Bir Saat Aralıksız Koşup Anca 300 Kalori Yakarken Hiçbir Şey Yapmadan 2.000 Kaloriyi Nasıl Yakıyoruz?

'Oturan spor yapandan çok kalori yakıyor' diyenlerin foyasını ortaya çıkarıyoruz.

Hareketli bir yaşamın faydalarını kimse reddetmiyor. Hiç spor yapmayanlar bile.

Koşmanın, yürümenin, egzersiz yapmanın benzersiz sonuçları olduğunu da biliyoruz, bunlar artık klişeye dönüşmüş tespitler. Spor yapmaktan bahsederken bir yerlerde duyduğumuz bir tespit vücudumuzun hareket etmediğimizde hareket ettiğimiz halinden daha fazla mı enerji tükettiğini düşündürüyor.

Muhtemelen siz de bu tespitle karşılaştınız.

Tespite göre insan tüm gün hiçbir şey yapmasa bile 2.000 kalori zaten harcıyor. İstisnasız.

Bir saat boyunca tempolu koştuğumuzda hızımıza bağlı olarak 400-500 arası bir kalori yakımına sebep olduğumuzu düşününce böyle bir tespitin nasıl gerçeği yansıttığını da düşünmeden edemiyoruz. O kadar hareket varken hiçbir şey yapmadan durmak nasıl daha fazla kalori yaktırıyor?

Gelin, hep birlikte kısa bir aydınlanma yaşayalım.

Şimdi, şöyle bir koşu temposunu kaç saat sürdürüyoruz? Aralıksız koşmamızın maksimum süresi 20 dakika olsun, atletik biriysek yarım saat.

Yani 20 dakikada ortalama 150 kalori, 30 dakikada da 200 kaloriyi bünyeden attığımızı hesaplamak zor değil. Yaptığımız sporların büyük bir kısmı da bunun gibi, yani kısa periyotlarla yaptığımız ve yaşadığımız yorgunluğun etkisine kapılıp çok büyük bir etki yaratacağını düşündüğümüz aktiviteler.

Bu gördüğünüz, Olimpiyatlarda birden fazla madalya kazanan yüzücü Michael Phelps.

Yukarıda bahsettiğimiz hareketliliği Olimpiyat zamanlarında kendisi biraz abartmıştı. Günde bir saat orta tempoyla yüzdüğünüz durumu 15-16 saat boyunca yüksek tempoda yapan birini hayal edin. Bu tempoyla günde tam 12.000 kalori harcadığını açıklamıştı.

ON. İKİ. BİN.

Phelps'i tebrik ediyoruz... Peki ya oturmak öyle mi? Ya da durun, oturmak demeyelim, bir adım geriye giderek "yaşamak" diyelim.

24 saatin 24 saatinde de yaşıyoruz, bir an bile durmadan. Vücudumuz bizi yaşar halde tutabilmek için sürekli çalışıyor ancak düşük enerji tüketiyor tabii, bu da gün boyu 1500-2.000 kaloriye denk geliyor. Biz de hayatta kalıyoruz.

Yani mantığı doğru kuracak olursak, koşmak oturmaktan daha az enerji tüketmemizi sağlamıyor, günde hiçbir şey yapmadan 2.000 kalori harcıyor olmamız da doğal.

Gün boyu koşuyor olsaydık 10.000 kaloriden daha fazlasını yakmamız işten bile değil. Ancak bunu yapmıyoruz ve yapmamız da bizim için pek iyi olmaz gibi geliyor. Bu noktadan baktığımızda oturarak harcadığımız kalori pek de ilginç ya da akıl sır ermeyen bir gizem olarak duyulmuyor, değil mi?

Spor yapan kişileri vazgeçirme amacıyla ortaya atılan bu şehir efsanesini de çürüttüğümüze göre...

Rahatça gidip sporumuzu yapabiliriz. Sonrasında da oturarak kalori yakmaya devam ederiz, çifte kazanç. 

Sizin bu konuda deneyimleriniz neler yahut bu tip efsanelerle karşılaşıyorsanız onları bizimle paylaşsanıza? Yorumlarda buluşmak için sizi bekliyorum.

Araba, futbol, oyun, muhabbet gibi konularda sağlam içerikler burada! Sağlam bir yolculuk için ihtiyacın olan şey ise Lassa’da!

Sağlam bir yolculuk için Lassa’dan şaşma!

Popüler İçerikler

HTŞ Lideri Colani Kadına Başını Örtme Talimatı Verdiği Videoyla İlgili İlk Kez Konuştu
İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
26.10.2020

Tüm gün oturuyorum, İşimin bir parçası, ancak gel gör ki yaktığım bir kalori yok, su içsem yarıyor, hal böyle olunca akşamları spora gidiyorum, elbette vücudumuzun hayatta kalabilmesi için çalışması enerji tüketmesi gerekiyor, ama bu değerin 2000 kalori olacağı gerçekten çok mantıksız.

26.03.2021

Sonuçta vücudumuz bir makine gibi çalışıyor ve her zaman yakıta ihtiyacı var. Tüm kaslarımız hareket ederken belirli bir enerji harcamak zorunda. Günde 2000 kalori yakması çok normal.

26.10.2020

10 km bisiklet sonrası yaktıgım kaloriyi görünce sinir oluyordum (580 kaloriymiş)

26.10.2020

hala oluyorum :P

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ