Dava Açıldı: 32 Demiryolu Sinyalizasyon İhalesini Eşinin Şirketine Vermiş

Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları'nda Tesisler Kontrolorü olarak görev yapan Veysel Karani Babacan’ın 32 adet sinyalizasyon ihalesini, eşi Sündüs Babacan’ın üzerine kurulu şirkete verdiği ortaya çıktı. Babacan ve eşinin de aralarında bulunduğu 31 kamu görevlisine ihaleye fesat karıştırmak suçundan dava açıldı.

Cumhuriyet gazetesinden Seyhan Avşar'ın haberine göre, Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından Ulusal Demiryolu Sinyalizasyon Projesi’nde Tesisler Kontrolorü olarak görevlendirilen Veysel Karani Babacan’ın, Kamu İhali Kanunu’na (KİK) aykırı şekilde, 1 milyon 584 bin 64 TL bedelindeki 32 adet sinyalizasyon ihalesini, eşi Sündüs Babacan’ın üzerine kurulu paravan şirkete verdiği ortaya çıktı. Babacan’ın emekli olduktan sonra bu şirketin başına geçtiği öğrenildi. Babacan ve eşi ile eski TCDD 1. Bölge Müdürü Nihat Arslan’ın da aralarında bulunduğu 31 kamu görevlisine ihaleye fesat karıştırmak suçundan dava açıldı.

TCDD Teftiş Kurulu Başkanlığı olaya ilişkin soruşturma başlattı

Soruşturma raporuna göre Babacan, Ulusal Demiryolu Sinyalizasyon Projesi çerçevesinde 1. ve 3. Bölge Müdürlüğü mıntıkalarındaki açık ihale ve doğrudan teminle gerçekleştirilen 32 sinyalizasyon projesinin ihale, temin ve tatbikatında görevlendirildi. Babacan’ın bu projelere yönelik belgeleri hazırladığı ve yüklenici firmaları iş ve imalatı ya eksik yaptığı veya hiç yapmadığı halde “Uygundur” şeklinde tutanak tuttuğu aktarıldı. Bu yolla Babacan’ın yüklenici firmalara usulsüz ödeme yapıldığı belirtildi. 

Ayrıca Babacan, sinyalizasyon projelerine ait dört açık ihalenin üçünde görevlendirilmesine, ihale komisyonuna üye sıfatıyla katılmasına rağmen eşi Sündüs Babacan’ın ortağı olduğu Raycan firmasının ihalelere katılmasına göz yumdu. Ayrıca 28 adet doğrudan temin işini eşinin firmasına verdi.

Marmaray projesinde de yer almış

Babacan, ifadesinde, Anadolu Teknik Liseler Raylı Sistemler Teknolojisi Bölümü müfredatının hazırlanması çalışmasına katıldığını, bu konuda kitabı olduğunu, ders verdiğini, YHT ihale işlerinde kontrolör olarak görevlendirildiğini, Marmaray ve Milli Sinyal Projesi’nde yer aldığını, Ulusal Sinyalizasyon Projesi kapsamındaki işlerin çok ucuza yapıldığını savundu.

Babacan, “Hızlı tren projelerinden dolayı çok yoğun bir çalışma olduğunu, işlerin kısa sürede yapılması için üstten baskı yapıldığını, eşik değerin altındaki işlerin pazarlık usulü ihaleye çıkarıldığını, ihaleleri eşinin şirketinin aldığını” söyledi. Babacan ifadesinde emeklikten sonra şirketin başına geçtiğini kabul etti.

'Emekli olduktan sonra şirketi devrettim'

Eşi Sündüs Babacan da ise savcılık ifadesinde eşinin emekli olması için izin verilmediğini bu nedenle şirketin kendisi üzerine yapıldığını belirterek “Eşim Emekli olduktan sonra şirketi devrettim. Yolsuzluk yapmadık” diye konuştu.

Yürütülen soruşturma sonunda Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Babacan ve eşinin de aralarında olduğu 31 sanık hakkında kamu kurum ve kuruluşlarının ihalesine fesat karıştırmak suçundan üç yıldan yedi yıla kadar hapis cezası istemiyle iddianame düzenledi. İddianame İstanbul Anadolu 8. Asliye Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. Ancak mahkeme 31 Ekim’de görevsizlik kararı vererek, dosyayı ağır ceza mahkemesine gönderdi. Kararda, bu eylemlerin zimmet suçuna girebileceği kaydedildi.

İhale bedelleri 1.5 milyon TL'yi aşmış

Raycan şirketinin 2011-2013 yıllarında 1. Bölge Müdürlüğü’nden dört açık ihalede 593 bin 900 TL’lik, 17 adet doğrudan teminle 574 bin 614 TL’lik, 2012-2013’te 3. Bölge Müdürlüğü’nde 11 adet doğrudan teminle 415 bin 550 TL’lik iş aldığı belirlendi.

Popüler İçerikler

Acun Ilıcalı, Hull City'nin "Türk Bayrağıyla Gelmeyin" Duyurusuna Açıklık Getirdi
Memur ve Emeklinin 2025 Maaş Zammı Belli Oldu!
Geçmiş Yıllarda Türkiye'yi Öven Bir Turistin Son Ziyaretinden Aktardıkları İçinizi Sızlatacak
YORUMLAR
21.11.2019

Beklenen haberlerde bugün. Sıradanlaştı artık. Yapmayanını araştırsak işimiz daha kolay olur. Damadı bakan yapan ülkeden ne bekliyordunuz acaba?

Bist genel müdürü :)

21.11.2019

Tüm atıp tutulan şuur yalan üzerine kuruludur as olan paradır. Kimse kamu kuruluşlarında ve bürokraside yer alıp zenginliğine zenginlik katan veya zengin olan biri için temiz diyemez. Bakın hiçbir şeyleri yokken o şatafatlı hayatlar düğünler tatiller böyle doğuyor. İhaleyi kendine yakın şirkete vermekle eşine vermek arasında bir fark yok. Tanıdığı bir şirket sahibine ihaleyi verip pay alabilirdi veya bir kaç arkadaşına farklı şirketler kurdurabilirdi. Bu kadar kolay işte 32 adet kanalizasyon borusunu kendine bağlamak. Benim memurum işini bilir adam çalıyor ama çalışıyor oda bizden zihniyeti olduktan sonra büyüğünden küçüğüne tüm kamu kuruluşlarında çeteleşen kamu görevlileri bu kadar rahat çalmanın öz güvenini bulacak çürüme sıradanlaşacak. Resmen üst üstte tren yapmışlar. Kısa yoldan zengin olmanın en kolay yolu devletin kamunun imkanlarını kullanmak, bu ülke hiç bir döneminde bu kadar istila edilmemiş bu kadar rahat soyulmamıştır doymuyorlar doyuramıyoruz.

21.11.2019

parasız kalınca zengin ettikleri küçük isimleri tokatlama başlamış. bu parasızlıkta bu haberlerden daha çok görürsem şaşırmam

TÜM YORUMLARI OKU (16)