Bu Hatalara Dikkat! Yöneticilerin Çalışanlarını Kaybetmelerine Neden Olan Problemli Davranış Biçimleri

Bazen yöneticiler iyi çalışanların neden işi bıraktığını anlamayabilir.

Bunun nedeni kendi yaptıkları hatalar yerine çalışanların hatalarına odaklanmalarıdır. Farklı bir bakış açısı ile olaylara bakmak bu durumun önüne geçilmesini sağlar. Bunun için ilk önce yöneticilerin yaptıkları hataları anlamaları gerekir. Haydi gelin bu hatalara birlikte bakalım...

1. İnsanları fazla çalıştırırlar.

İyi çalışanları fazla çalıştırmak yöneticiler için mantıklı bir durummuş gibi görülebilir çünkü işi en iyi yapana vermenin doğru olduğunu düşünürler. Fakat bu iyi çalışanlar için oldukça kafa karıştırıcıdır. Kendilerini iyi bir performans gösterdikleri için cezalandırılıyormuş gibi hissederler.

Çalışanlarını fazla çalıştırmak verimli bir yöntem değildir.

Stanford'un yaptığı yeni araştırma gösteriyor ki haftalık çalışma zamanı 50 saati geçtiğinde verimlilik düşmektedir ve 55 saatten sonra hiç verim alınamamaktadır. Yetenekli çalışanlar fazladan çalışmayı kabul ederler fakat işleri onları boğuyormuş gibi hissederlerse o işi bırakırlar. Yetenekli çalışanlarını fazla çalıştıran yöneticiler onların maaşlarını ve konumlarını da yükseltmelidirler.

2. İyi yapılan işleri ödüllendirmezler.

Tebrik etmenin ve desteklemenin önemi sıkça unutulabilen konulardır. Herkes desteklenmeyi sever ve değerlerinin bilindiğini gören çalışanlar daha çok motive olurlar. Bu şekilde daha verimli çalışırlar. Yöneticilerin çalışanlarıyla iletişim kurmaları ve onları motive etmeleri gereklidir.

3. Çalışanlarını önemsemezler.

İşini bırakan insanların yarısından fazlası bunun nedeninin patronlarının davranışlarından dolayı olduğunu söylerler. Yöneticilerin profesyonellik ile insanlara kaba davranmayı karıştırmaması gerekmektedir. Yöneticilerin çalışanlarını anlaması ve onlara önem vermesi gerekir. Bunu yapamayan yöneticiler birçok istifa ile karşılaşabilir.

4. Verdikleri vaatleri yerine getirmezler.

Yöneticiler çalışanlarına verdikleri vaatleri gerçekleştirmezlerse çalışanlar onların sözüne güvenmez. Değersiz hissederler ve sözünü tutmayan kişiye saygı duymazlar. Sözlerini tutan yöneticilere ise saygı duyulur ve çalışanlar o iş yerinde çalışmaktan mutlu olurlar.

5. Yanlış insanları işe alır ve terfi ettirirler.

İyi çalışanlar kendileri gibi çalışkan ve profesyonel kişiler ile çalışmak isterler. Yöneticilerin işe aldığı insanlar böyle olmadığında onların yükünü de iyi çalışanlar çekmek zorunda kalır. Ayrıca sıkı çalışan insanlara değil de başkasına terfi verildiğinde iyi çalışanlar hakarete uğramış gibi hisseder ve daha fazla o iş yerinde bulunmak istemezler.

6. İnsanların sevdikleri işi yapmalarına izin vermezler.

Bazı yöneticiler çalışanların sevdiği işi yaptıklarında verimliliğin düşeceğini düşünürler fakat durum aslında tam tersidir. Yetenekli çalışanlar yaptıkları işi severler ve heveslidirler. Onlara verimliliklerini arttıracak ve sevdikleri işleri yapacakları fırsatlar verilmelidir. Yoksa sıkılır ve yeteneklerini gösteremediklerini düşünürler.

7. İnsanların yeteneklerini geliştirmekte yetersizdirler.

Çalışan ne kadar yetenekli olursa olsun bunu ortaya çıkarabilecek olan kişi yöneticidir. İyi yöneticiler çalışanlarının davranışlarına dikkat ederek ve dönüt vererek onlara yardımcı olurlar. Yetenekli olan çalışanları görüp onların becerilerini geliştirmek yöneticilerin görevidir. İnsanların kendilerini geliştirmesine izin vermeyen yöneticiler onların ilgisiz olmasına neden olurlar.

8. Çalışanların yaratıcılıklarını göstermelerine izin vermezler.

Yetenekli çalışanlar yaptıkları her işi geliştirmeye uğraşırlar. Eğer yöneticiler onların yaptıkları işi geliştirmelerine ve değiştirmelerine izin vermezlerse çalışanlar yaptıkları işi sevmemeye başlar. Yaratıcılığın desteklenmesi gereklidir.

9. Çalışanlarının kendilerini geliştirebilecekleri görevler vermezler.

Başarılı yöneticiler çalışanlarını ilk başta imkansız görünen işleri yapmaları için cesaretlendirirler. Sıradan ve sıkıcı görevler vermek yerine insanları konfor alanlarından çıkaracak ve kendilerini geliştirmelerini sağlayacak görevler verirler. Zeki insanlar verilen görevleri sıkıcı ve kolay bulduklarında zekalarını gösterebilecekleri bir iş aramaya başlarlar.

Bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.👇

İlginizi çekebilecek diğer içeriklere buradan ulaşabilirsiniz.👇

'Hiçbir İşimi Yetiştiremiyorum' Diyenler İçin Zamanlarını Nasıl Verimli Kullanabileceklerini Açıklıyoruz
'Başarı' Kelimesini Göbek Adınız Yapmak İçin Mutlaka Takip Etmeniz Gereken 12 Adım
Başarılı Olmak İsteyen Herkesin Sabah Rutinine Mutlaka Eklemesi Gereken Alışkanlıkları Açıklıyoruz

Popüler İçerikler

Berfu ve Eser Yenenler'in 3. Kez O Ses Yılbaşı'na Katılmaları Tepki Topladı
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
YORUMLAR
06.11.2020

Karaktersiz embesilleri geçiyorum. Bana göre ast üst ilişkisinin olduğu her kurumda, 8. madde de olduğu gibi, yöneticilerin sabit fikirli olup gelişime kapalı olmaları ve sadece onların istediği gibi işin işlemesi çalışanın hevesini kıran en büyük etken. Bahaneleri de şu "eğer yanlış olacaksa da sorumluluk bende" iyi de yanlış/verimsiz olunacağı zaten işi yapan tarafından sana söyleniyor... Birde iş arkadaşlarınıza şunu yapmayın, onlara sadece yaptıkları işi gördüklerini işi etraflıca görmediklerini söylemeyin, zekasına güvendiğiniz herkes işi en az sizin kadar biliyor ve doğru değerlendirmeler yapıyor. Özetle mal olmayın ne ast olarak ne üst olarak.

06.11.2020

Zeki insanları işe alıp onlara ne yapacaklarını söylemek bana anlamsız geliyor. Zeki insanları bize ne yapmamız gerektiğini söylemeleri için işe alıyoruz Apple’da.Steve Jobs

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ