Bir Haftada 3910 km Yaparak Karadeniz'i Talan Eden Gezginin Gözünden 22 Fotoğraf

2017 Haziran ayının ilk haftasında İstanbul'dan yola çıktım ve Doğu Karadeniz'i turlamaya karar verdim. Yola çıkmadan önce çok güzel bir program yaptım ve 1 haftada nereleri görebilir, nerelerde keyif yapabilirim listesi çıkardım. Bu doğrultuda İstanbul'dan Ordu'ya durmadan gidecek ve Ordu ile Artvin arasında görmek istediğim her yeri görecektim.

Programımda sadece Huser Yaylası'na gidemedim. O da benim dışımda gelişen durumlardan kaynaklıydı. Heyelan sebebiyle ulaşamadım. Onun dışında tüm program takır takır işledi.

Şimdi sizlere de cesaret ve fikir vermesi adına 1 haftada Karadeniz'de nerelere gidilebilir anlatacağım. Ben bu rotayı yaparken İstanbul'dan gidiş ve dönüş dahil 3910 km yol yaptım.

Fotoğrafların devamını instagram'da @seymen.b sayfasından da bakabilirsiniz.

Ordu Boztepe

Karadeniz'de günlerce göreceğim yeşilin başlangıcınıı Ordu'dan yaptım. Ordu Boztepe gerçekten gördüğüm en iyi manzaralardan birine sahip. Bu inanılmaz manzaraya bakarken semaverle bir de çay söyledim. O an dedim ki, değmeyin keyfime. Boztepe'ye istersen karayolu ile istersen Ordu'nun simgesi haline gelen teleferik ile çıkabiliyorsun. Buraya gelmişken Ordu'yu olabildiğince iyi hissetmen için teleferiği tavsiye ederim.

Rize Pokut Yaylası

Pokut yolu en zorlu yaylalardan birisi. Hatta belki de en zoru. Ama zor güzeldir diyerek çıktığımız yolda netice gayet güzeldi. Çamlıhemşin'in Çinçiva Köyü'nü geçtikten sonra sola doğru patika bir yol uzanıyor. Bu yol yaklaşık 11 km. ve 1,5 saatlik 4x4 araç yolculuğu sonrası ulaşıyorsunuz. Bu yolculukta 4x4 araç şart. Aksi durumda yolda kalırsınız dikkat! Ayrıca, Pokut'a geldiğinizde bir şeyler atıştırabileceğiniz bir kaç pansiyon var. Dilerseniz sabah kahvaltısı + akşam yemeği + konaklama şeklinde anlaşarak 160 TL'ye 1 gün de geçirebilirsiniz. Takdir sizin.

Ordu Aybastı Perşembe Yaylası

Ordu'nun Fatsa ilçesinden 68 km yol yaparak Aybastı tabelalarını takip ederek Perşembe Yaylası'na ulaştım. Perşembe Yaylası'na ulaştığınızda ufak bir yerleşim var. Bu manzarayı izlemek için Karga Tepesi nerede diye sorun çarşıda. Kolay bir tarif sonrasında bu manzaraya gelin ve menderesi olan tek yayla Perşembe'de manzarayı ve koyunları izleyin.

Rize Sal Yaylası

Pokut'a 150-200 metre ileride Sal Yaylası var. Burası için şöyle denir: 'Pokut Kaynana, Sal Gelin. Anlaşır giderler öyle.'

Rize Ayder Yaylası

Karadeniz'de ulaşımı en rahat ve en turistik noktalardan birisi Ayder. Onlarca restoran ve otelin bulunduğu bölgede konaklayarak gün içinde bir çok yaylaya maksimum 2 saatlik yolculuklarla ulaşım sağlayabilirsiniz. Kavron, Çat, Palovit, Kito, Pokut, Huser gibi bir çok yaylaya 4x4 bir araçla rahatlıkla gidebilirsiniz. Dönüşünüz ufak merkez olsun isterseniz, Ayder doğaya en yakın olan merkezdir Karadeniz'de. Konaklama için önerilir.

Giresun Kümbet Yaylası

Giresun'dan yaklaşık 60 km tırmanarak Dereli İlçesi civarında bulunan Kümbet Yaylası inanılmaz doğası ile ziyaretçilerini bekliyor. Dilerseniz burada Birun Konuk Evi'nde kalabilir ve ATV turu yapabilir, doğa içinde yürüyüşlere çıkabilirsiniz. Doğa ile başbaşa kalmak için ideal noktalardan birisiydi gerçekten.

Ordu Yason Burnu

Şimdi size bir hikaye anlatmak istiyorum. Bu efsane  hem Ordu hem Karadeniz hem de Yunanistan için çok önemli. Bu kilise bölgede zamanında burada yaşayan Rumlar tarafından inşaa edildi. Zamanında deniz ticaret merkezi olan bu kısım şimdi. Ordu’nun cazibe merkezlerinden birisi.  Efsaneden kısaca bahsetmek gerekirse, Yason küçük yaşta bir kraldır. Babası amcası tarafından öldülürülür. Amcası krallığı bir şartla vereceğini söyler. Şartı, Yason’un altın postu kendisine getirmesidir. Şuan ki Gürcistan olan bölgede bir ejderha tarafından saklanan altın postu.  Yason aralarında Herkül’ün de bulunduğu 55 Yunanlı kahramanı alarak Karadeniz’e açılır. Fakat Karadeniz geçit vermeyince buraya çıkarlar. Kurbanlar keser, adaklar adarlar. Daha sonrasında Karadeniz onlara yol verir. Adayı da çok sevdikleri için liderleri Yason’un adını verirler. Bu efsane sonrası kim bilir, belkide Herkül ile aynı topraklara basmışızdır diye düşünmeden edemiyor insan.

Rize Galer Düzlüğü

Araç önemli önemli diyorum ya. En güzel örneği bu fotoğraf karesi sanırım. Ayder Yaylası ile Kavrun arasında giderken Galer Düzlüğü'nde bir su yoluna denk geldik. Araç ile buradan geçerek Kavrun'a ulaşım sağladık. Adrenalini en yükselttiğimiz yerdi gerçekten. Baya iyiydi ya!

Trabzon Uzungöl

Trabzon'un Of ilçesinden devam ederek derenin yanından aktığı çok güzel bir yoldan Uzungöl Tabiat Parkı'na ulaşabilirsiniz. Uzungöl'de çok fazla restoran ve otel bulunuyor. Bu bölgeye geldiyseniz önerim, gündüzünüzü Uzungöl yaylalarında geçirmeniz akşamında ise Uzungöl merkezinde konaklamanız. Bölgede ayrıca bisiklet kiralayabilir göl kenarında turlayabilir veya deniz bisikletleriyle gölde ufak gezintiler yapabilirsiniz. Bu manzarayı görmek için ise, Karester Yolu'na doğru bir tırmanışa hazır olun !

Artvin Karagöl

Artvin'de Borçka ilçesinde yeşilin adı Karagöl. Buraya geldiğinde tavsiyem marketten alışverişinizi yapın ve burada piknik masalarına kurulun. İnanılmaz güzel bir seyahat anısı yaşayacağınıza eminim. Burayı çok sevdim kopamıyorum dersen, 10 km mesafede pansiyonlarda konaklayabilir veya Karagöl kenarına çadır kurabilir konaklayabilirsin.

Rize Fırtına Deresi

Rize'de Fırtına Deresi olmasa baya yokluğunu hissederdik sanırım. Buranın en büyük en coşkulu simgesi Fırtına'dır. Fırtına'da ister köprüler üzerinde hatıra fotoğrafları çektirebilir, ister ise içinde rafting yapabilirsiniz. Hala adrenaline doyamadım ya başka bir şey yok mu diye sorarsanız, zipline yapabilirsiniz.

Trabzon Karester Yaylası

Hep demişimdir. Uzungöl'e kadar geldiyseniz, Uzungöl ile yetinmeyin daha yukarıya tırmanın. Uzungöl Camii kenarındaki yoldan Karester Yaylası'na doğru yol alın. 40 dakika sürecek tırmanışlı yolda 2400 metreye yükselebilir ve Karester Yaylası'ndan minnacık gözüken Uzungöl'e doğru manzaranın tadını çıkarabilirsin. İstersen muhlama yiyebileceğin, çay içebileceğin bir de mekan var. Yukarıda sahipsiz değilsin anlayacağın.

Rize Fındıklı

Rize'de Fındıklı gerçekten özel biryer. Özellikle Çağlayan Köyü'ne giden yolda Karadeniz mimarisi konaklar ve çay tarlalarını gözlemleyebilir, harika fotoğraflar yakalayabilirsin. Hatta gerek lezzeti gerekse fiyatlarıyla meşhur Abu Restoran'da derenin kenarında müthiş bir ziyafet çekebilirsin. Fındıklı'ya mutlaka kısa da olsa bir vakit ayırın.

Trabzon Sultan Murad Yaylası

Trabzon'da Karester Yaylası dışında bir de Sultan Murad Yaylası var.  IV. Murat 1635 yılında İran seferinden dönerken ordusuyla bu yaylada konaklayarak Cuma namazını kılmış ve birkaç gün burada konaklamış olmasından dolayı bu yaylaya “Sultan Murad” ismi verilmiş. Ayrıca I. Dünya Savaşı'nda Rus ordularına karşı savaşan Osmanlı ordularının da bir şehitliği  var. Burada bir subay ve 70'er olmak üzere 71 Mehmetçik Rus askerleriyle savaştığından bu tepeye Şehitler Tepesi ismi verilmiş. Sultan Murad Yaylası, Uzungöl’e 38 km mesafededir.

Artvin Macahel

Artvin'de hiç olmadığı kadar bir oksijen çeksen içine, oksijenden sarhoş olsan kafayı bulsan? Heh öyle bir yer var işte. Macahel diğer adıyla Camilli Türkiye'de oksijenin en yüksek ölçüldüğü bölge. Türkiye'nin biyosfer alanı. Burada istersen TEMA Vakfı'nın evinde de konaklayabilir, 120 TL'ye aksam yemeği, sabah kahvaltısı şeklinde bir konaklama tecrübesi yaşayabilirsin.

Rize Zilkale

Hala ne için yapıldığı resmen bilinmese de, Kaçkarlar'ın yamacında büyük bir kale var. Zilkale dönemin ticaret güzergahında gözlem kulesi olarak geçiyor diyorlar ama teyide muhtaç bir bilgi bu tabi. Rize'de Çat Yaylası yolunda giderken görebileceğiniz yolu gayet düzgün olan bir kale. İsterseniz içine girebilir ve vadinin müthiş fotoğraflarını çekebilirsiniz. Kale yanında bir de dinlenebileceğiniz cafe var.

Artvin Arhavi Çifteköprü

Artvin Arhavi ilçesinden 15 km mesafede Çifteköprü isimli bir yer var. Buraya bir öğle yemeği vaktinizi ayırın ve Çifteköprü'ye bakan restoranda mutlaka bir öğün geçirin derim. Özellikle turşu kavurmasını öneririm. Çifteköprü'ye giden yol tamamiyle asfalt olup devamında Mençuna'ya gidebilirsiniz.

Rize Palovit Şelalesi

Rize'de Çamlıhemşin'de Çat Yolu üzerinde Palovit Şelalesi'ne giden bir sapak göreceksiniz. Buradan gittiğinizde Palovit Şelalesi'ne ulaşıyorsunuz. Yol kenarında aşağıya inen bir merdiven var. Buradan şelalenin dibine kadar girebilir hatıra fotoğrafları çektirebilirsiniz. Fakat 15 metre yüksekliğindeki suyun dibinde akım öylesine yoğun ki, kenardan şelaleyi izlerken bile sudan çıkmış gibi ıslanacaksınız. Uyarması benden!

Artvin Mençuna Şelalesi

Artvin Çifteköprü yolundan devam ettikten sonra Mençuna Şelalesi tabelasını göreceksiniz. Çifteköprü ile Mençuna arası 4 km. 4 km sonra aracınızı parkediyor ve 850 metrelik bir parkurda bazen yürüyüş bazen tırmanış yaparak şelaleye ulaşıyorsunuz. Burada bahar döneminde festival de yapılıyor. İnanılmaz bir ortamda Mençuna'yı dinleyebilir, Karadeniz'e kendinizi bırakabilirsiniz. Burada dünya bir süreliğine dertsiz tasasız.

Rize Kavrun Yaylası

Ayder Yaylası'ndan 30 dakika mesafede Aşağı ve Yukarı Kavrun Yaylaları Kaçkar'ın eteğinde çok güzel konumlanmış iki köydür. Bu sene özellikle yaşanan çığ felaketi nedeniyle darmaduman olan Kavrun Yaylası şuan yaralarını sarsa da, fotoğraf çekimleri ve yürüyüşler için çok güzel bir yayladır. Yüksekliği 2300 metre.

Karadeniz Yolları

Tüm bu gezilecek yerlere ulaşımları en iyi anlatan fotoğrafım bu sanırım. Dağ yollarına sürekli zik zak yaparak tırmanıyorsun. Her zaman yeşilin içindesin. Bazen suyun içinden geçmek, bazen de 3000 metrede uçurum kenarında yolculuk yapmak zorunda kaldım. Fakat çektiğim tüm bu cefaların tek bir amacı vardı. O da oraya ulaşınca yaşayacağım sefa duygusundan keyiften... Karadeniz çok zorlu bir coğrafya ama vazgeçmeyin. Güzellikler biraz zahmetli yolculuklar sonrasında karşınıza çıkıyor buralarda.

Karadeniz Mutfağı

Ve tabi ki Karadeniz mutfağı. Karadeniz'de görülecek yer ne kadar çoksa, yiyecek şey de o kadar çok. 7 günlük seyahatimde muhlamadan, turşu kavurmaya, balık çeşitlerinden, köftelere kadar bir çok lezzeti deneyimleme fırsatım oldu. Karadeniz gerçekten bambaşka yeşilin içinde muhlama ise çok daha özeldi.

Popüler İçerikler

Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
YORUMLAR

TRT nin izlenmeye değer ender belgesel programı ZOR YOLLAR da AYDIN DİKİM, MEHMET BECCE ve EMRAH ÖZKÖK sayesinde farkına vardık böyle güzel yerlerin.

16.06.2017

kesinlikle öyle. emekleri odenmez.

16.06.2017

Bu liste eksik. Sümela gibi çok bilinenler bile yok. Uzungölde muhtemelen ömrünüzde yiyeceğiniz en iyi alabalık yapılıyor. Etkinlikler de eksik. Çok eksik çoook.

16.06.2017

tabi ki daha bir cok yer var. Karadeniz'i 1 haftada bitiremem ki. bu 1 haftada yapilabilecek bir gezi. 15 gunum olsa baska yerler de olurdu mutlaka :)

16.06.2017

Efsane yerler cidden çok isterim gitmek.

16.06.2017

umarim kismet olur size de en yakinnzamanda

TÜM YORUMLARI OKU (17)