Eski Mısır'ın Çocuk Kralı Tutankhamun ve Gizemli Ailesi Hakkında Bilmedikleriniz

Tutankhamun

M.Ö.1341 yılında antik Mısır'da doğmuştur. Mısır'da ilk kez tek tanrılı Aten dinini kuran, IV.Amenhotep (Akhenaton) oğludur. M.Ö.1332-1323 yılları arasında hüküm sürdü. Saltanatının ilk yıllarında çok tanrılı dine dönüş yaşandı. Tutankhaton adı yerine Tutankhamun adını aldı. Böylece Aten dini sonlanmış oldu.

Tutankhamun'un Karısı

Tutanhamun, Nefertiti ile Akhenaton’in kızları olan, yani yarı kardeşi Ankhesenamen ile evlenmişti. Yani Tutanhamun'un üvey annesi Nefertiti aynı zamanda ünlü firavunun kayınvalidesiydi.

Tutankhamun'un Dedesi "III. Amenhotep"

III. Amenhotep, 3 bin 400 yıl önce görkemli bir şekilde hüküm sürmüştü. Ölüsü 1898 yılında, dedesi II. Amenhotep’in mezarı KV35’te on kadar başka asille birlikte saklı bulundu.

Tutankhamun'un Büyükannesi "Tiye"

DNA analizleri, bu asil güzelin III. Amenhotep’un karısı ve Tutanhamun’un büyükannesi Tiye olduğunu ortaya koyuyor. Bir kraliçenin gömü pozu olarak yorumlanan bir duruşla, sol kolu göğsü üzerinde kıvrılmış olarak mumyalanmış. Mısır’ın kuru iklimi sayesinde saçları bozulmadan kalmış.

Tutankhamun'un Babası "Akhenaton"

Kötü şekilde çürümüş bu mumya 1907’de keşfedildi. Parçalanmış tabutu üzerindeki kraliyet sıfatları, tek bir tanrıya tapmak için ülkenin tanrılarını hiçe sayan kâfir firavun Akhenaton olabileceğini gösteriyordu. DNA analizleri mumyanın Tutanhamun’un babası olduğunu belgeledi.

Tutanhamon'un Annesi "Kiya"

DNA testlerine göre Genç Hanım olarak bilinen bu mumya, Akhenaton’un hem anne-baba bir kızkardeşi hem de oğlu Tutanhamon’un annesi. Genç Hanım, muhtemelen II. Amenhotep ve Tiye’nin varlığı bilinen beş kızından biriydi.

Tutankhamun'un Kızları mı?

Tutanhamun’un mezarında en az yedi aylık gebelik sürecine ait bir fetüs (sağda) ve daha ufak ve kırılgan bir fetüs bulundu. Biri veya her ikisi birden kralın kızları olabilir. Birlikte yerleştirilmiş tabutlarda (solda) Tutanhamun’un büyükannesi Tiye’ye ait olabilecek bir tutam saç bulundu.

Tutankhamun'un Üvey Annesi "Nefertiti"

Nefertiti, Mısır kraliçesi, Mısır Firavunu IV. Amenhotep'in (Akhenaton) eşi, Firavun Tutankhamun'un kayınvalidesidir. Adının kelime anlamı 'güzellik geliyor' ya da 'güzelden gelen' anlamındadır. Nefertiti Mısır'ın en güçlü kadınlarından biriydi. İlk kadın firavundur.

Tutankhamun'un Ölümü

Tutankhamun'un ölüm nedeni hâlâ bilinmiyor. Bir kazada bacağını kırdıktan sonra yakalandığı ölümcül bir iltihap yüzünden ölmüş olabilir. Veya canını sıtma almış olabilir. Diğer bir ihtimal de kraliyet ailesi arasında sıkça görüldüğü üzere kardeş evliliklerinden kaynaklanan, ölümle sonuçlanan bir genetik rahatsızlığı olması.

Popüler İçerikler

Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
YORUMLAR
29.06.2018

Nefertiti'nin ilk kadın firavun olduğunu yazmışsınız sevgili Onedio üyesi, lakin Nefertiti ilk kadın firavun değildir. İlk kadın firavun, Hatşepsut idi.

29.09.2019

doğru

14.04.2020

Hayır Tutankhamon at arabasından düşerek ölmüştür.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ