Evrende 'Yalnız' Olabiliriz

Birçok uzay araştırmacısı, evrenin büyüklüğü nedeniyle, Dünya’ya benzeyen başka gezegenlerin de bulunacağını düşünüyor. Ancak İsveç’in Uppsala Universitesi’nde bilgisayar yardımıyla oluşturulan bir model, Dünya’nın belki de evrende canlı yaşamasına elverişli tek gezegen olabileceğini ortaya koyuyor.

24 Aralık 1968'de Apollo 8 astronotlarının Ay yörüngesinden çektiği Dünya fotoğrafı

Astrofizikçi Erik Zackrisson, oluşumundan şimdiki zamana kadar evren ile ilgili bütün bilgileri güçlü bir bilgisayara yükledi. Bilgisayar, yüklenilen bütün bilgiler ışığında evrende yaklaşık 700 kentilyon gezegen bulunduğunu ortaya çıkardı. Bu rakam bir başka deyişle 20 sıfırlı bir 7.

Bilgisayardan çıkan hesaplamanın beklenmedik bir kısmı ise, Dünya’nın belki de milyarlarca gezegen arasında yaşama elverişli tek gezegenin olması.

Gezegenlerin ortaya çıkması hakkında bilinen bütün bilgiler ve fizik kurallarına göre, gezegenlerin oluşum süreci sadece yaşama elverişsiz gezegenlerin ortaya çıkmasını sağlıyor.

Zackrisson modeli, Dünya’nın benzersiz bir gezegen olduğunu ortaya koyuyor

Daha önce ortaya atılan olasılıklar içerisinde sadece içinde bulunduğumuz Samanyolu galaksisi içerisinde, Dünya’ya benzer yaklaşık 50 milyar gezegenin bulunduğu düşünülüyordu. Ancak Zackrisson modeli, Dünya’nın benzersiz bir gezegen olduğunu ortaya koyuyor.

Bilim adamları, bu teorinin başka araştırmalar tarafından yanlış olduğu kanıtlansa dahi, Dünya türü gezegenlerin sanılandan çok daha az olduğunu söylüyor.

Yayınlanan araştırma, astrofizik dergisi Astrophysical Journal’a sunuldu. 

Amerika'nın Sesi

Popüler İçerikler

Komplo Teorilerine Neden Olan ve Irkçı Saldırıya Maruz Kalan Siyahi Çocuğun Ailesi Konuştu
Bir Oyunlar Peşinde: Evlilik Haberiyle Herkesi Afallatan Mükremin Gezgin Yine Hamilelik Senaryosu Yazıyor
Yeşilçam'ın Güzellik Abidesi Oyuncuları Genç Halleriyle Günümüzde Yaşasaydı Nasıl Görünürlerdi?
YORUMLAR
28.02.2016

30-40yil once gunesin enerjisi olmadan yasam olamiyacagi dusunuluyordu. okyanus tabaninda gunesden bagimsiz, volkanik bacalardan cikan sulfurun enerjisini kullanan koca koca ekosistemler kesfedildi. hemde balik, yengec gibi gelismis canlilari tasiyabilen ekosistemler. yakin zamana kadar oksijen olmadan cok hucreli yasam olamaz deniyordu. akdenizin tabaninda, oksijensiz tortularin icinde, oksijen solumayan kompleks hayvanlar kesfedildi. yer kabugunun derinlerinde yasam olamiyacagi dusunuluyordu, yerin kilometrelerce altinda sadece kayalardaki minerallerle yasayan archea bakteriler bulundu. hatta sicakdan fokur fokur kaynayan sulfurik asit havuzlarinda bile yasayan archealar bulundu. nerde, hangi sartta yasam olamaz desek, yasam hep bir sekilde var olmanin yolunu buluyor. bu simulasyonda dunya benzeri gezegenden kasitlari nedir bilemiyorum ama bir yerde yasam bir kere basladiysa o ortamdaki sartlara, kaynaklara gore kendi yolunu bulup mutlaka gelisecektir.

28.02.2016

10 numara yorum

amq şu mantıksızlığa bak dünyanın aynısını arıyorlar qW:DQWDQW lan gerizekalı bilim adamı belki uzaylı oksijen yerine hidrojen kullanıyor belki nefes almıyor amq belki suya ihtiyaç duymuyor nereden bilecenmq

28.02.2016

Mükemmeldi ya :Dsksksj

28.02.2016

bu durum icin guzel bir soz var: "evrende yasam yoktur demek, bir bardak suyu inceleyerek, okyanusda balina yoktur demekle aynidir." evrenin boyutlari karsisinda arastirabildigimiz alan okyanusta bir bardak su bile degilken, hangi veri ile, hangi varsayimlarla baska yerde yasam olamiyacagini simule edebilirsin. detayli arastirabildigimiz tek yabanci gezegen mars ve o tek gezegenin bile 3-4 milyar yil once okyanuslarla kapli, yasama son derece elverisli oldugunu kesfettik. ayni gunes sisteminde yasamin var olabilcegi 2 uygun ortam var olmusken, hangi kafa ile diger kentrilyonlarca gezegen arasinda yasam olan baska bir tane yok diyebilirsiniz. 4milyar yil once gunes sistemini ziyaret etseniz dunya yanan bir top iken, mars yasama elverisli iliman, okyanuslarla ve atmosferle kapli gezegen olacakti. baska bir medeniyet ayni hesaplari marsda yapsa, marsin essiz oldugunu mu iddia edecekti. nitekim mars daha once sogudugundan yasam marsda baslayip dunyaya sicramis bile olabilir.

TÜM YORUMLARI OKU (98)