Gençler Televizyon İzlemiyor! Yapılan Araştırmaya Göre İnternet Kullanımı Daha Önde

Kitle iletişim aracı olarak en büyük pazar payına sahip olan televizyonlar, Amerika Birleşik Devletleri'nde  yapılan bir araştırmaya göre koltuğunu internete kaptırmış durumda. Bu tabi ki televizyonların devrinin sona erdiği anlamına gelmiyor; ancak görünen o ki internetin önemi ilerleyen yıllarda daha da artacak.

ABD’de yapılan piyasa araştırmaları, ülke içerisinde son 2 yılda internetteki reklam satışlarının ve etkilerinin televizyonu geride bıraktığını ortaya koyuyor.

Dünyaca ünlü piyasa araştırma şirketi eMarketer verilerine göre, ABD'de 2016 yılında 71,29 milyar dolara ulaşarak rekor kıran televizyon reklam satışları 2017'de 70,22 milyar dolar seviyesine geriledi. 

Arada büyük bir fark yok ancak dikkat çeken nokta, satışlarda son 10 yılda ilk defa bir önceki yıla göre azalma olması.

ABD'de bu verilere göre televizyon reklam satışları %1,5 geriledi. Dikkat çeken bir diğer nokta ise dijital reklam satışlarının %35 artması oldu.

Burada asıl dikkat çeken ve vurucu nokta yer alıyor. Dijital reklam satışları 2016'da 72,20 milyar dolara ulaştı ve televizyon reklamlarını geçti. Bu yükseliş 2017 yılında da devam etti ve dijital reklam satışları %35 artarak 90,39 milyar seviyesine ulaştı. 2018 itibarıyla dijitalin 107 milyar doları geçmesi beklenirken, televizyon reklam satışlarının 70 milyar doların altına gerilemesi bekleniyor.

Sektördeki araştırma uzmanları bu düşüşlerin temel sebebinin gençlerin artık televizyonları tercih etmemesinden kaynaklandığını belirtiyor.

Bu düşüşün dönemsel bir dalgalanma olmadığını aktaran uzmanlar genç izleyicilerin artık televizyon yerine daha çok YouTube, Netflix ve Hulu gibi geleneksel kanalın önüne geçen platformları tercih ettiğini de söylüyor. Ayrıca bunun orta ve uzun vadede giderek artacağını da belirtiyorlar.

Televizyon sektöründe faaliyet gösteren Nielsen'in yayımladığı 2018 ilk çeyrek raporuna göre "Total İzleyici Raporu"nda genç kitlenin de giderek azalan bir eğilim ile daha az televizyon izlediği ortaya koyulmuş.

2017'de uydu, kablolu ödemeli yayınları izleyen 18-34 yaş arası seyircilerin önceki yıla göre %9,8 azalmasının yanı sıra, 2018'de de geçen yıla göre %13'lük bir düşüş var.

Bir diğer dikkat çekici veri ise 2017-2018 televizyon sezonunda en çok izlenen 10 eğlence programının 9'unun izleyici yaş ortalaması 50'nin üzerinde olması.

eMarketer verilerine göre, ABD'de 2016'da 18 yaş üzerindeki 16,7 milyon izleyici kablolu ve uydu televizyonu aboneliklerini iptal etti. Sektör uzmanlarının 'kabloyu kesenler' (cord cutters) olarak adlandırdığı bu gruptakilerin sayısı, 2017'de 22,2 milyona çıktı.

Dünyanın en büyük televizyon pazarına sahip olan ABD'de bu araştırma ve piyasa verileri gençlerin internete daha fazla dahil olduğunu gösterirken, geleneksel kanallara olan ilgilerinin de sürekli olarak azaldığını kanıtlıyor.

Kuşkusuz ki bu veriler aynı hızda devam ettiği takdirde internet dünyanın en büyük kitle iletişim aracı olarak birinci sırada yer alacaktır.

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Ayliz Duman Çok Sade Kaldı: Miss Universe 2024'te Gelmiş Geçmiş En Çarpıcı Ulusal Kostümler Giyildi!
YORUMLAR
23.11.2018

ota boka sansür, mahalle karısı düzeyinde programlar, iktidarın borazanı haline gelen tv kanalları... ayrıca internetin yaygınlaşmasından sonra televizyon ihtiyaç olmaktan çıkmıştı zaten. izlenmemesi gayet normal.

23.11.2018

Bu amerika. Hele Türkiye'de bence hiçbir genç izlemiyor tv. Zaten izlenecek birşey de yok pek. İzleyenlerde internet üzerinden izliyor.

23.11.2018

ahanda ben... televizyona çok uzun zamandır doğru düzgün bakmıyorum ya da evde ses olsun diye arkafonda açık bırakıyorum.eskisi gibi öyle film kovaliyim dizi mizi hak getire.o yüzdendir ki ne çıkan dizilerden ne türeyen yeni ''oyuncu''lardan zerre haberim yok.zati lazım da değil.ama işin aslı şu;televizyon ölüyor..artık internetin doruklara ulaştığı bi dilimdeyiz.internet dediğin şey içine dünyaları sığdırıyor.bilgi,eğlence,sosyalleşme,kültür,ticaret,yarışma,cinsellik,sanat vs vs hepsinden türlü türlü içerik sunuyor kullanıcıya e televizyona ne kaldı ki geri.. hele ki türk televizyonları gibi ''çöp yayın''ı yapan bi mecraya...

TÜM YORUMLARI OKU (20)