Çernobil 30 Yılın Ardından Tehlike Saçmaya Devam Ediyor

Greenpeace çevre örgütü tarafından yapılan bir araştırma Çernobil reaktör kazasının ardından yaklaşık 30 yıl geçmesine rağmen patlamanın etkili olduğu bölgelerde insanların hala yüksek seviyede radyasyon taşıdığını ve radyasyon bulaşmış gıda ürünleri tükettiğini ortaya koydu.

Greenpeace, Çernobil nükleer felaketinin üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen yerel halkların hala radyoaktif gıdayla beslendiğini açıkladı.

Küresel çevreci sivil toplum kuruluşu, Rusya, Ukrayna ve Belarus'ta yaşanan ekonomik krizler nedeniyle pek çok bölgede testlerin durdurulduğunu veya sınırlandığını, bu nedenle insanların hala tehlikeli derecede radyoaktivite içeren gıdalar tüketmeye devam ettiğini belirtti.

Grup adına yapılan bilimsel testlere göre, sezyum-137 ve stronsiyum-90 gibi önemli izotoplardan kaynaklanan radyokaktif etki azalsa da özellikle ormanlar gibi bazı alanlarda yüksek kalmaya devam ediyor.

Böylece 1986'da gerçekleşen facianın üzerinden 30 yıl geçmesine rağmen, bu bölgelerde yaşayan insanlar hala günlük hayatlarında radyoaktitiviteyle yakın bir şekilde temas ediyor.

26 Nisan 1986 günü Ukrayna Kiev'e bağlı Çernobil kentindeki Nükleer Güç Reaktörünün dördüncü ünitesinde meydana gelen nükleer kaza sonrasında atmosfere büyük miktarda fisyon ürünleri salınmış, bölgede yıllarca sürecek etki yaratmıştı.

Euronews ve BusinessHT

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Fenerbahçe Teknik Direktörü Jose Mourinho ile İlgili İspanya'dan Transfer İddiası Var
YORUMLAR

Nükleer enerji, güçtür. Sadece Paris'te 5 tane, Fransa genelinde ise 58 tane vardır. Dünya genelinde ne kadar vardır onu araştırın. Diğer zırvalarınızıda kendinize saklayın. Eminim ki algı operasyonu yapmak için sadece Türkiye, Çernobil'i gündeme getiriyor ara ara. Nükleer enerji patlar diye korkanlar, cep telefonu da taşımasınlar çünkü onlar daha çok patlıyor. Sakın çocuksu bir şekilde onla o bir mi demeyin. Birde siyasi ve ideoloji olarak insanları fişleyip, ötekileştirmeyin hemen. Yoruma cevap verme planını açıklıyorum. İlk bir kaç bilgili cümle kuran bazıları sonra dalga geçip hakaret eden bazıları daha. Buyrun söz sizde... Saygılar.

10.03.2016

Azicik fizik hakkinda bilgi sahibi olsaniz ne kadar yanlis dusundugunuzun farkinda olurdunuz. nukleer santralleri acmak bakimini yapmak cok pahalidir.kapatmak ise kat kat daha pahalidir cevreye verdigi zarari gecelim. Almanya gibi kuzeyde olan bir ulke bile enerjisinin %80 ini yenilenebilir kaynaklardan sağliyor.(ruzgar ve gunes).tabiki turkiye bundan daha fazlasini yapabilir.bunlarin hepsini gecelim nukleer santrali ruslar yapiyor ve ulkemizdeki santralde uretilen elektrigi su anda bize olan maliyetinden daha fazlaya satin alicaz

11.03.2016

Birileri de halen her hıyarım var diyene tuzu alıp koşuyor.

11.03.2016

Nükleer reaktörlerin ve santrallerin çalışma prensiplerini internetten bulabilirsiniz millet. Daichi ve diğer nükleer santrallerde çıkan arızaya teknik olarak patlama denilmez. Nükleer reaktörler patlamaz. Nükleer santrallerin bakımı başka sistemlerle kıyaslandığında pahalı denemez. Aslında bakımdan ziyade modifikasyon/inovasyon işleri yapılır. Bunun dışında reaktörün teknik bakmı değil santralin teknik bakımından söz etseniz bile diğer sistemlerin (kar-zarar ekseninde) önüne geçmiyor maddi olarak. Kafanızda nükleer reaktörleri nasıl tasvir ettiğinizi, atıklarının neye benzediğini düşündüğünüzü bilemiyorum, anlayamıyorum; siz biliyor musunuz peki?

TÜM YORUMLARI OKU (17)