Peki insanlar hayatlarını devam ettirebilmek için ne yapıyorlar?
BirGün'den Ozan Gündoğdu imzalı habere göre, bu darboğaz karşısında son aylarda giderek artan yöntem bir tür tefecilik. Otobüs duraklarına, elektrik direklerine asılan küçük el ilanlarının hedefi, geçinme güçlüğü yaşayan insanlar. İlanlarda vadedilen şey ise “kredi puanı düşük olanlara kefilsiz kredi.”
Bu yöntemde bankadan başkası adına kredi çekiliyor. Yüzde 15’e varan komisyonlarla çekilen kredi bir başkasına borç veriliyor. Örneğin, 10 bin liralık kredi kullanılıyor, bunun 8 bin 500 lirası kredi notu düşük olduğu için borç arayan zor durumdaki kişiye veriliyor, geri kalan bin 500 lirası aracının komisyonu oluyor. Zor durumdaki kişi ise 10 bin liranın taksitlerini bu aracıya ödüyor. İşlemin bankacılık literatüründeki adı “paravan kredi”. Bankalar için bu tip paravan kredilerin tespit edilmesi çok zor. Böylece bu zorluktan istifade ederek yeni bir sektör oluşmuş durumda.
Ne yazık ki birçok insan bu yüzden intihar ediyor. Doğuda tefecilik daha çok var. Hemen hemen herkes ya tefecilik yapıyor ya da tefeci ile muhatap olmuş. Banka kredisine günah dedikleri ve çıkıp çıkmayacağı belli olmadığı için tefecilige başvuruyor insanlar . Faiz konusunu da İslam'a uydurmuşlar. Bir tane araba buluyorlar borcu alan kişi bu arabayı sana 100bine sattım diyor , arabayı alan da bir sene sonra sana geri 125bine satacağım diyor. Araba el değiştirmiyor tabi, kendilerince oyun oynuyorlar
İnteraktif kredi diye bir kredi danışmanlık şirketi reklamı çıktı, sayenizde onları buldum ve kredim bankadan onaylandı kurum güvenilir tavsiye ediyorum. Tefeciden uzak durun!
ne beş vaktin ezanı ne anjelüs çanları zincirden kurtarmadı yoksul çalışanları. insanlar muhtaç muhtaç olmadan önce bu günlerin geleceği söylendi ama türk insanına ne anlatıyon ki. skile skile öğrenen bi milletiz belli ki.