Bilim Aldı Başını Gidiyor: Yeni Geliştirilen Bir Algoritma ile Depresyonda Olup Olmadığınız Sesinizden Anlaşılacak!

Depresyona girdiğinizden şüpheleniyor ama bir türlü bundan emin olamıyorsanız, bu haberimiz tam size göre. Bilim insanları, sesinizin tınısından depresyonda olup olmadığınızı tespit edebilecek yeni bir algoritma geliştirdi.

Alberta Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Bölümü profesörlerinden Eleni Stroulia ve öğrencisi Mashrura Tasnim’in yürüttüğü bu çalışma, geçmişte yapılan seslerin tınısından duygu durumunun tespit edildiği araştırmaları daha ileri boyuta taşıyor.

Kullanılan veri setini farklı metotları birleştirerek analiz eden yeni bir algoritma geliştiren ekip, bu algoritma sayesinde akustik işaretlerden daha etkili şekilde depresyonu tespit edebilmeyi amaçlıyordu. Bir sonraki hedef ise bu algoritmayı günümüz teknolojisi ile harmanlamak…

Peki, bu araştırmanın bizlere ne gibi bir katkısı olabilir? Profesör Stroulia, bu konunun önemini şu şekilde aktarıyor:

'En gerçekçi senaryo, bu algoritma ile insanların normal ses tonlarını kaydedecek bir uygulama geliştirmek ve ses örnekleri toplamak. Bu uygulama, kullanıcının depresyon gibi duygu durumu değişikliklerini tespit edip izleyecek. Tıpkı telefonlarımızda bulunan adımsayarlar gibi ses tonlarını temel alan bir depresyon göstergesi de kullanılabilir.'

Aktarılan bir diğer bilgiye göre yalnızca Kanada’da erkeklerin %11'i ve kadınların da %16'sı majör depresyondan muzdarip. Ayrıca 12-19 yaş arası yaklaşık 3.2 milyon Kanadalı depresyon riski taşıyor.

Çoğumuz günlük hayatımızın stresinden bunalıp duygu durum değişiklikleri yaşıyoruz, üstüne üstlük yaşadığımız sıkıntıların hemen geçeceğini düşünerek. İşte bu algoritma ile geliştirilecek bir uygulama, erken teşhis ve tedavi için büyük önem taşıyor. Siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz?

Kaynak: 1, 2, 3

Popüler İçerikler

Gazeteci Timur Soykan Narin Cinayetiyle İlgili Düğüme Dönen Konuları Çarpıcı Bir Şekilde Analiz Etti
Kızılcık Şerbeti'nde Şok Kamera Arkası: Kıvılcım, Alev Bebek için Apo'yla Evlenecek!
Narin Cinayetiyle İlgili "Aile Bizim Dostumuz" Diyen AK Parti Milletvekili ile Salim Güran Aynı Karede
YORUMLAR
16.07.2019

anneannemde sesimden anlıyor depresyonda olduğumu

16.07.2019

Bu araştırmanın yapıldığı araştırmanın referanslardan biri benim yaptığım çalışma. (10. referans) Biz bundan 1 yıl önce aynı çalışmayı yaptık. Söylenildiği kadar isabetli tahminler yapılamıyor tabiki ama güzel bir yönde ilerleme. Ekstra bilgi isteyenleri bilgilendirebilirim.

16.07.2019

Bu ne

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ