Dokunulmazlık Teklifi Komisyondan Geçti: Peki Şimdi Ne Olacak?

Fezlekeleri bulunan milletvekillerinin dokunulmazlıklarının geçici madde ile kaldırılmasına ilişkin AKP'nin anayasa değişikliği teklifi, TBMM Anayasa Komisyonu'nda uzun tartışmalar ve kavgaların ardından dün gece kabul edildi. Dokunulmazlık teklifi, 16 Mayıs'ta Meclis gündemine gelecek. Peki şimdi Meclis'i ve milletvekillerini nasıl bir süreç bekliyor?

Komisyon, AKP'nin anayasaya geçici madde eklenmesi suretiyle mevcut fezlekelerde milletvekillerinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasına ilişkin teklifini görüşmek üzere 28 Nisan Perşembe günü bir araya gelmiş, yaşanan fiziksel arbede nedeniyle toplantıya iki kez ara verilmiş ancak en son çıkan şiddetli kavganın ardından görüşmeler düne ertelenmişti. 

HDP'lilerin salonu terk etmelerinin ardından teklif AKP, CHP ve MHP'nin oyları ile oy birliğiyle komisyondan geçti.

HDP Komisyonu Terk Etti; Teklif AKP, CHP ve MHP Oylarıyla Geçti

Genel Kurul'da oylanacak, 367 ve üstü oy alınırsa referanduma gerek kalmayacak

Teklif, önümüzdeki günlerde Genel Kurul'da görüşülerek oylanacak. Teklif için 330 ile 367 arasında bir milletvekilinin 'evet' oyu vermesi durumunda referanduma gidilmesi gerekirken, 367 ve üstü oy alınması durumunda buna gerek kalmayacak.

AK Parti Grup Başkanvekili Bülent Turan, dokunulmazlık yasa teklifinin 16 Mayıs'ta meclis'te görüşülmeye başlanacağını açıkladı.

Genel Kurul'da yapılacak olan gizli oylamada AKP ve teklife destek vereceklerini beyan eden CHP ve MHP'nin toplam potansiyel oyları 489'u buluyor.

Ancak özellikle CHP'den birçok fire verilebileceği, bu nedenle teklifin kabulünün 367'nin altına düşebileceği de belirtiliyor.

Toplam 619 fezleke dosyası bulunuyor

Teklif çerçevesinde 27'si AKP'den, 51'i CHP'den, 50'si HDP'den, 7'si MHP'den ve 1'i bağımsız olmak üzere 136 milletvekili hakkında toplam 619 adet fezleke dosyası bulunuyor.

Teklifin yürürlük tarihi düzenlendi

Bu arada AKP'nin önergesiyle teklifin yürürlük tarihine açıklık getirildi.

Buna göre, TBMM'de kabul edildiği tarihte; soruşturmaya, soruşturma ya da kovuşturma izni vermeyen yetkili mercilerden, Cumhuriyet başsavcılıklarından ve mahkemelerden Adalet Bakanlığına, Başbakanlığa, TBMM Başkanlığına veya Anayasa ve Adalet Komisyonu üyelerinden kurulu Karma Komisyon Başkanlığına intikal etmiş, yasama dokunulmazlığının kaldırılmasına ilişkin dosyaları bulunan milletvekilleri hakkında, bu dosyalar bakımından, Anayasanın 'yasama dokunulmazlığını düzenleyen 83. maddesinin, 'Seçimden önce veya sonra bir suç işlediği ileri sürülen bir milletvekili Meclisin kararı olmadıkça tutulamaz, sorguya çekilemez, tutuklanamaz ve yargılanamaz' hükmü uygulanmayacak.

Düzenleme yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

Reuters

Popüler İçerikler

Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
YORUMLAR
03.05.2016

pkk marşıyla terk ettikleri meclise bir daha girememeliler onları kandildeki kck yürütme konseyide yeni görevler bekliyor buyursunlar gitsinler kandilde yapsınlar görevlerini amk.ç

03.05.2016

Bak kafan basmıyor mu anlamıyorum.PKK bitmez tamam mı.İlkbahar geliyor şehitleri gör sen.Senin ölecek çocuğun varsa akp için buyur gönder savaşa.Kafanıza sokun bu davada her iki tarafında zafer kazanma gibi bir şansı yok.

03.05.2016

Hdp'li vekillerin komisyonda "Biji Serok Apo" diye bağırmalarını ve Pkk gerilla marşını okumalarını niye paylaşmıyorsunuz sayın onedio editörleri?

03.05.2016

paylaştılar kardeş.şaşırdım ama harbiden paylaştılar diğer konuda mevcut arayıp bulabılırsın.

03.05.2016

CHP nin fire vereceği çok açık onların yargilanmamasi için kafa karıştırıcı bahaneler destekler gelecek. Inşallah geçer de Sur da vb yerde mücadele eden guclerimize bir destekte teroristlere karşı Meclisimizden gelir. Inşallah yurt dışına kacmazlar.

TÜM YORUMLARI OKU (34)