Genç Werther'in Acıları Kitabının Sebep Olduğu, Tıp Literatürüne Geçen İntihar Salgını: Werther Etkisi

Özellikle son dönemlerde gitgide artan intihar vakalarının ardında Werther Etkisi'nin parmağı olabilir mi?

Genç Werther’in Acıları kitabını okumuş muydunuz?

İmkansız bir aşkın pençesinde kavrulan Werther, tek çıkar yolun intihar etmek olduğuna kanaat getirir bu kitapta. Hüzünlüdür, melankoliktir ve insanı o derin azabın içine çeker Goethe satırlarında...

25 yaşında kaleme aldığı bu kitap, Goethe'ye büyük ün kazandırır.

Pek çok kişi, Goethe'nin karşılıksız aşkını unutup içindeki intihar etme arzusundan kurtulmak için Werther'e böyle bir son yazmış olduğunu söyler. 

Kitap o kadar beğenilir ve insanlar Werther’in acılarıyla kendi acılarını öyle bütünleştirir ve aşk denilen duygunun Werther’in hissettiği gibi olması gerektiğine öyle inanır ki, o dönem bu satırları okuyan gençler tıpkı Werther gibi birer birer intihar etmeye başlar.

Kendini Werther gibi olmaya adayanların sayısı azımsanacak gibi değildir ve intihar vakalarının sayısı günden güne artınca kitap İtalya, Danimarka gibi pek çok ülkede yasaklanır.

Bu durum da nihayetinde akıllara şu soruyu getirir; intihar etmek bulaşıcı olabilir mi?

Sosyolog David Phillips, 1974 yılında bu konuyu ele alır ve intiharın taklit edilme etkisi olduğu kuramını ortaya atar.

Werther’in kitabının yol açtığı etkiye ithafen de bu kurama Werther Etkisi adını verir. Bazı ünlü isimlerin ölümünden sonra intihar vakalarında bir artış olduğunu tespit eden Phillips, yaptığı araştırmalar sonucunda 'intiharın bulaşıcı olduğuna' kanaat getirir.

Hatta intihar haberlerinin gazetelerde çıkmasından sonra intihar vakalarında bir artış olduğunu da görür. Tabii, Phillips'e göre bu durum, yapmış olduğu çıkarımları doğrular niteliktedir.

Araştırmalara göre, taklit edilen intihar vakalarında ilk kritik dönem, haberden sonraki 3-4 gün, ikinci kritik dönem ise 7-10 gün arasıdır. *

Bu konuyu bağlamak istediğimiz yer ise şu; son iki aydır Güney Kore’den peş peşe intihar haberleri geliyor, malumunuz. Önce Sulli, ardından Goo Hara ve son olarak dün hayatını kaybeden genç aktör Cha In Ha...

Eğlence sektöründeki bu ünlü isimler, sektördeki zorluklar ve maruz kaldıkları eleştiriler yüzünden psikolojik sorunlar yaşadıkları için ne yazık ki intiharı son çıkış yolu olarak seçiyorlar.

Güney Koreli Şarkıcı Sulli'nin İntiharının Ardındaki Sır Perdesi: Şirketi Genç Yıldızın Yardım Çığlıklarını Görmezden mi Geldi?

Dünya Sağlık Örgütü’nün yayınladığı son raporda, özellikle 15-29 yaş arası gençlerde yol kazalarının ardından en büyük ikinci ölüm nedeninin intihar olduğunu görüyoruz.

Bunda medyanın intihar haberlerini ele alış şeklinin oldukça büyük bir etkisi var. Tabiri caizse 'romantize edilerek' yapılan intihar haberleri, 15-29 yaş aralığındaki gençlerin bu haberlerden çok fazla etkilenmelerine neden oluyor. 

Bu sebeple de yapılacak haberlere ekstra özen gösterilmesi gerektiğini söylüyor Dünya Sağlık Örgütü. Fazla detay vermekten kaçınmak, kullanılan dile dikkat etmek, aşırı bir merak ve heyecan uyandırmamak büyük önem taşıyor.

Peki, yaşanan bu üzücü olayların perde arkasında yukarıda bahsettiğimiz Werther Etkisi'nin de bir payı olabilir mi sizce? 

Popüler İçerikler

Survivor Aleyna Kalaycıoğlu Elenir Elenmez O İsmi Takipten Çıktı!
Nasip Olur mu Be? İstanbul Boğazı'nda "Seni Yerler" Dinleyen Adam Yalı Balkonunda Sezen Aksu'yla Karşılaştı!
Okan Bayülgen Televizyonu Bıraktığını Açıkladı!
YORUMLAR
08.02.2022

https://1000kitap.com/gonderi/86616425 “Mutluluğunun eksikliğini dünyevi bir nedene bağlayabilen aziz mahluk! Hissetmiyorsun, felaketinin paramparça kalbinde, bozulmuş aklında yattığını hissetmiyorsun ...”

09.02.2022

bu akşam ölürüm şarkısıyla bizde de intihar salgını başlamıştı. 😂 fakat bu kitap ah dostum Werther melankolimin ve imkansız aşkımın adı adeta. ben kendi imkansızıma senin gibi bir son veremedim fakat acısını 14 yıldır çekiyorum.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ