Günümüzdeki Varlığını Emojilerle Sürdüren Meşhur Üç Maymun'un Antik Zamanlardan Kalma Ufuk Açıcı Hikâyesi

Zaman içinde kaybolmuş antik bir kutsal hikayeyle sizinleyiz, amaan üç tane maymun işte diyip geçmeyin bilgelikleriyle meşhur bu maymunlar...

Üç Maymun, Hindistan'dan yola çıkarak dünyaya yayıldı...

8. yüzyılda Hintlilerin Vadjra adındaki üç gözü, bir çok eli ve korkutucu bir yüzü olan tanrılarından yola çıkarak vücut bulan bu maymunlar, yerel halk için Tanrı'nın timsali olarak görülüyor ve onları kötülükten korumak için gönderildiklerine inanılıyordu. 

Vadjra’dan çok korkan Hintliler onu görmezlerse, duymazlarsa ve onunla konuşmazlarsa korunacaklarına inanarak, Üç Maymunları var ettiler ve onlar sayesinde korunduklarını düşündüler.

(Sen her şeyi yap yap sonra Üç Maymundan medet um, bir değişik tabii...)

Zamanın her şeyi değiştirdiği gibi Üç Maymunlar da değişime uğrayarak günümüze kadar insanları takip ettiler...

Budist rahiplerin elçiliğiyle ilk önce Çin'e daha sonra da Japonya'ya yayılarak var olmayı sürdürdüler. Çinliler için üç maymun; doğrunun karşısında yanlışı görmemek, duymamak ve konuşmamak olarak yorumlanıyordu. Ama asıl Japonların Üç Maymunların felsefesini benimsediğini söyleyebiliriz.

Japonların bu meşhur maymunlarla ilgili oldukça ilginç bir efsanesi bile var hatta. Benimsemek derken şaka yaptığımızı mı sandınız?

Peki, ne diyor bu efsane hadi bir bakalım...

Dağın birinin bir yamacında maymun kral, bir yamacındaysa şeytan yaşarmış. Maymun kralın Mizaru, Kikazaru ve Iwazaru adında üç adet bilgesi varmış. İnanışlarına göre şeytanı gören lanetlenir, taş kesilir ve maymun krallığının yıkılmasına sebep olurmuş.

Yaşlı, bilge maymunlar bir gün ormanda gezerken şeytanı görmüşler. Mizaru görmemek için gözlerini, Kikazaru duymamak için kulaklarını, Iwazaru da gördüklerini ve duyduklarını kimseye söylememek için ağzını kapatmış. 

Taşlaşacaklarını düşünerek bir ağacın altında beklemeye başlamışlar. Zaman geçmesine rağmen taşlaşmayınca halklarını ve krallarını korumak için ellerini hiçbir zaman çekmemeye karar vermişler.

Bilgelik yetmemiş, üstüne bir de fedakar bu üç maymun, sen git ömür boyu öyle kal yani olacak iş mi??

Her dönemde bu üç maymundan izler görmek mümkün Japon kültüründe...

17. yüzyılda da iç savaşı bitiren komutan, Tokugawa’nın anısına yapılan anıtın önüne üç maymunun ağaçtan oyma heykelini koydular. Anıta bekçilik yapmaları için konulan bu heykellerin dışında birçok yerde de benzer heykelcikler görmek mümkün.

Bu maymuncuklar umuyoruz ki yaratılış amaçlarına hizmet ediyorlardır...

Maymunların halihazırda Japon kültüründe çok büyük bir öneme sahip olması, Budist rahiplerden etkilenmelerini çok kolaylaştırdı.

Maymunlar Japonlar için kutsal varlıklar. Hatta tamamen maymunlara ayırdıkları bir güne bile sahipler. Bu gün içinde maymunlara dua edip ayinler düzenleyerek tapınaklara akın etmekteler. Bolca maymunlarla haşır neşir olunan bir gün anlayacağınız...

Bir diğer inançaları da bu maymunların Sanshi ve Ten-Tei'nin insanlara ait günahları görmemesini sağladıkları üzerine...

Sanshi insanların yanında gezen bir ruhtur ve günahları yazmakla görevlidir. Ten-Tei ise cennetteki Tanrı'dır. Maymnunlar olmasa Sanshi günahları yazar ve Ten-Tei de insanları cennete almayıp, lanetler gibi bir inanış vardır.

Gördüğünüz gibi bu kültürel inancın ana vatanı Hindistan olsa da Hintlilerden çok Japonlar tarafından benimsenmiş durumda. Gerçi artık geriye yalnızca emojileri kaldı desek yeridir!

Biz de günümüzde bunu 'görmedim, duymadım, bilmiyorum' diye kullansak da bu inancın esas sözleri' şeytanla konuşma, şeytanı görme, şeytanı duyma' şeklindedir. 

Keşke Üç Maymun gerçekten bu kadar çok beceriye sahip olsaydı...

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
YORUMLAR
21.01.2020

O maymunlar artık 4 tane. Görmedim, duymadım, bilmiyorum, s.kimde değil

Koy götüne rahvan g.... 5 oldu ((:

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ