Bilim Dünyası Şaşkın: Güneş Sistemi'nin Uzak Köşesinde Yeni Bir Gezegen Keşfedildi!

Henüz sırlarının pek azına vâkıf olduğumuz Güneş Sistemi'nin bize uzak bir ucunda büyük bir cüce gezegen keşfedildi ve bu keşfin gezegenlerin oluşumunu anlamak konusunda bize büyük fayda sağlayabileceği düşünülüyor.

Distant Dwarf (Uzak Cüce) ya da kısaca DeeDee adı verilen gezegen, gezegenimize epey uzak bir noktada yer alıyor.

Güneş Sistemi'nin uzak bir köşesinde bulunan ve keşfi bilim dünyası için son derece önemli olan DeeDee'ye ait ilk sinyaller aslında 2016 yılında alınmıştı ancak o zamanlar objenin fiziksel yapısıyla alakalı henüz çok az şey biliniyordu.

Atacama Büyük Milimetre/Milimetre-altı Dizisi (ALMA) adı verilen radyo teleskopları tarafından yapılan yeni gözlemler ise bilim insanlarını şaşırttı.

Çünkü DeeDee, önceden düşünüldüğünden çok daha büyük bir objeydi ve bugüne kadar tespit edilememiş olması epey şaşırtıcıydı. Kaldı ki bilim insanlarına göre DeeDee, Güneş Sistemi'nin dokuzuncu gezegeni sayılmak için uygun değil...

DeeDee, Güneş Sistemi'nin en büyük cüce gezegeni olan Ceres'in üçte ikisi büyüklüğünde.

Tıpkı asteroit kuşağımızın en büyük üyesi olan Ceres gibi, DeeDee de küre biçiminde olmasını sağlayacak kadar büyük bir kütleye sahip. Onun bir asteroid değil de cüce gezegen sayılmasının sebebi de aslında tam olarak bu. Elbette bu objenin ne olarak değerlendirileceğini görmek için resmi olarak sınıflandırılmasını ve isimlendirilmesini beklememiz gerekiyor.

Güneş'e uzaklığı yaklaşık 137 milyar kilometre olan DeeDee, Güneş Sistemi'nin uzak bir köşesinde yer alıyor.

Ve Güneş ışınlarının DeeDee'ye ulaşması 13 saat alıyor. Bu da DeeDee'yi Eris'ten sonra Güneş'e en uzak cüce gezegen yapıyor. DeeDee'nin Güneş etrafındaki bir turunu tamamlaması ise yaklaşık 1,100 yıl alıyor.

Keşif bizlere Güneş Sistemi hakkında hâlâ bilmediğimiz çok şey olduğunu gösteriyor.

Çalışmanın başında bulunan David Gerdes konu hakkında şunları söylüyor:

'Bir zamanlar dokuzuncu gezegen olup olmadığı çokça tartışılan Plüton, aslında Güneş Sistemi'nde çok sayıda benzeri bulunan bir obje. Üstelik bu objelerin tamamı Plüton'dan küçük de değil; boyutu çok daha büyük olan cüce gezegenler de mevcut...'

DeeDee gibi gezegenlerin keşfi, Güneş Sistemi'nde bulunan gezegenlerin nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olabilir.

Çünkü DeeDee ve benzeri gezegenler hem Güneş Sistemi'nin geçmişini anlamamıza, hem de astronominin geleceğini öngörmemize olanak tanıyor. Görece daha yeni oluşmuş bir gezegen olduğu düşünülen DeeDee'nin kendi gezegenimizin geçmişiyle ilgili bilgi sahibi olmamızı da sağlayabileceği düşünülüyor.

Gelişen teknoloji, uzayın uzak köşelerini keşfetmemizi her geçen gün kolaylaştırıyor.

Şili'de bulunan radyo teleskopları yardımıyla gözlemlenen DeeDee'nin -240 dereceyle mutlak sıfıra oldukça yakın bir sıcaklığa sahip olduğu ve üzerine yansıyan Güneş ışığının yalnızca %13'ünü yansıttığı tespit edildi. Böylece büyüklüğü hakkında bugüne kadar kesin bilgilere ulaşılamayan bu objenin oldukça büyük bir cüce gezegen olduğu tespit edilmiş oldu. 

Evrenimiz hakkında keşfedeceğimiz başka mucizelerde görüşmek üzere... 👽

Popüler İçerikler

Evde de Yapsak Ucuz Değil: Fatih Altaylı Evde Yaptığı Patlıcan Musakkanın Maliyetini Hesapladı
İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Fatih Erbakan'dan Devlet Bahçeli'yi Kızdıracak Sözler: "Dedem Yaşında İnsan"
YORUMLAR
21.04.2017

bilim dünyası şaşkın ?! lan bilim dünyası neden şaşkın olsun. bunları keşfetmek için çalışıyoruz zaten mk. şaşkın olan, bilimle falan alakası olmayan popüler bir yerden içerik araklayan "yazar"dan başkası değil.

20.04.2017

Şöyle konulara kaynakça koymak zor mu geliyor?

Pasif Kullanıcı
20.04.2017

evet.

20.04.2017

Teknoloji gelişiyor ama neye yarar. Baksana DÜNYADA hergün savaşlar oluyor ve yakında da 3. DÜNYA SAVAŞI çıkıcak. Kuzey Kore ile U.S.A arasında nüklüğer savaş bile başlayabilir. Albert Einstein ne demişti "3. DÜNYA SAVAŞI'nı bilmem ama 4. DÜNYA SAVAŞI'nda taş ve sopalar kullanılıcak." Yani anlıcanız kendi silahlarımız ile medeneyetimizi yok ediceğiz ve SİL BAŞTAN yapıcaz veya SONUMUZ gelicek. Sonrada "Niye Uzaylılar DÜNYAYA gelmiyor?" diyosunuz. Kim bu BOK ÇUKURUNA gelir ki?

4 yildir siyaset bilimi ve uluslararasi iliskiler okuyorum. bu dunyanin siyasi tarihini az bucuk ogrendim sayilir, donemine gore dusunurlerin siyasi bakis acisini falan da kavradim. diplomatik bir altyapi kazanmaya calisiyoruz ayagina farkli dusunceleri insanlar neden benimsiyorlar gibi calismalar yaptik. ama bu icerikten, uzaylilar, kore - abd savasi beklentisine kadar gelen bu yorum beni sifir birakti. ben ki turk dis politikasi sinavinda hic bir sey bilmeden 45 - 60 arasinda turk dis politikasi ile ilgili 5 sayfa yorum yazan adamim. su yukaridaki gorus ile ilgili hic bir yorumum yok.

TÜM YORUMLARI OKU (19)