Yaz aylarında marketlerde gördüğümüz büyük, tatlı çilekler bilimsel bir deney değil, kuş pisliği yayılımının bir sonucudur.
Yaklaşık 300 yıl önce, bir Fransız casusu Şili'ye gitti. Gezisi sırasında çok büyük çileklerle karşılaştı. Avrupa'da, bu meyve oldukça küçüktü ve yaban çileği gibi görünüyordu. Bu yüzden Louis XIV'e hediye vermeye karar verdi ve ona en sevdiği meyveden bir kaç tane çalı getirdi. Ancak sorun, diğer çilek türleriyle melezlenmeyen, erkek bitkileri seçmesiydi.
Neyse ki, yaklaşık yarım yüzyıl sonra, çiftçiler bu tür çilekler ve Kuzey Amerika'dan getirilen diğer türler arasında bazı benzerlikler olduğunu fark ettiler. Onları birbirine yakın olacak şekilde ektiler ve bolca tatlı ve büyük meyveler topladılar. Bu çilek melezinin de kendini dölleme kabiliyetine sahip olduğu ortaya çıktı. Bilim insanları daha sonra bu melezin zaten var olduğunu, ancak kuş pislikleri sayesinde Kuzey ve Güney Amerika'ya ulaştığını öğrendiler ve böylece 2 farklı tür çilek oluştu.
finalinde baligin yumurtalarini, ureme hucrelerini sactigini dusununce #1 daha cok mutlu son masaji gibi duruyor :)))
Arılar muz yiyeni sokacak diye bi şey yok ancak muz kokusunun bal arılarını agresifleştirdiği gerçek. tabi ki kovanda geçerli... Kovana muz koyup Bizzat denedim. Ama sebebi muzun kokusunun bal arılarının savunma çağrısı için kullandıkları feromona benzerliği ve bal arıları sadece kovanlarına çok yakınken savunma davranışı gösterirler yani kovandan uzaksanız sizi sallamazlar.
12. ABD'deki hastanelerdeki doktorlar hala çağrı cihazı kullanıyor. Türkiye'de kullanılan hastaneler var sadece onlara özgü değil.