Darbe Komisyonu'nda Konuşan Kışanak, Ekrem Dumanlı ile Görüşmesini Anlattı

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Gültan Kışanak’ı dinledi. Toplantı başından sonuna kadar komisyonun en gergin geçen toplantısı oldu. Kışanak, dört başlıkta Gülen yapılanmasının rolünün araştırılmasını istedi: Habur, KCK operasyonları, YSK vetoları ve Paris’te öldürülen PKK’lılar... 

15 Temmuz Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu, Gültan Kışanak’ı dinledi. Yaklaşık 3 saat süren komisyon toplantısına girerken akıllardaki soru, 2015 yılında Ekrem Dumanlı ile Kışanak arasında Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nde gerçekleşen görüşmeydi. 

Bu görüşmenin HDP ile Cemaat arasında kritik bir temas olduğu, o günden bu yana tartışılmış, Cemaat’in bu görüşmeyle birlikte HDP’yi desteklemeye başladığı konuşulmuştu.

Dumanlı ile ne görüştü?

Al Jazeera muhabiri Gonca Şenay'ın haberine göre Dumanlı ve beraberindekiler ile görüşmesi toplantıda Kışanak’a bir çok milletvekili tarafından defalarca soruldu. Bazı milletvekilleri “Dumanlı belediyeye arka kapıdan mı girdi?” dedi, bazıları ise “Görüşmeyi dışarı kim sızdırdı?” diye sordu. Kışanak, görüşmenin gizli olmadığını belirtti ve şunları söyledi:

'Benim Ekrem Dumanlı ile görüşmem gizli saklı değildi. Böyle bir ihtimal yoktu. 15 ya da 20 kişinin olduğu bir ortamda gizli görüşme mi olur? Benim bu görüşme dışında bu yapıdan herhangi bir kişiye selam vermişliğim yoktur. Ben her zaman mesafesini koruyan bir insanım. Dumanlı’ya aynen bunları söyledim. KCK operasyonları hakkında da konuştum. 15 dakika kaldılar. Gizli saklı bir görüşme yapmadım. Ben o süre içerisinde de kendisine, 'KCK operasyonlarını destekleyen yayınlarınızla barış sürecini sekteye uğrattınız' dedim. O da 'Hükümet bizi kandırdı' dedi. Ben de dedim ki 'Hükümeti de FETÖ kandırdı' dedim. 'Canımıza okudunuz, yeter artık düşün milletin yakasından' dedim. Sizin hiç birinizin söyleyemeyeceğiniz sözleri söyledim.'

Kışanak aynı soruya bir kaç defa yanıt verdi ancak bu sorular ve Kışanak’ın sert yanıtları toplantıda gerilimi beraberinde getirdi. Zaman zaman milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. AK Parti’li Selçuk Özdağ ile HDP’li Ertuğrul Kürkçü arasındaki söz düellosunda, Özdağ’ın Kürkçü’ye “Sen samanlıktan geldin, samanlık çocuğusun” dediği duyuldu.

Bu tartışma sürerken söz alan CHP’li Aytun Çıray ise, “Ekrem Dumanlı bu görüşmede size PKK içine sızan MİT mensuplarının listesini verdi mi?” sorusunu yöneltti. Kışanak’ın bu soruyu “Akıllara ziyan” diye nitelemesi ve yanıtlarken gülümsemesi de yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

Darbe gecesi neden sokağa çıkmadınız ?

Bir diğer milletvekili AK Parti’li Nurettin Yaşar ise Dumanlı-Kışanak görüşmesinden sonra PKK içindeki bazı MİT mensuplarının infaz edildiğini öne sürdü. Bu tartışmalar sürerken Kışanak’a soru soran vekillerden biri de AK Parti’li Belma Satır’dı. Satır, Gültan Kışanak’ın yanıtlarından tatmin olmadığını belirtti ve darbe gecesi Diyarbakır’da bulunan Demirtaş ile görüştükten sonra neden evine gittiğini, meydanlarda neden darbeyi kınamadığını, darbe başarılı olsaydı kutlama yapıp yapmayacağını sordu.

Kışanak ve komisyondaki HDP’li milletvekilleri bu sorulara tepki gösterdi. Kışanak, Diyarbakır’da kimsenin sokağa çıkmadığını söyledi, “O darbe gerçekleşseydi bugün hayatta olmayacak kişilerin başında ben geliyorum” dedi.

"Polis-asker sandıklarından HDP’ye neden oy çıktı?"

Kışanak’a yöneltilen bir diğer soru ise 7 Haziran seçimlerinde Diyarbakır'da polis ve askerlerin ağırlıkla oy kullandığı sandıklardan HDP’nin nasıl birinci çıktığı sorusu oldu. Kışanak, bu soruya tüm seçmenlerin oyuna talip olduğu sözleriyle yanıt verdi. “Bu sandıktan niye oy aldın? denmesini doğru bulmuyorum. Bu ülkede biz eğer darbe mekaniğini ortadan kaldırmak istiyorsak bu ülkenin tüm yurttaşlarıyla barışmak zorundayız.” dedi.

Habur, KCK, YSK, Paris

Gültan Kışanak komisyondaki konuşmasında Kürt sorununa dair dönüm noktası kabul edilen bazı olaylarda Fetullah Gülen yapılanmasının izlerinin araştırılmasını istedi. Bunların başında 2009 yılında Habur’dan girişlerde Mahmur ve Kandil kamplarından gelenlerin sorgulamalarının Hükümet ile anlaşıldığı şekilde yapılmadığı, etkin pişmanlık konusunda savcıların ısrarcı davrandığı ve bu yüzden kriz yaşandığı iddiası geldi.

KCK operasyonlarındaki Gülen yapılanmasının rolü konusunu da gündeme getiren Gültan Kışanak, 2011 yılı seçimleri öncesinde Yüksek Seçim Kurulu’nun BDP’li bazı bağımsızların adaylığını veto etmesinin arkasında Gülen yapılanmasının olup olmadığının da açığa çıkarılması gerektiğini belirtti.

Kışanak’a göre bu doğrultuda üzerinde durulması gereken son olay ise Paris’te PKK’lı üç kadının öldürülmesiydi.

Popüler İçerikler

Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!
Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
YORUMLAR
25.10.2016

MİT mensuplarının infaz edilmesi..?

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ