Doğal Sit Alanı Statüsündeki Nemrut Krater Gölü Betonlaşmaktan Kurtuldu

Birinci derece doğal sit alanı statüsündeki Nemrut Dağı Krater Gölü betonlaşmaktan son anda kurtuldu. Bölgede bir süredir devam eden inşaatın bizzat doğal güzellikleri korumakla görevli olan idareciler tarafından başlatılması tepkilere yol açmıştı. Olayın basına yansımasının ardından Bitlis Valisi, tuvalet ve sosyal tesis adı altında inşa edilen beton yapının kaldırılacağını, oluşan kötü görüntü ve zararın da giderileceği bilgisini aktardı.

Türkiye'nin en büyük krater gölü olan ve Bitlis ili sınırları içerisinde yer alan Nemrut Dağı Krater Gölü, bünyesinde barındırdığı sıcak ve soğuk gölleri, buz mağarası, buhar bacası, kuş türleri, endemik bitki örtüsü ve doğal dokusuyla Türkiye'nin sayılı güzellikleri arasında yer alıyor.

Bölgenin UNESCO’nun Küresel Jeopark Ağı’na dahil edilmesi için yapılan başvuru süreci de halen devam ediyor.

Geçtiğimiz günlerde bu alana Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından ‘tuvalet’ ve ‘sosyal tesis’ adı altında betonarme inşaat yapıldığı haberleri basına yansımıştı.

Söz konusu inşaat Gazete Duvar'dan Sinan Aygül tarafından gündeme taşınmıştı.

"Burayı koruması gereken idare beton imalat yapıyor"

Bölgeye ‘jeopark statüsü’ kazandırmak için 2016 yılında başlatılan projenin başkanlığını yapan Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın Büyüksaraç, beton yapılaşmaya tepkisini şu sözlerle dile getirmişti:

'Burası doğal koruma alanı yani çivi bile çakılmasın diye kanunlar koruma altına almış. Ancak buraya betonarme yapı yapılıyor. Hem de göl manzaralı. Akıl alır gibi değil. Biz, yani bilim insanları burayı uluslararası jeopark statüsüne kazandıralım diye uğraşıyoruz. Asıl koruması gereken idare buraya beton imalat yapıyor. Buraya beton yaparsanız burası asla jeopark olmaz. Bu işin temel koşulu, doğallığının korunması. Tüm dünyada uygulanan durum belli. Eğer WC ihtiyacı varsa seyyar WC’ler ile bu işi çözebiliyorsunuz. Böylece korumayı sağlıyorsunuz. Ancak betondan WC yapılırsa burası artık doğal koruma alanı olamaz. Piknik alanı olur. Bu ne demek? Dünya çapında değeri olan Allah vergisi bir yeri değersizleştirme demek. Bu hangi vicdanla açıklanır?”

"Böyle alanlarda beton en son tercih"

Betonarme yapı yerine bir dizi başka alternatif teknik olduğunu söyleyen İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bitlis İl Temsilcisi Cengiz Şahin ise projenin alanın dokusuna uygun olmadığına dikkat çekti.

Şahin “Nemrut’ta tuvalet ve sosyal tesis vs. gibi alanlara ihtiyaç olduğu doğrudur ancak bu ihtiyaç böylesi bir doğa harikası alana gelişigüzel yapı yapma serbestisi sağlamaz. Yapılacak yapılar için beton kullanılmadan ahşap ya da çelik konstrüksiyon teknikleriyle de pekâlâ yapılabilirdi. Niçin böyle bir teknik tercih edilmiş bilmiyoruz.” dedi.

Bölgedeki inşaat böyle görüntülenmişti 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Bitlis Valisi Oktay Çağatay, bugün Twitter hesabından yaptığı açıklamada söz konusu çalışmanın durdurulduğunu duyurdu 👇

Fotoğraflar: Duvar

Popüler İçerikler

Sosyal Medyada Dikkat Çeken 10-3-2-1-0 Uyku Metodu Nedir ve Neden Bu Kadar Konuşuluyor?
Yaş Farkından Dolayı Artık Kocasını Beğenmediğini İtiraf Eden Kadından Dumur Eden Açıklamalar
Narin Güran Cinayetinde Kritik Delil: "Sana Sorarlarsa Bilmiyorum, Görmedim Diyeceksin"
YORUMLAR
15.08.2020

Bitlisde cok gezilecek yer yoktur. 5 yıl Nemrut'un dibindeki köyde çalıştım.Cidden doğa güzellik olarak nadir yerlerden. Suyun içinden hala kabarcıklar çıkmakta ,haziran ayında bile kar bulabilirsiniz. Aşırı yeşillik ve ayılar kurtlar var. Ne yazık ki bazı ınstagram sever arkadaşlar burayı da paylaşınca ihalecilerin hedefi oldu. Umarım mahvetmezler.Kisin gitmek imkansız zaten. Umarım kimse de gitmez orası bari elimizden kurtulsun

Pasif Kullanıcı
16.08.2020

Lan doğal yerleri paylaşıp durmayın o boktan hesaplanızda sizin yüzünüzden görüyorlar zaten!!!

Doğruya doğru demek lazım, güzel olmuş

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ