Geleceği Kızlar Yazacak! Kız Çocuklarına Programlama Eğitimi Veren Şahane Sosyal Proje

Daha 100 yıl öncesine kadar kadınların çalışma - eğitim alma hakkına sahip olmadığı bir toplum olarak; hayatın ve mesleklerin her alanında eşitliği sağlamak boynumuzun borcu.

Fakat hala 'bir bayan için en uygun meslek öğretmenlik' gibi klişe laflar ederek kız çocuklarının hayallerini sınırlandırıyor; 'torrent kullanmayı bilen kız' gibi genellemelerle de onların özellikle teknoloji alanında cesaretlerini kırıyoruz. Sonuç olarak; teknoloji alanında kadın çalışanların sayısı oldukça az!

Aynı zamanda şu da bir gerçek ki; dünyanın ve neredeyse tüm mesleklerin geleceği tamamen teknoloji üzerine!

Yani ülke olarak kalkınmak, kazanmak, gelişmek istiyorsak; çocuklarımıza kızlı erkekli teknoloji alanındaki meslekler konusunda cesaret vermeliyiz. Bu kadar açık ve net!

Bu sebepten dolayı dünyanın pek çok yerinde sosyal projeler kapsamında, dezavantajlı durumdaki kız çocuklarına bilgisayar programlama eğitimi veriliyor.

Örneğin Amerika'daki siyahi ya da Müslüman, kısacası 'azınlık' gruplardan olan kız çocuklarına eğitim veren bu projelerin yeterli görünürlüğe sahip olması için ünlü isimler dahi kullanılıyor.

Gördüğünüz karede Karlie Kloss, bir kız çocuğu ile beraber kodlamayı öğreniyor mesela! 😊

Türkiyeli kız çocuklarına da bu konuda Müjde Esin yol göstermeye başladı ve "KızCode" isimli projeyi yarattı!

Daha sonra da aynı projeyi Türkiye'ye taşıdı ve sadece geçtiğimiz yıl 200 öğrenciye eğitim verdi bile!

Borusan’ın kadının ekonomik ve sosyal hayattaki konumunun güçlendirilmesi için başlattığı “Haydi Kızlar Kodlamaya” projesi, ilk olarak Borusan Gemlik fabrika çalışanlarının 7-14 yaş arasındaki 60 kız çocuğuna kodlama eğitimi verdi! 

Projenin devamında Borusan, 100’ü aşkın kız çocuğuna daha bilgisayar programlama eğitimi veriyor.

KızCode’a katılan kızlardan daha şimdiden başarılara imza atanlar, mücadele hikayeleri yaratanlar var!

Ebrar Atabay ise Gemlik’te eğitime katılan bir kız çocuğu; çevreye zarar veren bir hammadde olan ABS kokusunu suya hapseden bir prototip geliştirdi.

Bu kız çocukları sadece iki örnek! 

Her öğrenci birbirinden güzel şeyler yapıyor. Hala öğrencilerle iletişimde kaldıklarını belirten Müjde Esin, Avrupa’da düzenlenecek bilim şenliklerine beraber katılacaklarını da söylüyor.

"KızCode olarak çocuklara ‘C programlama dili’ni öğretiyoruz."

Bu projenin farklı yaş grupları ve farklı yöntemleri var.

Borusan'ın KızCode ile gerçekleştirdiği ‘Haydi Kızlar Kodlamaya’ projesi, ödül bile aldı!

'Uluslararası Kurumsal Sosyal Sorumluluk' ödülünü alan proje fazlasıyla takdir topluyor!

Program kapsamında öğrenciler animasyon veya hikaye programlama, elektroniğin temel prensip ve parçalarını öğrenme, basit elektronik modüller ve 3D printing entegrasyonu ile basit robot tasarlama gibi öğrencilerin ufkunu açacak dersler görüyor.

Bu çok önemli bir konu zira şu an okuduğunuz Onedio'dan tutun, en basit mobil uygulamalara, bilgisayarların çalışmasını sağlayan programlara kadar her şey "kodlama" ürünü...

Bu yazılım dilini çocukken öğrenmek de fazlasıyla önemli. Geleceğin dili için 'kodlama' diyebiliriz!

Şüphesiz ki bu proje giderek daha da büyüyecek ve daha çok kız çocuğuna ışık olacak.

Ülkemizi kadın - erkek beraber çalışarak kalkındıracağız, her alanda eşitliği sağlayacağız!

Müjde Esin'i ve kız çocukları için emek veren proje kapsamındaki herkesi tebrik ediyoruz.

Kırılmadık cam tavan bırakmayacağınızdan eminiz kızlar!

Popüler İçerikler

Sonunda Bu da Oldu: Antalya'daki Bir Otelde Türk Müşteriden 120 Euro "Milliyet Farkı Ücreti" Alındı
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
YORUMLAR
09.03.2017

Yürekten tebrik ediyorum ancak anlayamadığım nokta şu ana kadar "Geleceği Erkekler Yazacak! Erkek Çocuklarına Programlama Eğitimi Veren Şahane Sosyal Proje" diye bir şey duymadım sorun bende mi ? Bu ayrımcılık neden ? Sebebini çözmüş değilim . Yıl 2017 ama neden hala insana insan gözüyle bakamıyorsunuz . Aydınlatır mısınız

09.03.2017

Ya sanırım kızlarin topluma yeteri kazandırilmamasından dolayı. Çünkü sonuç olarak yıl 2017 ama hâlâ okutulmayan kız çocukları var. Bu kızlar erken yaşta zorla evlendiriliyorlar. Ya da mezun olduklarında bazılarina kariyer seçeneği fırsatı verilmiyor. Bir de toplumun kızlar yapamaz gibi düşünceleri var. Bunların hepsi bu düşünceleri kırmak için. Size tuhaf gelebiliyor olabilir ama bence yerinde olmuş.

gerçekten meraktan soruyorum, yetişkinlerde tamam ama çocuklarda neden sürekli cinsiyet belirtme ihtiyacı hissediyorsunuz? bu kız çocukları için çok kolay, bu kız çocukları yapabiliyor. oğullarla ilgili bir galeri hazırlanıyor, erkek çocuklarınızı şöyle yapın, erkek çocuklarınıza böyle davranın. başlıkta zaten belirttiğiniz için cinsiyeti biliyoruz, neden sadece 'çocuk' olamıyorlar?

09.03.2017

Öncelikle bu soruyu, durumu eşitlemek için yapılan, "sadece çocuk" olsunlar eşit olsunlar diye yapılan işlerin üzerine sormanız kulağa çok kötü niyetli geliyor. Evet kız çocuklara öncelikli ve "kız çocuk" vurgulanarak bu işler yapılıyor çünkü toplumda zaten öne çıkarılan çocuk "erkek" olan. Bu bir denge sağlama mevzusu yani. Toplum ne zaman kızlarını "bayana en uygun meslek öğretmenlik, erkek oğlum amcanlara çükünü göster, lider erkektir" dayatmaları yapmayı keser, biz de "kız çocuk" vurgusunda bulunmayı keseriz. Yeterince açık anlatabildim umarım.

eğer galerinin asıl amacına gelecek olursak harika bir olay, 10 yıl sonraki nesilden çok umutluyum. umarım pek çok şeyi değiştirirler.

TÜM YORUMLARI OKU (8)