'Google'ı Abdulhamid Buldu' Diyen Tarihçiden Ayasofya Çıkışı: 'Camide Fahişe Olur mu?'

Sakarya Üniversitesi'nde tarih profesörü olarak görev yapan Ebubekir Sofuoğlu, Ayasofya'daki eserlerin sökülmesini savundu. Sofuoğlu, 'Camide fahişe olur mu? Fakat, ikonlar ortadan kaldırılmazsa Fatih'in emaneti Ayasofya, fahişe Zoe ile fahişenin sergilendiği dünyadaki ilk cami olacak.' dedi.

Ayasofya’nın müze statüsünün kaldırılarak cami olarak ibadete açılması kararıyla birlikte, tarihi yapıdaki Hıristiyanlık ile ilgili ikon ve mozaiklerin varlığı tartışmaya açıldı. 

Bu konudaki son açıklamayı Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın Ayasofya'daki eserlerin perde sistemi ile kapatılacağını söyledi.

Detaylar için 👇

Ayasofya'da İlk Cuma Hazırlığı: Mozaik ve Freskler Perde ile Kapatılacak

"İkonları koruma saçmalığına bir son verin"

İmparatoriçe Zoe için ‘Fahişe’ diyen Sofuoğlu, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: 

“Camide Fahişe olur mu? Fakat, İKONLAR ortadan kaldırılmazsa Fatihin Emaneti Ayasofya, Fahişe ZOE ile Fahişenin sergilendiği Dünyadaki ilk cami olacak. Bu yönüyle emanetine saygısızlık yaptığımız Fatihin, ortadan kaldırdığı İKON yani PUTLARI koruma saçmalığına bir son verin artık.”

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Paylaşımlarını sürdüren Sofuoğlu, "Onların putlarına secde mi edeceğiz şimdi" dedi.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

'Google'ı Abdulhamid buldu' demişti

Ayasofya çıkışı Sofuoğlu’nun ilk ilginç çıkışı değil. Sofuoğlu, daha önce de Sultan 2. Abdülhamid’in Google’ı bulduğunu iddia etmişti. 

Sofuoğlu, “Google’ı kullanan, ilk icat eden Sultan Abdülhamid Han’dır. Gidemiyor, ulaşım imkanları yok, gitse sorun olacak payitahtta. Ne yapıyor; fotoğrafını çektiriyor, izliyor. Oradan bir şey üretiyor. Google’ın ilk mucidi bu anlamda Sultan Abdülhamid Han’dır” demişti.

Dersimiz Tarih: Profesör Ebubekir Sofuoğlu 'Google'ın Mucidi Abdülhamid Han'dır' Açıklaması ile Gündemde

Zoe mozaiği nedir?

Zoe Mozaiği, Hristiyanlık dünyası için oldukça önem arzediyor. Ayasofya’da bulunan mozaikte, İmparator IX. Konstantinos Monomakhos (1042- 1055) ve İmparatoriçe Zoe betimi yer alıyor. İmparatorun başının üzerinde, “Romalıların İnançlı Hükümdarı, Tanrının İsa’sının Kulu Konstantinos Monomakhos” yazıyor. 

İmparatoriçe’nin başının üzerinde ise “Çok Dindar Agusta Zoe” yazıyor. Ortada bulunan ‘kainatın hâkimi (Pantokrator)’ Hz. İsa’nın başının iki tarafında ise Jesus Khristos adının kısaltılmış harflerini içeren IC ve XC monogramları bulunuyor. Mozaik 11. yüzyılda yapılmıştı.

Popüler İçerikler

Halay Başkanı Mahmut Tuncer'in Estetikli Yeni Görüntüsü Sizi Çok Şaşırtacak
Arzu Sabancı'nın "A" Harfli Ekmeğini Kesen Çalışanın 1 Mayısını Kutlayarak Hepimizi Güldüren Kullanıcı
Kızılcık Şerbeti Fatih'e Söven Kadının Televizyonu "Öfke" Uyarısı Verdi!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
20.07.2020

Sizin gibi o.pu cocuklari gidiyor ama Camiye onu napicaz?

20.07.2020

Bu şey şimdi "tarih profesörü" öyle mi?

20.07.2020

afganistandaki dunya kultur mirasi dev buda heykelerinin patladan talibandan bir kac adim gerideyiz. hersey ortaligin karisip devlet otoritesinin kisa sureliginede olsa zayiflamasina bakar. ondan sonra nerede neler yapiliyor seyredin. egitimlisi bunlari diyorsa egitimsizi her yeri atese verir.

TÜM YORUMLARI OKU (36)