Erken Teşhis Mümkün: 6-12 Aylık Bebeklerde Otizm Olup Olmadığını Tespit Etmeye Yarayacak 10 İşaret

Çocuğunuzdaki otizm belirtilerini erkenden tespit etmeniz mümkün...

Bu içerik hazırlanırken Science Daily'de paylaşılan bu makaleden yararlanılmıştır.

Otizm çoğunlukla üç yaşına kadar fark edilemese de bazı çocuklar bir yaşına gelmeden önce gelişimsel gecikme belirtileri göstermeye başlıyorlar.

Gelişimsel gecikme gösteren bütün bebeklerde otizm spektrum bozuklukları (OSB) gelişmeyecek olsa da uzmanlar bu bulguların tespit edilmesini erken tanı ve müdahalenin anahtarı olduğuna işaret ediyorlar.

Baltimore'daki Kennedy Krieger Enstitüsü Otizm ve İlişkili Bozukluklar Merkezi direktörü Dr. Rebecca Landa'ya göre, ebeveynlerin OSB'nin ve diğer iletişim gecikmelerinin uyarı işaretlerini tanımlamaları için yetkilendirilmesi gerekiyor.

Dr. Landa, bu konunun neden büyük önem taşıdığını şu sözlerle açıklıyor: 

“Ebeveynleri çocuklarının gelişiminde iyi bir gözlemci olmaları için teşvik etmek istiyoruz, böylece bir bebeğin iletişimindeki, sosyal ve motor becerilerindeki en erken gecikme göstergelerini görebilirler.” 

Dr. Landa ayrıca OSB gelişen bazı çocukların ikinci doğum gününe kadar belirtileri göstermediğinin ya da belirtileri gösterdikten sonra OSB gelişiminin tipik şekillerde olmadığının da altını çiziyor.

Dr. Landa, son on yılda rahatsızlığın başlangıcını en erken şekilde tespit edebilmek için otizmli çocukların küçük kardeşlerini izledi. Bu araştırma, 14 ay kadar küçük bazı çocuklarda tanının mümkün olduğunu gösterdi.

Bir ya da iki yaş arasındaki OSB belirtileri gösteren küçük çocuklar için sonuçları iyileştirdiği gösterilen erken müdahale modellerinin gelişimi tetiklediği görüldü. 

Hangi rahatsızlık söz konusu olursa olsun, erken teşhisin ne denli önemli olduğunu biliyorsunuz. Burada da aynı durum geçerli...

Ebeveynlerin 6-12 aylık bebekleriyle oyun oynarken, OSB veya diğer iletişim bozukluklarının teşhisi ile bağlantılı olabilecek şu işaretleri aramaları öneriliyor:

  • Onunla ilgilenen kişiler yaklaştığında nadiren gülümseme.

  • Basit sosyal değişimler sırasında gülme sesi gibi sesleri ve diğer hareketleri nadiren taklit etmeye çalışma.

  • Gecikmeli veya seyrek konuşma, sesler çıkarma.

  • 6 - 12 ay arasında tutarlılıkla ismine cevap vermeme.

  • 10. ayda iletişim kurmak için jest yapmama.

  • Zayıf göz teması.

  • Dikkatinize nadiren cevap verme.

  • Kolları, elleri, bacakları sıkıca sertleştirme veya ellerin bileklerin üzerinde döndürülmesi, nadir görülen duruşlar veya diğer tekrarlayan davranışlar gibi olağandışı vücut hareketleri gösterme.

  • Onu almaya ulaştığınızda size doğru ulaşmaması.

  • Gecikmeli yuvarlanma, itme ve sürünme dahil motor gelişimindeki gecikmeler.

"Ebeveynler, çocuklarının gelişimiyle ilgili sorun olduğunu düşünüyor ya da çocuklarının yeteneklerini kaybettiğinden şüpheleniyorlarsa, hemen çocuk doktorları veya bir gelişim uzmanıyla konuşmalılar." diyor, Dr. Landa.

“Bekleyip görelim bakış açısını benimsememek gerekiyor. Biz gelişimin başındaki gecikmeleri belirlemek istiyoruz, böylece çocukların beyinleri hala gelişim aşamasındayken erkenden bir müdahaleye başlayabiliriz.'

Eğer siz de bebeğinizde yukarıda bahsettiğimiz belirtilerden bazılarını görüyorsanız, hemen bir uzmana danışmanızda büyük fayda var. Erken teşhisle birlikte ilerleyen yıllarda çocuğunuzun hayatını büyük ölçüde kolaylaştırmak elinizde.

Popüler İçerikler

10 Kasım 1938’de Hayatını Kaybeden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Son Sözü "Aleykümesselam" Oldu
Terörist Fethullah Gülen’in Cenazesinde Yeni Skandallar: Protestan Şirket, 25 Bin Dolarlık Tabut, Doğum Tarihi
Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
YORUMLAR
31.07.2019

Çok zor, Allah herkesin yardımıcısı olsun.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ