutkusu pekişir...

6. "La Belle Noiseuse / Güzel Gürültücü" (1991) IMDb: 7,8

Özet

1991 yılında Cannes Film Festivali'nde ödül alan Güzel Gürültücü'de, 60 yaşına gelen ünlü ressam Edouard Frenhofer artık yaratma yetisini yitirdiğine inanmaya başlamıştır. Resim yapmak için istek duymayan Frenhofer, karşısına çıkan son derece güzel bir modelden etkilenince, yeniden fırçayı eline alacak ve uzun yıllardır bitiremediği bir eseri üzerinde çalışmaya başlayacaktır. Yaratıcılık üzerine sıradışı bir çalışma...

5. "F for Fake" (1973) IMDb: 7,8

Özet

Orson Welles sanat, sinema dünyası ve gerçek hayatla ilgili izlenimlerine resmi geçit yaptırıyor.

Filmin en kayda değer vurgusu, sahtenin bireye değil, paylaşıma dair olmasının altını çiziyor olması. “Eğer birileri sahteyi, yalanı kabullenecek ortamı yaratmıyorsa, yalan ve sahte var olmaz.”

4. "Waste Land / Çöplük" (2010) IMDb: 7,9

Özet

Çekimi üç yıldan fazla süren Çöplük, tanınmış sanatçı Vik Muniz’i Brooklyn’deki evinden memleketi Brezilya’da Rio de Janeiro’nın dışında yer alan dünyanın en büyük çöplüğü Jardim Gramacho’ya kadar izliyor. 

Muniz burada renkli bir catador grubunun fotoğraflarını çekiyor: Catador’lar, geri dönüşüme uygun atıkları toplayıp onlardan sanat üretiyor.

3. My Left Foot / Sol Ayağım (1989) IMDb: 7,9

Özet

İnsan doğuştan engelli olarak dünyaya gelse bile o engeli aşmanın ve imkansız denilen şeye hayat vermenin bir yolu mutlaka vardır. Bunun için gereken tek şey istektir. Christy Brown, beyin felçli olarak dünyaya gelir ve hiçbir zaman hareketlerini kontrol altında tutamaz. Ayrıca tüm yaşamı tekerlekli sandalyede geçer. 

Bir gün sol ayağının bu felçten etkilenmediğini keşfeder ve onunla hayata bambaşka bir biçimde tutunur. Bu onun için bir şanstır. Üzerinde çalışmaya başlar ve bu yolla kendi ruhunda saklı yeteneği açığa çıkartır. Sadece sol ayağını kullanarak yazdığı romanlar ve şiirler, onun İrlanda edebiyatının saygın isimleri arasına girmesini sağlar.

2. "Exit Through the Gift Shop / Çıkışlar Hediyelik Eşya Dükkanından" (2010) IMDb: 8,0

Özet

'Dünyanın ilk sokak sanatı felaket filmi', 'dünyanın en önemli sokak sanatı filminin nasıl hiç yapılamadığının inanılmaz ve gerçek hikâyesi'ni anlatıyor. 

Bu eğlenceli ve tuhaf film, çağdaş sanat dünyasının, sokak sanatının ve belgesel yapımının iç yüzünü açığa çıkarıyor. Her şey, bugüne kadar kimliğini gizlemiş ancak Bristol ve West Bank’teki stencil adı verilen duvar baskılarıyla meşhur olan sokak sanatçısı Banksy ile başlıyor...

1. "Andrei Rublev", (1966) IMDb: 8,3

Özet

15. yüzyılda Tatarların saldırıları altında inleyen Rusya’dayız. Andrei Rublev hem bir keşiş hem de ikona ressamıdır. Barbarlık, şiddet ve kana kontrast olarak doğanın mucizevi güzelliği ve inanç Rublev’in beslendiği kaynaktır. 

Ne var ki bir köylü kızını tecavüzden kurtarmak için bir adamı öldürmek zorunda kaldığında hayatı ve Tanrı inancını yeniden sorgular. Yaratıcılık ateşinin, konuşmama ve resim yapmama yemini eden Rublev’in içinde yeniden yanmaya başlaması için toy bir delikanlının dev bir çanı imal etmesini seyretmesi gerekecektir. 

Bu aslında sanatçı keşişin eserlerine gerçek rengin ve hayatın da gelmesinin işaretidir.

Popüler İçerikler

TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
YORUMLAR
10.07.2017

The Danish Girl yok. Ressam Gerda Wegener ve tarihin ilk transeksüeli olan eşini anlatan film.

10.07.2017

eddie redmayne e bayılıyorum . güzel filmdi

10.07.2017

Amadeus ve Mr. Turner es geçilmesin.

amadeus ?? oldumu şimdi!?

TÜM YORUMLARI OKU (8)