Bekledik, Hep Bu Anı Bekledik! Nesli Tükenmiş O Muhteşem Hayvan Aramıza mı Dönüyor?

Genetik mühendisleri belli ki yine bizi şaşırtacak!

Mamutlar yaklaşık 4000 yıl önce iklim ve yaşam ortamlarındaki değişim, bunun yanında insan nüfusunun artışının etkisiyle dünyadan yok olmuştu.

Şimdi ise Harvard'daki bir grup araştırmacı onları geri döndürmeye çalıyor.

Çalışmalarda mamut DNA'sında belirlenen kısımlarının fil genomuna eklenmesi üzerine yoğunlaşılıyor.

Bunun için CRISPR yöntemi kullanılması planlanıyor. Eğer çalışmalar yolunda giderse CRISPR'dan fil-mamut melezi embriyolar üretilecek.

Kısaca değinirsek: CRISPR yöntemi DNA'daki belirli bir gen dizisinin çıkarılması ya da eklenmesi, bunun akabinde çıkarılan gen bölgesine varsa yeni gen dizisinin eklenmesi olarak biliniyor.

Araştırmacılar bu değişimin küresel ısınmayla savaşmak için bir umut olabileceğini düşünüyor.

Mamutlar, buzların erimesini engelleyebilir ve atmosfere sera gazlarının salınmasının engellenmesi yönünde yardımcı olabilir. Yaz aylarında ağaçların devrilmesine yardımcı olan mamutlar tundraların ortaya çıkması ihtimalini arttırıyor. Tundrular ise kar ve soğuk havanın durmasına izin vererek buzulların erimesini engelliyor.

Aynı zamanda düzenlemenin nesli tükenmekte olan Asya fillerini genleri değiştirilmiş bir şekilde korumasını da hedefliyorlar. Ancak esas soru şu: Filler bu melez türü nası karşılayacak?

Taşıyıcı annenin dünyaya getirdiği bu melez tür dünyadaki canlılar tarafından hoş karşılanmayabilir ve belki de diğer fil türleri tehlikeye atılabilir.

Özellikle bu nedenle proje oldukça yavaş ilerliyor ve olayın etik boyutu da tartışılmakta.

Kaynak: 1 2

Popüler İçerikler

Doğum Günü Pastasının Rengi ve Deseni Yüzünden Yanlış Anlaşılan Yasemin Sakalloğlu'ndan Açıklama Geldi
Yeni Sezonda Hayata Geçecek! TFF Hakemler Konusunda Büyük Adım Attı
Araları Kötüydü: Survivor'a Giden Demet Akalın, Aleyna Kalaycıoğlu Hakkında Konuştu!
YORUMLAR
22.07.2017

ejderya istiyorum

Pasif Kullanıcı
21.07.2017

Şu kötü yorumlar niye yapılmış anlamadım. Genetik öyle kolay bi bölüm değil ki, yaptıkları şey de kolay değil. En azından yararlı işler yapıyorlar.

22.07.2017

''Mamutlar, buzların erimesini engelleyebilir ve atmosfere sera gazlarının salınmasının engellenmesi yönünde yardımcı olabilir''. çüşşş şunuda yazsaydınız rüzgarları kontrol edebilir ayrıca Kızıldeniz'i ikiye ayırabilir! xmenin senaryosunu yazanlarda böyle kafa yok.

28.07.2017

bilmedigin arastirmadigin konularda kesin ifadelerle konusmak cehaletin isaretidir. biraz ekoloji arastirirsan dogada herseyin birbiri ile iliskili oldugunu, bir tur eklenip veya cikarildiginda butun ekosistemi hatta iklimi degistirebildigini bilirdin. ornek vermek gerekise sahra colu 10bin yil once sulak yesillik bir alandi. insanin getirdigi keci koyun gibi evcil hayvanlar asiri otlanip tum yesilligi yok etti. vahsi otcullarin aksine evcil otcullarin yirtici korkusu yoktur, insan koruyuculari sayesinde saklanmadan korkmadan acik alanda ayni yerde asiri otlanirlar. asiri otlanma yesilligi yok edince toprakdaki nem korumasiz kaldi, acilan koyu toprak alanlar daha cok gunes isigi emdi ve sahra kuraklasip bugunku col oldu.

TÜM YORUMLARI OKU (76)