1988 doğumlular için o yıl geldi. İnanılmaz geliyor ama 30 yaşına giriyoruz. İnsan hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olan bu yaşı kutlarken, doğduğumuz ve büyüdüğümüz yıllara bir dönelim dedik.
1988 doğumlular için o yıl geldi. İnanılmaz geliyor ama 30 yaşına giriyoruz. İnsan hayatındaki en önemli dönüm noktalarından biri olan bu yaşı kutlarken, doğduğumuz ve büyüdüğümüz yıllara bir dönelim dedik.
1988'de doğmuş olun olmayın, hayatınız boyunca çok fazla 88'li insan tanımadığınızı fark edeceksinizdir. Ünlülere bakıldığında da durum farklı değildir. Bunun sebebi o yıl tüm dünyada doğum oranlarında yaşanan ciddi düşüş.
1987'lilerle birlikte bu dönemin ilk bebeklerinden olan 1988'liler, facia sebebiyle ekstra özenli geçirilen hamileliklerden sonra dünyaya gelmiş ve yedikleri içtikleri her zaman dikkatle seçilmiştir.
'80'lerin sonu, 90'ların başında çocuk olma' kavramı belki onlardan bile önce bitmiştir. Çünkü bir insanın 1-2 yaşındaki halini hatırlaması olanaksızdır.
80'leri yaşamasalar da, 90'larda çocuk olmayı, sokakta oyun oynamayı, mahalle kültürünü sonuna kadar yaşayan neslin son üyelerinden biridir.
1970'lerde başlayan modern ancak geleneksel nesil 1988 sonrası yerini teknoloji nesline bıraktı. 1988'liler bu anlamda her iki tarafı da görmüş ve yaşamış son nesil oldu.
Tek kanallı dönemin bitişiyle özel televizyon kanallarının gündüz kuşağını tıka basa çizgi filmlerle doldurduğu dönemin şahitleridir. Şirinler, Scooby Doo, Bugs Bunny, Tom ve Jerry, Ay Savaşçısı, Temel Reis gibi sayısız efsane çizgi film her gün televizyon ekranlarındaydı.
Çocukken Çılgın Bediş, Ruhsar, Süper Baba, Çarli, Dadı; lise dönemlerinde Hayat Bilgisi, Lise Defteri, Kampüsistan ve Avrupa Yakası gibi hala efsane olan dizleri izlemişlerdir.
Power Rangers, Vahşi Güzel, Rosalinda, Friends, Sabrina, Zeyna, Dawson's Creek ve Sabrina hep onların dönemine denk geldi.
Teen pop denen genç pop tam da onların çocukluk çağlarına denk gelmiştir. Spice Girls, Ricky Martin, Shakira, Britney Spears, Christina Aguilera, Backstreet Boys, 'N Sync ve daha niceleri... Dev isimlerin büyük çıkışlarına tanık olmuş ve hit şarkılarıyla büyümüşlerdir.
Belki 90'ların başına yaş itibariyle yetişemediler ama 90'lar sonu 2000'ler başı onlardan sorulur. Tarkan, Sezen Aksu, Candan Erçetin, Emre Altuğ, Gökhan Özen, Hande Yener gibi dev isimlerin hitleri hep bu yıllarda çıktı.
Aslan Kral, Oyuncak Hikayesi, Space Jam, Titanic, Matrix, Dövüş Kulübü, Mumya, 6. His, Yeşil Yol gibi efsane filmleri birkaç yıl içinde izlemişlerdir.
Küçükken her bulduğunu okuyan 1988'liler daha sonra bu alışkanlıklarından uzaklaşmış bile olsa istedikleri anda geri dönebilecek yeteneğe sahiptir.
Belki internet yoktu veya yaygın değildi; ancak dergilerin altın çağı onların çocukluk ve ilk gençlik yıllarında yaşandı.
Tam dünyanın farkına vardıkları yaşlarda başlayan teknoloji değişimine canlı şahittirler. Kaset de dinlemişlerdir, walkman de kullanmışlardır, CD ile discmane, en son da mp3 çalara geçmişlerdir.
Ailesinin durumuna bağlı olarak atari, Playstation, cep telefonu ve bilgisayar ile evde tanışan ilk nesil 88'lilerdir. 10 yaşlarındayken hem dünyayı, hem de dünyanın değişimini görmüşlerdir.
Evlerine internet giren ilk çocuklar onlar olmuştur. Hoş, o zamanlar internette hiçbir şey yoktu ama en azından bilgisayar ve interneti şimdiki nesil gibi olmasa da kurcalayarak erken yaşta öğrenmişlerdir.
Sokakta misket ya da taso oynayıp eve gelince bu kez atari ya da bilgisayara geçmişlerdir.
Mektup yazmayı da bilirler, ICQ'yu da. Pul koleksiyonu da yapmışlardır, poster de değiş tokuş etmişlerdir, kendi internet sitelerini de kurmuşlardır. Sokağı da, teknolojiyi de içselleştirebilen nadir insanlar arasındadırlar.
Süper Mario, Street Fighter, Tekken, Need For Speed, Hitman, Diablo II, Fifa '98, The Sims, Tomb Raider ve elbette Counter Strike gibi oyunları, özellikle bilgisayar oyunlarını ilk kez onlar keşfetmiştir.
1998 Dünya Kupası'nda 10, 2002'de ise 14 yaşında olarak en güzel çağlarında bu efsane maçlara şahitlik etmiş ve belki de bu yüzden futbol sevgisi kazanmışlardır.
İlkokulun sonlarında müfredata giren İngilizce, 8 yıllık eğitim, LGS ve ÖSS sisteminin değişmesi gibi türlü badireyi başarıyla atlatmışlardır.
Bir önceki yılın Tavşan olduğunu düşünürsek, oldukça havalı bir burca mensupturlar.
Bu konuda mütevazı olmak zor. :) 88'li kadınların gerçekten her zaman farklı bir havası olmuştur.
Kadınları kadar olmasa da, 88'li erkeklerin de ayrı bir havası vardır.
1988'li ünlü isimlerin çoğunluğu sporcu. Bu hem ülkemiz, hem de dünya için geçerli. Sebebi 90'ların ortasında yükselen spor trendi ile dönemin çocuklarının spora yönelmesi. Özellikle voleybolda bu durum açıkça görülüyor.
Yasa 1 Ocak 1988 doğumlulara kadar geçerliydi, bu yüzden 'şanssız nesil' veya 'sınavı bir puanla kaçıranlar' gibi sözlerle tanımlandılar.
Yarın bir nükleer saldırı olsa bir hamam böcekleri bir de 88'liler hayatta kalır. :) Şaka bir yana, dünyanın ve ülkenin yaşadığı köklü değişikliklerin tam ortasında kaldıklarını düşünürsek ve buna kişisel deneyimlerini de eklersek bir 88'li her türlü değişime göğüs gerebilecek bir yapıya sahip olmuştur.
1988 şanssızlığı denilen bir türlü hayatı yoluna koyamama durumunun temelinde hiçbir yere, hiçbir duruma tam olarak ait hissetmeme vardır. Doğduklarından itibaren yaşadıkları bunun güçlü bir sebebidir.
Bir şeyi sırf zor elde ettiler diye göklere çıkarmaz, kolayca elde ettiklerine değer bilmezlik yapmazlar. Her durumun kendine göre farklılıkları olduğunu hayat son dönemde en çok 1988'lilere göstermiştir.
89'lularla birlikte 80'lerin son dönemini temsil ettikleri ve yıllarca küçük olmaları dalga konusu olmuşken şimdi 30'a adım atacak olmak bir şaka gibi gelir. Yeni yaşlarını hem olgunlukla, hem de çocuksu bir şaşkınlıkla karşılayacaklardır.
Yeminle Kanal D'nin sesini duydum.
can sıktı bee
Editörcüm öyle bir yazmışsın ki sanki 88 yılı öncesi ve sonrası kimse doğmamış :) Ben 87 doğumluyum bunların hepsi bizim için de geçerli. 80lerin sonunda doğanlar desen daha iyi olurdu.