Bilim İnsanlarından Yeni İddia: Kanser Tedavisinde Sperm Kullanarak Mucizeler Yaratabiliriz!

Kansere karşı mücadelemiz bidiğiniz gibi tüm hızıyla sürüyor sevgili dostlar. Bilim insanlarının son ve çarpıcı düşüncesi ise kanserin tedavisinde sperm hücrelerinin kullanılabileceği yönünde.

Çalışma, Almanya'da bulunan Nanobilim Enstitüsü tarafından yürütüldü.

Tıpta ilaç salınımı (drug delivery) adı verilen sistem, vücuda verilen ilacın hastalıklı bölgeye güvenli bir biçimde taşınmasını hedefleyen yeni bir teknolojidir. Tıp ve nanoteknolojinin ortak çalışma alanı olan ilaç salınımı üzerine Mariana Medina-Sánchez ve ekibi tarafından yürütülen son çalışma ise bu yeni teknolojide insan sperm hücrelerinin büyük faydalar sağalayabileceğini öne sürüyor.

Ekip, sperm hücreleri ve kanser tedavisinde kullanılan ilaçların birlikte güçlü bir uyum sağladığını gözlemledi.

Deneylerde, kanser ilaçlarının içine batırılan sperm hücrelerinin ilacın etken maddesini yüksek dozlarda emebildiği gözlemlendi. Bu da spermlerin ilaç salınımında kullanılmak için son derece uygun olduğunu ve bu hücrelerin kendi kendine hareket edebilen ve yön bulabilen mikromotorların üretiminde kullanılabileceğini gösteriyor.

Üstelik içinde bulunan demir, bilim insanlarının manyetik alan yaratarak ilacı yönlendirmesine olanak tanıyor.

Daha açık şekilde söylersek, sperm kullanılarak üretilecek bu ilaç, doktorlar tarafından manyetizm vasıtasıyla tümöre yönlendirilebilecek. Bu yöntem kullanılarak yüzeye ulaşan sperm hücreleri ise teoride tümörün içine sızarak kanserli hücrelerin tümünün ilaca maruz kalmasını sağlayacak. Bu, şimdiye kadar geliştirilen kanser tedavilerinin mümkün kılamadığı bir özellik olması yönüyle oldukça büyük öneme sahip.

Medina-Sánchez ve ekibinin laboratuvar ortamında test ettiği bu yöntem, kanserli hücrelerin %87'sini yalnızca 72 saat içerisinde yok ediyor.

Bu da şimdiye kadar geliştirilen tüm yöntemlerden daha başarılı bir sonuca işaret ediyor. Bu yöntemin uygulamaya koyulmasının özellikle jinekolojik kanser türlerinde büyük iyileşme sağlayarak dünya genelinde binlerce kadına deva olacağı düşünülüyor. Üstelik bu yöntemin yalnızca kanseri değil, kadın üreme yollarında ortaya çıkan pek çok hastalığı da iyileştirebileceği iddia ediliyor.

Üstelik nanoteknolojinin sağladığı faydalarla, söz konusu tedavi basit şekilde gerçekleştirilebilecek.

Bu tedavi hapla, ilacı solumayla, deri yoluyla ve enjeksiyonla gerçekleştirilebilecek. İlaç salınım teknolojisinde nanobilimin gündemde olması bu sebeple hiç şaşırtıcı değil.

Eğer beklenenler gerçekleşirse, kemoterapi kısa süre içerisinde tarih olacak.

Çünkü kemoterapi her ne kadar hastalara yıllardır çare sunmuş olsa da, hücreleri hedef alırken seçim yapmaması, kanserli hücrelerin yanında sağlıklı hücrelerin de ölmesine sebep olmaktadır. Bu açıdan hastaya büyük zararlar da verebilen kemoterapinin yerini Medina-Sánchez ve ekibinin geliştirdiği yeni yöntem alırsa hastalara bilinçsiz olarak verilen zararın da önüne geçmemiz mümkün olabilecek.

Ancak öncelikle bu yöntemin akıllarda bıraktığı bazı soruların çözülmesi gerekiyor.

Bunların başında, ilaç salınımının kadın üreme organında hamileliğe yol açmasının önüne nasıl geçilebileceği geliyor. Bunun yanında laboratuvar ortamında yürütülen deneylerin, büyüklüğü hemen hemen insan sperm hücresinin büyüklüğüne eşit olan boğa spermiyle yürütüldüğü belirtiliyor. Ancak yine de bu yöntem heyecan verici bir yenilik sunabilir gibi görünüyor. Umuyoruz sorulara kısa sürede cevap bulunur ve bu yöntem dünya çapında milyonlarca insana umut olur.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin: "Kendi İcat Ettiğin Laikliği Bana Dayatıyorsun"
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
14.04.2017

NE veriyim abime :D

14.04.2017

demek ki vatandaş bunca sene "gel şifa niyetine yüzüne bir attırayım" diye boşuna söylememiş bi bildikleri varmış aq

14.04.2017

Ulan daha önce söyleseydiniz ya, ergenlikte o kadar spermi ziyan etmezdik.

TÜM YORUMLARI OKU (12)