Eczanelerde İlaç Sıkıntısı Tehlikeli Boyuta Ulaştı: 'Her Gün 30-40 Kişi, Olmayan İlaçları Soruyor'

Dövizin dalgalı bir seyir içinde olması, yurtdışından ithal edilen ilaçların temininde sorun yaratmaya devam ediyor. 

Eczacılar, ilaç sıkıntısının son aylarda tehlikeli bir boyuta geldiğini 'Her gün 30-40 kişi olmayan ilaçları soruyor' sözleri ile ifade etti.

Dövizdeki dalgalanma, ilaç sıkıntısını derinleştiriyor: Eczacılara göre durum tehlikeli boyuta ulaştı

DW Türkçe'nin haberine göre, eczacılar, son iki yıldır döviz fiyatlarındaki dalgalanmadan ötürü ciddi bir ilaç sıkıntısının yaşandığını ifade ediyor. 

Bazı ilaçların uzun süredir raflarında bulunmadığını söyleyen eczacılara göre, özellikle muadili olmayan ilaçlardaki sıkıntı ciddi bir boyuta ulaştı.

'Her gün 30-40 kişi, olmayan ilaçları sormaya geliyor'

Dr. Sude Çetin, muadili olan ilaçların eksik olması durumunda değiştirebildiklerini ve doktorla konuşarak, hastaya farklı ilaçları verebildiklerini söyledi. Muadili olmayan ilaçlar için ise, 'Her gün 30-40 kişi bize olmayan ilaçları soruyor' dedi. 

Piyasada muadilleri olmayan ilaçların yavaş yavaş piyasada tükenmeye başladığını söyleyen Çetin, bu durumun hastalar için tehlike yarattığını söyledi.

Hangi ilaçlarda sıkıntı yaşanıyor?

Eczane teknisyeni Kadir Düzgün, piyasada bulunması zor olan ilaçların hangi ilaçlar olduğu sorusuna, 'şeker ilaçları, antidepresan ilaçlar ve göz damlaları' şeklinde yanıt verdi. 

İthal ilaçlarda sıkıntı yaşandığını söyleyen Düzgün, ilaçların yüzde 25'inin olmadığını ifade etti.

İlaç üreticisiyiz ancak hammadde ve birçok ilaç yurtdışından: Türkiye, 2018'in ilk 10 ayında 3 milyar Euro'luk ilaç ithal etti

Türkiye, ilaç üreten ülkelerden bir tanesi. Ancak üretici firmalar hammaddelerinin büyük bir kısmını yurtdışından sağlıyor. Bunun yanında, birçok ilaç da yurtdışından ithal ediliyor. 

TÜİK verilerine göre, 2018'in ilk on ayındaki ilaç ithalatı 3 milyar Euro değerinde. Kurdaki ciddi dalgalanmalar, ilaç üreticilerinin elini kolunu bağlamış durumda.

İlaç krizinde geçici çözüm: Eczaneler arası stok paylaşımı

İlaç sıkıntısına karşı eczaneler, kendi aralarında stok paylaşımı yapıyor ve olmayan ilaçları, hastalara ulaştırmaya çalışıyorlar. 

Bu geçici çözüm ise, hastaların mağduriyetlerini gidermekte yetersiz kalıyor. Bazı hastalar, kullanmaları gereken ilaçlar için günlerce beklemek zorunda kalıyor.

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Sarıalioğlu: 'Onkoloji ilaçlarında sıkıntı olduğunda, hayatını kaybeden hastalarımız oluyor'

İstanbul Eczacı Odası Başkanı Cenap Sarıalioğlu, eczanelerin ilaç sıkıntısı ile ilgili olarak hayati öneme sahip ilaçların bulunamadığı durumlarda insan hayatının risk altına girdiğini belirterek, 'Onkoloji ilaçlarında sıkıntı olduğunda, maalesef hayatını kaybeden hastalarımız oluyor' ifadesini kullandı.

Türkiye'de ilaç sıkıntısı: Rafta ve depoda ilaçlar eksik - DW Türkçe

Popüler İçerikler

Kaybolduktan 18 Gün Sonra Cansız Bedeni Bulunan Rojin’in Ölüm Sebebi Belli Oldu
Hazal Kaya, “Neden Orada Oturmuyorum?” Diye Hesap Soran Erkekleri Koruma Derneği Başkanına Fena Laf Soktu
Mustafa Destici'den 750 TL'lik Kredi Kartı Vergisine Destek: "Vermezsen Sonun Suriye Gibi Olur"
YORUMLAR
05.01.2019

Olsun, yol yaptılar :))

05.01.2019

Korkarım bir gün ilaç bulamayıp insanlar ölse bu ülkede yayınlayacak bir tane kanal olmayacak.Hepsi Penguen Belgeseli yayınlayacak.Yabancı ajanslar da BBC,CNN,Sputnik gibi bunu haber yapınca dış güçlerin oyunu ya da üst akıl algı operasyonu yapıyor zannedilecek.Olmaz mı ? BBC'nin diğer yaptığı haberdeki yorumları okursanız belki de olmuş bile...

05.01.2019

Antidepresan ilaçlarının bulunamaması o kadar normal geldi ki bana.. Ülkenin yarısı antidepresansız yapamayacak duruma geldi. Bir an önce bulunsun o ilaçlar!

TÜM YORUMLARI OKU (20)