Günün Güzel Haberi: Hindistan'da Kaplan Nüfusu Üçte Bir Oranında Artarak 3.000'e Yükseldi

4 yılda bir yapılan ve yarım milyon metrekarelik bir alanı (Türkiye'nin yüzölçümümün yaklaşık üçte ikisi) kapsayan sayımın sonuçları Başbakan Narendra Modi tarafından duyuruldu. Hindistan'da kaplan nüfusunun 4 yıl öncesine göre üçte bir oranında artarak yaklaşık 3.000'e çıktığı açıklandı.

BBC Türkçe'de yer alan habere göre, 2014'te 2226 olan kaplan sayısının 2018'de 2967'ye çıktığını belirten Mori, 'Hindistan dünyada kaplanların en büyük ve en güvenli habitatlarından biri haline geldi. Bu sonuç tüm Hindistanlıları, tüm doğa severleri mutlu edecek' dedi.

"Hedefe 4 yıl erken ulaştık"

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Gözlemciler, sonuçların hayvan koruma çabaları açısından büyük bir başarı olduğuna dikkat çekiyor.

50 yılda 80 bin kaplan öldürüldü

1875 ve 1925 yılları arasında Hindistan'da 80 bin kaplanın öldürüldüğü tahmin ediliyor. Bu dönemde kaplanları avlamak çok yaygındı. Krallar ve diğer yöneticilerin tüfek, mızrak, ağ, tuzak ve zehirle binlerce kaplanı öldürdüğü biliniyor. Bunun sonucu olarak 1960'larda ülkedeki kaplan nüfusu ciddi oranda azaldı. Daha sonra kaplan avı yasaklandı ve nüfusu artırmak için koruma projeleri başlatıldı.

2006'dan itibaren sayıları artmaya başladı

1972'de çıkarılan bir yasayla 'sorunlu hayvanların' tehlike arz ettiği durumlarda bile öldürülmeleri yasaklandı. Kaplanların korunması için çok sayıda bekçi görevlendirilirken, bu hayvanların yaşadığı koruma alanlarında koşullar iyileştirildi. Bu önlemler sonuç verdi ve 2006'dan itibaren kaplan nüfusu artmaya başladı.

Uzmanlar yeni koruma alanları oluşturulması gerektiğini söylüyor

Ancak uzmanlar, Hindistan'da çok fazla kaplan ve çok az orman olduğuna dikkat çekerek kaplanlarla insanların iç içe yaşamaya başlamasından kaynaklanan sorunların önüne geçebilmek için yeni koruma alanları oluşturulması gerektiğini söylüyor.

Bir araştırmaya göre, kaplanlar Hindistan'ın potansiyel hayvan habitatlarının sadece yüzde 10'unda ürüyor ve yaşıyor. Bu ormanlık alanlardaki hayvan nüfusu yoğunluğu nedeniyle kaplanlar yiyecek bulmak için çevredeki köylere iniyor. Uzmanlar koruma alanlarının artırılmaması durumunda kaplanlarla insanlar arasındaki sorunların büyüyeceğine dikkat çekiyor.

Popüler İçerikler

Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Bozdoğan Kemeri'ndeki Polis Barikatına Sosyal Medyadan Gelen İlk Tepkiler
Ünlü Restorandaki Bir Buçuk Porsiyon Adana Kebabının Hesap Tutarı Dudak Uçuklattı
YORUMLAR

Şu leş dünyanın en zararlı hayvanları insanlar...

29.07.2019

Keşke biz de Anadolu Pars'ına aynı ilgiyi göstersek, tabi gerçekten kaldıysa...

29.07.2019

Serçeden büyük canlı gördüğü zaman eve girip tüfek almasıyla çıkması bir olan barbarların olduğu yerde, parstan geriye anca kemikleri kalır.

29.07.2019

Şu güzelliği yok edene 'insan' ama bunlara 'hayvan' diyoruz, öyle mi? Neyse...

TÜM YORUMLARI OKU (12)