Yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olan Van kahvaltısı, yöreye özgü 20 farklı ürünle hem göze hem de mideye hitap ediyor. Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısı, şimdi markalaşma yolunda...
Yerli ve yabancı misafirlerin ilgi odağı olan Van kahvaltısı, yöreye özgü 20 farklı ürünle hem göze hem de mideye hitap ediyor. Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısı, şimdi markalaşma yolunda...
Bölgede yetişen endemik bitkilerin karışımıyla yapılan 'otlu peynir', yüksek rakımlı yaylalardan elde edilen 'karakovan balı', un, tereyağı ve yumurtanın karışımıyla oluşan 'murtuğa' ve bölgeye özgü tereyağında kavrulan ve öğütülmüş buğdayla hazırlanan 'kavut' gibi 20 çeşit ürünün yer aldığı Van kahvaltısı, kentin tanıtımında önemli rol oynuyor.
Kentteki kahvaltı merkezlerinde yılların birikimine sahip ustalarca yöreye özgü ürünlerle hazırlanan kahvaltı, kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin vazgeçilmezleri arasından yer alıyor.
Tarihi kentle özdeşleşen ve 2014'te gerçekleştirilen 'Dünyanın en kalabalık kahvaltı sofrası' etkinliğinde rekor kırarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren Van kahvaltısı, Türk Patent Enstitüsünden (TPE) 'Van Kahvaltısı Marka Tescil Belgesi' alarak markalaşma yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Kenti ziyaret eden yerli ve yabancı misafirlerin Van kahvaltısına yoğun ilgi gösterdiğini anlatan Kahvaltı salonu işletmecisi Faris Gül 'Tamamen endemik bitkilerden oluşan otlu peyniri, bölgede yüksek rakımlı yaylalarda üretilen balımız, yine bölgeye has ürünlerden elde edilen tereyağı, kavurmalı yumurta, kavut, cacık ve murtuğa gibi ürünlerimiz kahvaltımızın en önemli çeşitleri arasında yer alıyor. Van kahvaltısında sadece yöreye ait 20 çeşit ürün yer almaktadır. Ama kaşar peyniri gibi farklı ürünleri de katarak misafirlerimize yaklaşık 35 çeşit ürünle kahvaltımızı sunuyoruz' dedi.
Müşterilerine sorduğu bilmece, anlattığı fıkra ve verdiği hediyelerle birçok ülkede Van kahvaltısını tanıtan 39 yıllık kahvaltı salonu işletmecisi Yusuf Konak da 'Van güzel, kahvaltı Van'da güzel' sloganıyla yıllardır kahvaltı kültürünü yaşatmaya çalıştıklarını anlattı.
Yumurtanızı nasıl yerdiniz? Rafadan mı? Kahvenizi sütlümü alırdınız, yoksa sademi? Sofranızda pastırma olmasa kızar mıydınız? Üç çeşit yemekten sonra tatlı alırsınız herhalde? Aman ha porselen tabaklarınıza dikkat edin Sonra kırılırsa ne yaparsınız? Doğru ya siz ne anlarsınız yokluktan ve dardan Size bir mektup var! Çöpten ekmek toplayanlardan. Bu gün hangi mağazayı dolaşmak isterdiniz? Vitrindeki elbiselerden kaç tanesini alırsınız? Ayakkabınızla kravatınız aynı renk olmalı di mi? Yoksa size gülerler mi aynı takımı her gün giyseniz? Aman ha akşamki diziyi kaçırmayın Sonra yarın ne konuşursunuz altın günlerinizde? Doğru ya siz ne anlarsınız bir yamayı üçe bölenlerden? Size bir mektup var! Kış günü elbisesiz ölenlerden?
Ankara'da " van kahvaltısı " diyerek marketten aldıklarını önümüze getiren ve normalde 10 lira tutacak kahvaltıyı 70-80 liraya bana geçiren esnaflara sesleniyorum..aldığınız para helal olsun lan ne diyim bile bile gidiyoruz işte..madem biliyorsun gitme dimi..kazıklanmak yer etti bünyede..özeti şu Ankara'da Van Kahvaltısı diye bir şey yok
valla van kahvaltısını bilmem de rahmetli anneannemin hazırladığı kahvaltıyı bilirim.buz gibi havada hepimizden önce kalkıp önce sobayı yakar iliklerimizi ısıtan çayı yapardı,yine sobanın üzerine köy ekmeği koyar mis gibi kokusunu yayar,tarhanasını pişirir,yumurtaları haşlar ,taze sütünü pişirir koca bir yer sofrası hazırlardı.geriye akrabalarla ve sevdiklerimizle sofra başında yaptığımız sohbetler kaldı aklımda,bir de o kahvaltıların isli kokusu.hüzünlendim be