Özellikle Harry Potter'cı neslin büyük hayallerinden biri olan görünmezlik pelerini, bilim dünyasının da ilgi odağı olan konulardan. Peki bu pelerini bir gün üretebilecek miyiz?
Özellikle Harry Potter'cı neslin büyük hayallerinden biri olan görünmezlik pelerini, bilim dünyasının da ilgi odağı olan konulardan. Peki bu pelerini bir gün üretebilecek miyiz?
Görünmezlik pelerini üretebilmek için önümüzde bir engel var: Fizik kanunları...
Örneğin insan vücudu büyüklüğündeki cisimleri gizlemek, halihazırdaki bilimsel birikimimize göre mümkün değil.
10 yılı aşkın süredir devam eden çalışmalarda, görünmezlik özelliklerine sahip metamateryaller test ediliyor. Bir güç kaynağından enerji almadan ışığı absorbe edebilen veya bükebilen bu cisimlerin üzerindeki tüm araştırmalara rağmen henüz bir çözüm bulunabilmiş değil.
Örneğin birkaç yıl önce araştırmacılar; görünür ışık için ultra ince görünmez örtü geliştirdiklerini duyurmuşlardı. Söz konusu bu örtü, ışığın belirli dalga boylarını manipüle ederek nesneyi görünmez hale getirebiliyordu.
Fakat sorun şu ki; nesne büyüdükçe onu görünmez kılmak da zorlaşıyor. Çünkü görünmezlik maddeleri, nesneyi, radyo dalgalarından daha kısa boylardaki görünür ışık dalgalarından gizleyebilmeyi de gerektiriyor. Diğer bir deyişle; insanlar, görünmez hale getirilmek için oldukça büyük kalıyor.
Araştırmacılar, görünmezlik pelerinini engelleyen limitler için farklı teknikleri araştırmayı sürdürüyorlar. Yani, nesnelerin görünmesini zorlaştıracak ya da görünür ışığın bütün dalga boylarını yeterince engelleyebilecek daha esnek amaçlara odaklanmış durumdalar. Bu da aslında ışığın tamamen yansımasını azaltmadan, biraz daha transparanlık kazandıran optik hileleri ya da kamuflaj tekniklerini içeriyor.
Örneğin geçmiş yıllarda bilim insanları, Dünya'yı olası bir uzaylı işgalinden koruyabilmek amacıyla görünmez hale getirebilecek bir cihaz üzerine odaklanmışlardı. Fakat daha bir insanı bile saklamakta zorlanırken, binbir çeşit radyo dalgası boyuna sahip Dünya'yı saklamak şimdilik bir hayalden ibaret.
Dolayısıyla hayal ettikçe, düşündükçe, hayalleri gerçeğe dönüştürebilmek için uğraştıkça, önceden hayal bile edilemeyip şimdi hayatımızın ortasında yer alan pek çok şey gibi görünmezlik pelerinini de icat edebiliriz.
Bilimle kalın!
bizde hala sakız orucu bozarmıyı tartışalım
Kğçğkken hep düşünürdüm ''bunun arkasından nasıl görüyorlar?''