Beyaz Adam Paranın Yenilmeyeceğini Hâlâ Anlamadı: Kaz Dağları'ndaki Habitat Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

İnsanlığın yeşile karşı 'mücadelesi' devam ediyor. Dünyanın bir ucunda hava kirliliğinin önüne geçmek için orman kent planları yapılırken ülkemizde kıyım acı biçimde sürüyor. Bazen taş, bazen altın, bazen de yol uğruna... 

Bu haberimizde ise Kaz Dağları'nda kurulan taş ocaklarının doğal yaşam alanını nasıl tahrip ettiğini birlikte göreceğiz. Çanakkale il sınırı içindeki etekleri ve özellikle Skamander Vadisi çevresi taş ocaklarının tehdidi altında.

Detaylara birlikte bakalım...

Kaz Dağları'nda çevrecilerin tepkisine rağmen taş ocakları tüm hızıyla çalışıyor. Ve aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz manzaranın ocakların kurulu olduğu her yerde karşımıza çıkması ne yazık ki kaçınılmaz.

Burası Skamender vadisi ve taş ocağı nedeniyle habitat büyük tehlikle altında. Hürriyet'ten Ömer Erbil'in haberine göre; uzmanlar Araplar boğazı olarak da bilinen Skamander Vadisi ve çevresinin öncelikle, jeomorfoloji, biyocoğrafya ve biyolojik çeşitlilik açısından önemine vurgu yapıyor.

'Arazinin amacı dışındaki faaliyetler bilimsel arazi kullanım ilkelerine aykırı'

Tema Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Murat Türkeş’in raporuna göre ; ‘‘Araplar Boğazındaki her türlü taş-kum ocağı uygulamaları, hem doğal peyzajı tahrip etmekte hem de verimli tarım arazilerinin amaç dışı kullanımına yol açmaktadır. Bu durum, aynı zamanda bilimsel arazi kullanım ilkelerine aykırıdır. Oluşumu milyonlarca yılda gerçekleşen Araplar Boğazı, sahip olduğu eşsiz jeolojik-jeomorfolojik özelliği, peyzajı, biyolojik çeşitliliği, geleneksel tarımı, Troya ve onun kültür coğrafyası dikkate alınarak, bütüncül bir yaklaşımla ve istisnasız korunmalıdır.’’

Ocaklar aynı zamanda kültürel bir değere de zarar veriyor. Çünkü bölge Troas antik bölgesinin merkezi kabul ediliyor.

Araplar Boğazı olarak bilinen Skamander Vadisi’nde sayıları hızla artan taş ocakları hem çevreyi hem de tarihi kültürel alanları tahrip ediyor. Skamander vadisinin genişlediği orta kesim Troas antik bölgesinin merkezi kabul ediliyor. Bu vadide kod farklılıklarına sahip modern yerleşimlerden Bayramiç ve Ezine ilçeleri yer alıyor. Kuzey doğu kesimlerinde kalan Troya ovasına buradan dağ silsilelerinin verdiği küçük geçitlerle gidiliyor.

Diğer yandan Kaz Dağları'nın başka bölgelerinden de kıyımın boyutunu gösteren fotoğraflar sosyal medyada paylaşılıyor.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Tahribatın boyutunu gösteren bir başka fotoğraf ise arazinin uydudan görünümü 👇

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Şimdi dünyanın bir başka köşesine gidiyoruz ve Çin'in orman kent projelerini görüyoruz. Ülkedeki devasa hava kirliliği sorununu çözmek için böyle bir adım atılıyor. Her ne kadar hoş bir gelişme gibi dursa da gelecekte böyle kentler inşa etmeye mecbur kalmamak dileğiyle.

İnsanoğlu Tabiattan Aldığını Geri Veriyor: Çin'den 40 Bin Ağacın Yeşereceği 'Orman Kent' Projesi

Popüler İçerikler

Vergi Uzmanı Ozan Bingöl Asgari Ücretlinin Enflasyona Nasıl Ezdirildiğini Verilerle Açıkladı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Boykot Çağrısı: "Fahiş Fiyatlı Ürünleri Boykot Edin"
Bankalardan Belgeyle mi Para Çekilecek? MASAK İddialara Son Noktayı Koydu
YORUMLAR
03.08.2017

Tabiat aşkı, insanın ümitlerini boşa çıkarmayan yegane aşktır ''Balzac'' . Ne yazık ki günümüzde 'para aşkı' güzelim doğayı hızla yok ediyor . rantınız batsın şerefsizler..

03.08.2017

Yalnız burda kimse kendini suçlamıyo doğayı hepiniz katlediyosunuz kimseyi kandırmayın. Doğanın katledilmesi sonucu ortaya çıkan ürünleri kullanırken kimsenin sesi çıkmıyor ama şimdi herkes doğa ana kesildi başımıza. Sorgulamaya önce kendinizden başlayın. Kendime de diyorum size de, burdan onu bunu suçlayarak vicdanınızı mı rahatlatıyorsunuz?

03.08.2017

uzun adam anlamadı paranın yenmeyen birşey olduğunu

TÜM YORUMLARI OKU (30)