Gününüz Kötü Geçtiğinde Her Şeyden Uzaklaşmak İçin Bir Süre Uyumak Gerçekten Etkili mi?

Kötü geçen bir günde hepimiz bir iki saat uyuyup yenilenme ihtiyacı hissederiz, fırsat bulursak uygularız da. Peki uzmanlara göre bu gerçekten işe yarayan bir teknik mi?

Nature Communications'ta yayınlanan bir araştırmada, uykunun kötü anılarımız üzerindeki etkisi üzerine yoğunlaşıldı.

Araştırmada, kötü geçen bir günde uyuyup bir süreliğine dertlerden uzaklaşmanın, her şeyi daha da kötü hale getirebileceği sonucuna ulaşıldı.

Bilindiği üzere uyku, kısa süreli hafızamızdaki anıları uzun süreli hafızaya aktardığımız bir süreç.

Özellikle derin uyku evresindeyken gerçekleştirdiğimiz bu eylem sonucunda hem öğrenme yeteneklerimizi pekiştiriyoruz, hem de olayları daha sonra da hatırlamak üzere bir nevi kayıt altına alıyoruz. İyi anılarla beraber, kötü anılar da kaydediliyor mu peki?

Yani bir olayı gönüllü olarak unutmak istediğimizde, üzerine uyumak unutmamızı sağlar mı?

Bu soruya yönelik olan deneyde 73 öğrenciye 26 adet vesikalık fotoğraf gösterilmiş ve her vesikalık fotoğrafın yanında bir adet ek fotoğraf daha verilmiş. Bu ek fotoğraflar bir hayli rahatsız ediciymiş. Nitekim görüntülerde kesilmiş vücut parçaları, cesetler veya ağlayan çocuklar bulunuyormuş.

Sonraki gün deneklere fotoğrafları ne kadar hatırladıklarına dair testler yapılmış.

Kendilerinden vesikalık fotoğrafları hatırlamaları istenirken, kalan 26 rahatsız edici fotoğrafı ise hafızalarından silmeye çalışmaları söylenmiş.

Veriler kayıt altına alındıktan sonra ikinci aşamaya geçilmiş.

Bu aşamada deneklere tekrar farklı 26 fotoğraf gösterilmiş ve yine her birinin yanında rahatsız edici fotoğraflar da verilmiş.

Bu sefer deneyden sadece yarım saat sonra deneklerden normal fotoğrafları hatırlamaları ve rahatsız edici olanları hafızalarından silmeleri istenmiş.

Tüm bu aşamalardan sonra son olarak deneklere toplamda 52 normal fotoğraf ile 52 rahatsız edici fotoğrafı ne kadar hatırladıklarına dair test yapılmış.

Uzmanların amacı, baktıktan sonra uyuyup ertesi gün teste girdikleri fotoğrafları, hiç uyumadan direkt teste girdikleri fotoğraflara kıyasla ne kadar iyi hatırladıklarını veya hatırlamadıklarını görebilmekmiş.

Sonuçlar bir hayli netmiş.

Deneklerin büyük bir çoğunluğu, bir gün önceki fotoğrafları ne kadar unutmaya çalışsalar da unutamamışlar. Araştırmacılara göre bu, kötü anıların üzerine uyuyup her şeyi unutmaya çalışmanın, tam tersi bir etki yaptığını gösteriyor.

Deney sırasında deneklerin beyin aktiviteleri de incelenmiş. Fotoğrafları gördükten hemen sonra unutmaya çalışmanın beynin hafızayla ilgili olan hipokampüs bölümünde gerçekleşirken, uyuduktan sonraysa bu işlemi beynin daha da kompleks olan düşünmeyle ilgili bölgelerinin yürüttüğü görülmüş. Ki bu da, bırakın unutmayı, zihninize daha da kazıdığınız anlamına geliyor.

Özetle, gününüz kötü geçiyorsa uyumak yerine başka bir şeyler düşünün.

Kafanızı dağıtacak aktiviteler arayın, arkadaşlarınızla dışarı çıkın, biraz yürüyüş yapın, komik bir film açın; ancak uyumayın. Uyumak kötü anılarınızı unutmanızı sağlayamayacak, maalesef...

Popüler İçerikler

Göç İdaresi Başkanlığı Duyurdu: Türkiye'deki Suriyeli Sayısı Açıklandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR
04.02.2017

Ne demiş şair: "Uyuyalım hiçbir şey olmazsa sabah olur."

05.02.2017

Peki o halde neden depresyon, travma hastalarına antidepresan verilip uykuya eğilimleri arttırılıyor? Kişilere unutturmaya mı çalışıyoruz yoksa beynine kazımaya mı? Resmen bug bu olay.

04.02.2017

Ne derseniz diyin bana uyumak hep iyi gelmişti.Sabah kalktığımda akşamki ruh halimden eser kalmıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ