Ebu Şinik Yazio: Soğuk Su İçmek Zayıflatır mı?

“Soğuk su içmek zayıflatır mı?” efsanesine bir nokta koyalım burada. 

“Soğuk su içmek zayıflatır mı” sorusunun cevabı sindirim sisteminin genel işleyiş mekanizmaları göz önüne alındığında kesinlikle hayırdır!

Peki neden?

Çünkü metabolizma hızı enterik sinir sistemi yani sindirim sisteminin çalışma düzeni ile direk bağlantılıdır. Ayurveda Tıbbına göre, Agni Ateşi olarak betimlenen sindirim ateşi sadece sindirim sistemiyle kalmayıp, hücresel bazdaki metabolik ateşten de sorumludur.  

Yani sindirim sistemimiz ne kadar düzenli ve konforlu çalışırsa, metabolizma hızınız da sahip olduğunuz fıtratdan kaynaklanan beden tipinize göre en yüksek derecede işlemeye devam eder. Ayurveda sıcak ve soğuk gıdalar konusunda kesin bir ayrım yapar. Özellikle ateş elementinin baskın olduğu pitta bünye tipleri için bile, sıcak yaz ayları ve muhtelif semptomlar haricinde önemle sıcak sıvı tüketilmesini önerir. Ayurvedik beslenmenin temeli olan enflamasyon önleyici beslenme, besinlerin sindirim sistemi tarafından en hızlı şekilde metabolize edilerek, posaların vücuttan regüle bir şekilde tahliyesine dayanmaktadır.

Bu durumda şunu bilmenizde büyük fayda var...

Özellikle yemeklerle birlikte alınan buzlu ve soğuk içecekler sindirim sürecinin uzamasına neden olur. Vücut ısısından her 1 derece daha düşük ısıda olan her gıda maddesi sindirim sürecini ortalama 5 dk. daha uzatır. Bundan her 1 derece dahada düşük ısı için, 5 dakika daha ekleyin!  

Ana yemeklerden sonra genel olarak midedeki temel sindirim sürecinin 1,5 saat sürdüğünü ve yanlış menü kombinasyonları nedeni ile sindirim sürecinin 1,5 saatin üzerine çıktığı durumlarda mide ekşimesi, gaz ve şişkinlik gibi belirtiler verererek, zincirleme reaksiyonlarla bedendeki oksidatif stres oranını yükselttiğini bildiğimize göre, genel olarak soğuk suyun zayıflamak yerine tam tersi bir etki göstermesi de çok daha net algılanabilir.   

Ayrıca bu gezegendeki en kapsamlı detoks protokollerini  içeren panchakarma’da, yani ayurvedik detoks süresi boyunca gün boyunca yudum yudum diliniz yanmayacak ölçüde sıcak su içirilir. Bunun nedeni sıcak suyu yudumlayarak içmek sindirim sistemini desteklerken, besinlerin özümsenmesini destekleyerek, sindirim sürecini hızlandırmasında yatar. Ayrıca bunu günlük yaşamınızda alışkanlık haline getirirseniz yemek aralarında abur cubur yeme isteğinizde zamanla sonlanır.

“Neden gün boyunca soğuk su yerine sıcak su tercih edilmelidir?” konusunu 6 maddede özetleyecek olursam;

1. Sıcak sıvılar bedendeki tüm damarlarda hafifçe genişlemeye sebep olan etkiler barındırırlar. Bu da kan basıncını optimize ederek, merkezi sinir sisteminin rahatlamasını sağlar ve sindirim sisteminde de kan dolaşımını hızlandırarak, sindirim faaliyetlerinin daha randımanlı bir şekilde çalışmasını destekler.  

2. Sıcak sıvılar bedende rahatlama etkisi yapar. 

3. Sıcak sıvılar sinüslerde, boğaz yollarında, mide-bağırsak kanallarında yani sindirim sisteminde mukus ve balgam birikimlerini önler ve azaltır. Bu da bu tür zeminleri yuva olarak kullanan muhtelif virüs, bakteri veya mantar gibi istilacılardan korunmamızı sağlar.

4. Midemiz içindeki ısı yüksektir. Midemiz içine vücut ısımızdan düşük her 1 derece sıvı veya katı gıda maddesi girdiğinde, sindirim süreci ortalama 5 dakika daha fazla çalışmak zorunda kalır. Çünkü besinleri parçalayabilmek ve özümseyebilmek için besinlerin önce mide ısına getirilmesi gerekir. Yani beden ısınızdan daha düşük olarak tükettiğiniz katı-sıvı tüm maddeler sindirim sisteminizin çalışmasını hem yavaşlatır, hem de sindirim sürecini uzatır. Hele hele her yemekle birlikte buzlu soğuk sıvılar da tüketiyorsanız, kronik sindirim sorunlarına zemin hazırlıyorsunuz demektir.

Dünyadaki en yüksek yeme bozukluğu istatistiklerine sahip olan Amerikalılar’ın %69’unun fazla kilolu, %36’sının ise obez olmasının, aşırı büyük porsiyonlar ve işlenmiş gıda tüketimi dışındaki en büyük diğer nedeni de, tüm gün içtikleri bol buzlu sıvılardır. Genel olarak aşırı soğuk sıvı ve dondurma tüketimi sebebiyle sindirim ateşleri son derece zayıf, sindirim sistemleri ise neredeyse çalışamayacak kadar hastadır.  

5. Sıcak suyun beden ısısını yükselttiği ve dolayısıyla metabolik hızı da nispeten artırdığı tespit edilmiştir. Her ne kadar bu çok minik derece, artan metabolik hız kilo vermek için yeterli olmasa dahi,  bütünsel sağlığımızın anahtarları olan böbreklerimizin ve sindirim sistemimizin faaliyetlerini büyük ölçüde desteklemektedir.

6. Son olarak da şunu belirtmeliyim ki, sıcak su içtiğimizde ağız, boğaz,  mide ve bağırsakların, beynin haz alma merkezini uyardığı ile ilgili klinik araştırma neticeleri bulunmaktadır.

Benim gün boyunca masamda iki termos durur. Bunlardan biri ayurvedik detoks çayım diğeri ise sıcak sudur. Ayurvedik detoks çayımı içmediğim zamanlar dilim yanmayacak sıcaklıktaki bu suyu yudum yudum içerim.  

Bence siz de böyle yapın ve 6 hafta içinde fizyolojinizdeki farkı deneyimleyin. 

İyi Ol, Mutlu Ol! 

YouTube

Instagram

Facebook

Twitter

Popüler İçerikler

Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
AK Partili Hamdi Çamlı'dan Ahmet Hakan'a Sert Sözler: "Elimizde Büyüyen Gevşek"
Türkiye’de Büyük Boykot: Hafta Sonu Restoran ve Kafelere Gitmeme Çağrısı Büyüdü