Bir Yılı Geride Bırakan Muhtar Toplantılarından Akılda Kalanlar

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 27 Ocak 2015’te ilkini gerçekleştirdiği muhtarlar toplantısı bir yılı geride bıraktı. Erdoğan bu süre zarfında 72 ilden 7 bin 482 köy ve mahalle muhtarını Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ağırlayarak konuşma yaptı. Türkiye'de Erdoğan'ın henüz konuk etmediği 42 bin 518 muhtar daha bulunuyor.

BianetCumhurbaşkanı Erdoğan'ın 72 ilden davetli muhtarlarla yaptığı 19 toplantının konularını, yansımaları, davet edilen, henüz edilemeyen iller ve öne çıkan başlıkları derledi...

Büyükelçi ve kaymakam toplantıları

Cumhurbaşkanı 12 Ocak 2016’da 8. Büyükelçiler toplantısını yaptı. 20. Muhtarlar toplantısı beklenirken Cumhurbaşkanı 26 Ocak 2016’da Külliye’de kaymakamları topladı.

Erdoğan muhtarları ilk topladığında Türkiye genelinde 18 bini köy, 32 bini mahalle olmak üzere yaklaşık 50 bin muhtar bulunduğuna işaret etti. Henüz 42 bin 518 muhtar Külliye'ye çıkamadı; sıra bekliyor. Toplantılar bu tempoyla devam ederse tüm muhtarların Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ni görmesi altı buçuk yedi yıl sürecek.  

957 ilçe olduğuna göre de 957 kaymakam var. Kaymakamların hepsinin 2016 içinde Külliye’ye gidebileceklerini söylemek mümkün.

Yansımalar

Cumhurbaşkanının muhtarları toplaması, muhtarlar yoluyla Türkiye’ye ve dünyaya verdiği mesajlar anlamında özellikle televizyon kanallarının ilgisini çekti. İller ve muhtarlar arasında da çağrılıp çağrılmama önemli bir tartışma başlığı oldu.

Muhtarların ulaşım giderlerini kendilerinin karşıladığı söyleniyor. Ağırlama bütçesiyle ilgili bilgiye rastlanmadı. 

Muhtarların daveti alınca “ne giyeceğiz”  derdine düştükleri de konuşulan konular arasında. Tabii yemeklerin lezzeti, aynı anda yapılan ve yine aynı anda kaldırılan yemek servisi de muhtarı Külliye’ye giden mahallelerde konuşuluyor. 

Henüz çağrılmayanlardan, mesela Diyarbakır Sur ilçesi muhtarları da en son kendilerini ziyaret eden 106 kişilik dayanışma grubuyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın daveti durumunda neler konuşacaklarını paylaştılar. 

Medyada ve Cumhurbaşkanlığı web sitesinde muhtar toplantılarında konuşan muhtar haberi göze çarpmadı.

Çağrılan/çağrılmayan iller

Bartın, Burdur, Karabük, Kırklareli, Muğla, Nevşehir, Şırnak, Tekirdağ ve Zonguldak hiç davet almamış. En azından bu illerin isimleri Cumhurbaşkanlığı web sitesinde yer almıyor.

Yine aynı kaynağa göre, Trabzon en çok davet alan il (6 kez), Manisa 5 davetle ikinci sırada yer alıyor.

Bayburt, Bingöl, Erzurum, İstanbul, Malatya, Rize, Urfa, Tokat dört kez;  Adıyaman, Ankara, Ardahan, Artvin, Balıkesir, Bursa, Diyarbakır, Antep Maraş, Kilis, Mersin, Ordu, Sakarya, Samsun üç kez; Afyon, Aksaray, Amasya, Antalya, Bilecik, Bitlis, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Edirne, Elazığ, Erzincan, Eskişehir, Gümüşhane, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri,  Kocaeli, Konya, Kütahya, Muş, Sivas da iki kez davet almışlar. Kalanlar da birer kez.

Toplantılı ve toplantısız aylar

Üç toplantıyla Ağustos 2015 başı çekiyor, Külliye’de Mayıs ve Temmuz ayları muhtarsız geçti. Şubat, Mart, Ekim, Kasım, Aralık ve Ocak 2016 ikişer toplantı yapıldı. Ocak 2015, Nisan, Haziran ve Eylül’de ise birer toplantı. 

Toplantılar yeni yıl, seçimler, toplu iftar, Cumhuriyet Bayramı gibi önemli özel günlerin anılması, kutlanması ve yorumlanması için de Cumhurbaşkanı için ayrıca vesile oldu.

Başlık başlık toplantılar

Cumhurbaşkanı  “demokrasi” ve “terör”den “Kürt sorunu”nun yokluğuna, Bayırbucak Türkmenleri'nden seçimlerin yenilenmesine, başkanlık sistemine, “bürokratik oligarşi”ye ve yeni anayasa'ya kadar tüm temel meseleleri muhtarlarla paylaştı.

Cumhurbaşkanlığı web sitesi Muhtarlar toplantılarını haberleştiriyor. Son dört toplantıdır Erdoğan’ın muhtarlara yaptığı konuşma cumhurbaşkanlığı web sitesinden de canlı yayınlanıyor. Televizyon kanallarının çoğu da naklen toplantıları veriyor.

Erdoğan'ın 1 yıl boyunca yaptığı konuşmalar

Cumhurbaşkanı Erdoğan 19 konuşmasında Türkiye'nin bir yıllık resmi gündemini de hatırlatıyor. Cumhurbaşkanlığı web sitesindeki başlıklarıyla ve linkleriyle şöyle:

 Cumhurbaşkanı Erdoğan Muhtarlara Seslendi: “Büyük Devlet Olma Vizyonu Yerelden Başlar”

17 ilden (İç Anadolu, Karadeniz, Marmara ve Ege) 406 köy ve mahalle muhtarı katıldı.

“Büyük Milletlerin Büyük Dertleri Olur; Aynı Zamanda Büyük Güçleri ve Hedefleri de Olur”

10 ilden gelen 382 muhtar katıldı. 

“Milletimize Aşk ile Hizmet Ettiğimiz İçin Hâlâ Dimdik Ayaktayız; İnşallah Aynı Aşk ve İnançla Çalışmaya Devam Edeceğiz

10 ilden gelen 380 muhtar katıldı. 

“Milletimiz; Demokrasi, İnsan Hakları, İstikrar ve Refahtan Geri Gidişe İzin Vermeyecektir”

Dokuz ilden gelen 424 muhtar katıldı. 

“Kürt Sorunu Yoktur; Kürt Kardeşlerimin Sorunları Vardır”

Farklı şehirlerden 397 muhtar katıldı.

'Başkanlık Sistemine Karşı Çıkanlar, Milletle Yüzleşmekten Korkuyorlar'

Amasya, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Tokat, Samsun, Trabzon, Rize, Bayburt ve Artvin’den 393 muhtar katıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Muhtarlarla İftar Sofrasında Buluştu

Bingöl, Elazığ, Ardahan, Mardin, Urfa, Bitlis, Ankara, Sakarya, Adıyaman, Siirt, Erzurum, Kars ve Van’dan 350 muhtar katıldı. 

Terör Örgütü ‘Silahları Sustursun’ Değil, ‘Bırakacak ve Gömecek’ Diyoruz”

Sakarya, Sinop, Samsun, Giresun, Ordu, Trabzon, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt ve Tokat’tan yaklaşık 400 muhtar katıldı.

“Biz Emri Dağdan Almadık, Biz Emri Hak’tan ve Halktan Aldık”

Bingöl, Bitlis, Diyarbakır, Erzincan, Erzurum, Hakkari, Iğdır, Malatya, Muş, Tunceli, Batman ve Şanlıurfa ile Ankara’dan yaklaşık 350 muhtar katıldı.

“Seçimlerin Yenilenmesi Kararı Anayasal Bir Mecburiyettir; Bütün Yollar Denenmiştir”

Afyon, Aksaray, Çankırı, Çorum, Eskişehir, Kırıkkale, Konya, Kırşehir, Niğde ve Yozgat’tan gelen yaklaşık 400 muhtar katıldı.  

“Bu Ülkenin Birliğine ve Bütünlüğüne Kast Edenler, Bu Vatana Ait Değildir”

Adana, Adıyaman, Bursa, Erzincan, Gaziantep, Hatay, Karaman, Kahramanmaraş, Kilis, Kütahya, Osmaniye, Sivas ve Trabzon’dan 400 muhtar katıldı.

'Teröre Diz Çöktüreceğiz'

Balıkesir, Bursa, Edirne, Erzurum, Gümüşhane, İstanbul, Kocaeli, Malatya, Sakarya ve Mersin’den gelen yaklaşık 400’e yakın köy ve mahalle muhtarı katıldı. 

'Cumhuriyet Bayramını Milletin Evinde, Milletle Birlikte Kutlayacağız'

Afyonkarahisar, Ağrı, Ankara, Antalya, Ardahan, Bayburt, Bingöl, Çanakkale, İstanbul, Kars, Rize, Şanlıurfa ve Trabzon’dan 400’e yakın muhtar katıldı.

“Millet, Türkiye’yi İstikrar ve Güven Ortamından Uzaklaştıracak Siyasete Geçit Vermedi”

Aydın, Balıkesir, Bilecik, Bolu, Denizli, Düzce, Eskişehir, İstanbul, Kocaeli, Konya ve Yalova’dan 400’e yakın muhtar katıldı.

“Bayırbucak Türkmenlerinin Olduğu Bölgede DAEŞ Yoktur; Kimse Kimseyi Aldatmasın!”

Diyarbakır, Edirne, Erzurum, Gaziantep, İzmir, Malatya, Mersin, Samsun, Tokat ve Trabzon’dan gelen 400’e yakın muhtar katıldı.

Terör Örgütünün İradenize İpotek Koymasına Asla İzin Vermeyin”

Aksaray, Artvin, Bursa, Elazığ, Kahramanmaraş, Kastamonu, Kayseri, Ordu ve Sakarya’dan 400’e yakın muhtar katıldı.

“Bürokratik Oligarşi Ülkelerin Felaketidir”

Amasya, Ardahan, Bingöl, Isparta, Karaman, Kilis, Manisa, Muş, Rize, Sivas, Kütahya ve Uşak’tan 400’e yakın muhtar katıldı.

Darbe Anayasalarıyla Yönetilen Ülke Utancından Artık Kurtulmalıyız”

Antalya, Çanakkale, Çankırı, Denizli, İstanbul, Kayseri, Şanlıurfa, Tokat ve Trabzon’dan 400’e yakın muhtar katıldı.

“İmzalanan Bildiri Eleştiri Değil, Terör Örgütü Propagandasıdır”

Adıyaman, Balıkesir, Bayburt, Bilecik, Çorum, Diyarbakır, Kastamonu, Malatya, Mersin ve Ordu’dan 400’e yakın muhtar katıldı. 

Bianet

Popüler İçerikler

MHP, TikTok'un Kapatılması İçin Kanun Teklifi Hazırlıyor: "Ahlak Yok Olursa Gelecek Yok Olur"
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
YORUMLAR
29.01.2016

Canı sıkıldımı, konuşmak istedimi çağırıyor yaverlerini bıdı bıdı konuşuyır bu zavallılarımda mutlu oluyor.

29.01.2016

işsizliğin ne kadar yüksek seviyede olduğunu hatırlattığın için teşekkürler editör kardeş..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ