Farklı Kültürlerin Sembolü Olarak Dünyanın Dört Bir Yanından 13 Hz. İsa Tasviri

Dünyanın dört bir yanında bulunan Hristiyanlar peygamberleri Hz. İsa'yı kendi kültürlerine göre tasvir ediyor. Hal böyle olunca da ortaya çıkan görüntüler hem birbirinden farklı hem de bölgenin özelliklerini yansıtan tasvirler oluyor. Bu ilginç duruma bir göz atıyor, farklı kültürlerin Hz. İsa'larına bakıyoruz.

1. Moğolistan

Bu tasvirde görülen Hz. İsa'nın gözleri biraz çekik ve saçları da yaygın tasvirinden farklı. Moğolistan'ın bir Asya ülkesi olması sebebiyle Hz.İsa'nın bu şekilde gösterilmesi doğal ama Hz. İsa Moğol değildi.

2. Hindistan

Hindistan kültürünün gizemli ve biraz da bizim minyatür sanatına benzeyen çizimlerinde Hz.İsa'yı mavi bir şekilde görmek mümkün. Tıpkı Hindu tanrıları gibi.

3. Kore

Kore'den gelen bu tasvirde ilginç saç şekli, kemikli surat ve yine çekik gözler dikkat çekiyor. Aslında bakıldığında Hz. İsa'nın bir Koreli gibi tasvir edildiği açık. Burada da Budizm etkileri söz konusu.

4. Filipinler

Buradaki görselde de Hz. İsa'nın adeta bir Filipinli gibi resmedildiğini görüyoruz.

5. Yeni Zelanda

Farklı çalışmalar içinde en korkutucu ve karanlık olanı Yeni Zelanda'dan geliyor. Adanın yerel sanatlarının etkisi olsa gerek.

6. Etiyopya

Yine bizdeki minyatür çalışmalarına benzer bu tasvirde Hz.İsa, bir Afrikalı gibi gözüküyor.

7. Amerika Birleşik Devletleri

Amerika'nın Philadelphia eyaletinde bulunan ve Afrika kökenli Amerikalıların yaptığı bu tasvirde Hz.İsa siyah ten rengine sahip. Oysa Madonna 1989 yılında yayınladığı 'Like A Prayer'ın klibinde Hz. İsa'yı bir siyahi olarak tasvir ettiği için Hristiyanlıktan aforoz edilmişti.

8. Mozambik

Mozambik'ten gelen bu görüntüde Hz. İsa yine çok farklı bir biçimde resmedilmiş.

9. Kongo

Elbette Kongolu Hz. İsa da siyahi.

10. Rusya

Yaygın tasvirine aykırı olmasa da, küçük farklılıklar dikkat çekiyor.

11. Haiti

Peygamber ve onu dinleyen yerel halk arasındaki benzerlik dikkat çekici.

12. İsveç

Kuzeyli, yakışıklı Hz. İsa, bilinen tasvirine çok yakın ancak elbette renkli gözlü.

13. Çin

Çinli Hz. İsa'nın çekik gözlü olmaması düşünülemezdi sanıyoruz. Üstelik Çin geleneklerine uygun olarak bir de hocası var.

Popüler İçerikler

Kıvanç Tatlıtuğ Yok Biz Şok: Dünyanın En Yakışıklı 100 Erkeği Listesinde Türkiye'den 5 Ünlü Oyuncu Var!
Ruhi Çenet'in Kurtardığı Hesabının Yine Yeniden Çalınmasına Tepkisiz Kalamayan Kişiler
Avukatı Doğruladı: Tutukluluğunun Devam Etmesini Kaldıramayan Dilan Polat İntihara Kalkıştı!
YORUMLAR
22.05.2017

buyuk dinlerin hepsi evrensellik iddiasindadir ama inananlara baktiginda hemen hepsinin cok dar bir cercevede, kendi kucuk dunyalarina gore dini cok farkli yorumladiklarini gorursunuz ve hemen hepside kendi yorumlarinin evrensel dogru olduguna inanirlar. ornek vermek gerekirse ayni toplum ayni din ayni mezhep icinde taskentde din alimleri tarafindan helal oldugu soylenen at eti, ayni ulkede semerkanda haram olabiliyor. bu acidan mogul isa gormek sasirtici degil.

22.05.2017

dar çerçeve evet, semitik dinlerde bütün olaylar ortadoğuda geçiyor

22.05.2017

hz isanin gorumune en yakin halk muhtemelen bugunki filistinliler olur. her ne kadar hz isa yahudi olsada israildeki yahudilerin buyuk kismi orta avrupa gocmeni, cogu sami irkindan cok germenik yuz hatlarina hatta alman soyisimlerine sahip.

22.05.2017

Adı üstünde tasvirdir. Kültürden kültüre değişir. Bunun çok bir önemi yok. Biz bizimkini göremiyoruz bile 'yassah'.

TÜM YORUMLARI OKU (20)