Hâlâ Hayattalar! İnsan Eli Değmemiş Kayıp Şehir'de Nesli Tükenmiş Hayvanlardan Oluşan Bir Ekosistem Keşfedildi

Bir grup araştırmacı, Honduras yağmur ormanlarının derinlerinde yer alan "Kayıp Şehir"de nadir bulunan, nesli tükenmekte olan ve neslinin tükendiği düşünülen türlerle dolu bir ekosistem keşfetti.

Araştırmacılar, Mosquitia yağmur ormanında bulunan “Lost City of the Monkey God”(Maymun Tanrısının Kayıp Şehri) veya “White City” (Beyaz Şehir) olarak da bilinen tarihi yerleşimde üç hafta süren bir keşif yaptılar. Keşfin sonunda ise araştırmacılar, yüzlerce çeşit kelebek, yarasa ve sürüngen türüne rastlamıştır.

Araştırmacılar aynı zamanda Honduras'ta artık yaşamadığı sanılan üç türü yeniden keşfetmişler. Bunlar:

  • Solgun yüzlü yarasa 

  • 'Rhinobothryum Bovallii'  adlı mercan yılanı 

  • Sadece Nicaragua'da görülen ve neslinin tükendiğine inanılan kaplan böceği

Conservation International's Rapid Assessment Programme (RAP)'in yöneticisi Trond Larsen bu nadir türlerin bu kadar zengin bir popülasyona sahip olduğunu keşfettikleri için şoka uğradıklarını belirtti.

Larsen: 'Beyaz Şehir, Orta Amerika'da ekolojik ve evrimsel sürecine el değmemiş birkaç yerden bir tanesidir' diye ekledi.

RAP ayrıca Honduras'ta daha önce hiç kayda geçmemiş 22 türü de keşfetti.

Bunlardan biri nesli tükenmekte olan 'Büyük Yeşil Amerika Papağanı' ve diğeri ise araştırmacıların yeni bir tür olduğunu iddia ettiği 'Livebearer Balığı' oldu. Araştırmacılar toplamda 246 çeşit kelebek ve güve, 30 çeşit yarasa ve 57 çeşit yüzergezer ve sürüngen türü tespit etti.

Larsen, bölgedeki vahşi yaşamın çeşitliliğinin korunması için yüksek önceliğe sahip olduğunu vurguladı.

'Böylesine yüksek sayıda tür zenginliğini, tehdit altında ve geniş çapta değişen türleri fazla bir sayıda bulmamızın ana nedenlerinden biri, Beyaz Şehir ve çevresindeki ormanların bölgenin çoğunun aksine bozulmamış olmasıdır.”

Kaşifler, yıllarca Kolomb öncesi dönemde eski bir uygarlığa ev sahipliği yaptığı düşünülen Beyaz Şehri bulmak için araştırmalar yapmıştır.

Bölgedeki altyapı eksikliği nedeniyle bilim insanları helikopterle uçmak zorunda kalmıştır. Uyuşturucu kaçakçılarından ve avcılardan korunmaları için silahlı askerler eşliğinde araştırmalarını yapmışlardır. Kayıp Şehir, Honduras başbakanı tarafından resmen korunmasına rağmen bölgedeki en büyük tehdidin yasa dışı ormansızlaştırma olduğu belirtildi.

RAP'in seyahat ekibi üyesi Doktor John Polisar ise yeni keşfedilmiş vahşi yaşamın gelişmesini sağlamak için güçlü bir koruma çağrısında bulundu.

“La Moskitia'nın yerel topraklarında 14 yıldır süregelen bir saha çalışması yapıyoruz ve bu çalışma tam anlamıyla muhteşem. Henüz bozulmamış ormanlar ve fauna çeşitliliğinden dolayı, bu bölge son derece yüksek koruma değerinde. Güzelliğinin ve vahşi yaşamının gelecekte devam edebilmesi için enerjik ve dikkatli bir koruma sağlanması gerekiyor.'

Popüler İçerikler

Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR

Arkadaşlar bilmyeneler için söyleyeyim; son fotoğraftaki alan bir "obruktur".Obruklar, yeraltı suları veya mağaralarının boşluklarının, yer üstündeki kısmı (tavanlarını) taşıyamayıp,bunların çökmesiyle oluşan geniş ve derin boşluklardır. Karstik alanlarda (bizde Ege Ve Akdeniz Bölgelerimizde) çokça vardır. Buradaki fark ise, ormanla kaplanmış olması ve çevreye (gördüğüm kadarıyla) giriş çıkışın olmaması sebebi ile, türlerin diğer avcılarca neslinin tüketilmemiş olmasıdır. Meraklısına saygılar. ((:

Iyi bok yediniz burayı ifşa etmekle! Kesfetsen bile medyadan saklayacaksin ki insanların haberi olmasın hala akillanmiyor bu araştırmacılar ya!! Şimdi yüksek fiyatlara satmak için o yeşil papağanların peşine düşmeyecekler mı sanıyorsunuz?! Insanlar kacak kaçak girip oranın da agzina sicinca dizlerinizi dövmeye hakkınız yok ama.

24.06.2019

Umarım insanoğlu buraya da bulaşmaz.

TÜM YORUMLARI OKU (16)