Bedenimizi Ne Kadar Tanıyoruz? Vücudumuzla İlgili Bugüne Dek Yanlış Bildiğimiz 19 Durum

Vücudumuzla ilgili büyüklerimizden, arkadaşlarımızdan, çevremizdeki herkesten bir şeyler duyarız. Yalnız artık bildiklerimiz ve duyduklarımız arasında doğru ile yanlışı ayırt etmekte zorlanırız. Vücudumuzla ilgili bildiğimiz bazı yanlış bilgileri, sizler için doğrularıyla beraber Geek Wrapped'den derledik.

1. Dilimizde dört tat tomurcuğu bulunur.

Acı, tatlı, tuzlu ve ekşi tadın yanı sıra dilimiz Japonca'da 'hoşa giden tat' anlamına gelen 'umami' adında beşinci bir tat tomurcuğuna da sahiptir. Umami, baharatlı ve etli lezzetlere duyarlıdır.

2. Yüzmeden önce yemek yenmez.

Yüzmeden kısa bir süre önce yemek yemek, kas krampları riskini arttırmaz. Fakat alkol ile boğulma arasında bir ilişki olduğunu göz ardı etmemeliyiz.

3. Şeker tüketimi çocukları hiperaktifleştiriyor.

Şeker, hiperaktiviteye neden olmaz. Konuyla ilgili yapılan sayısız çalışmada hassas çocuklarda bile şeker kullanımının davranışta herhangi bir değişikliğe neden olmadığı gözlemlendi.

4. Sağ ve sol beyin zihinsel yetenekler yönünden birbirinden ayrıdır.

Zihinsel yetenekler kesinlikle beynin sağ ve sol bölgesine göre ayrılmıyor. Hatta, eğer bir yarısı erken yaşta zarar görürse, diğer taraf görevi devralır.

5. Günde sekiz bardak su tüketmeliyiz.

Gün içerisinde sekiz bardak su içmeye gerek yok. Su ihtiyacı vücudun kilosuna, hareketlilik düzeyine, giyim tarzına, ısıya ve nem oranına göre değişiklik gösteriyor. Bunun yanı sıra, tükettiğiniz besinlerden de su ihtiyacınızın bir kısmını karşılarsınız.

6. Sakızın sindirimi yıllar sürer.

Sakızın sindirimi yedi yıl sürmez. İşin gerçeği, sakızın genel olarak sindirimi güçtür ve diğer yiyecekler gibi sindirim sisteminden geçer.

7. Alkol ısıtır.

Alkollü içecekler kan damarlarını açarak ve sinir uçlarını uyararak ılıklık hissi yaratır. Aslında vücut ısısının düşmesine neden olur.

8. Öğrenme yöntemleri kişiden kişiye farklılık gösterir.

Herkes aynı şekilde öğrenir. İnsanların farklı yollarla öğrendiğine veya uzun süreli akılda tutma için farklı tekniklerin daha etkili olduğuna dair bir kanıt şu an bulunmuyor.

9. C Vitamini hastalıkları önler.

C vitamini üşütmeyi önlemez. Ama soğuk havalarda koruyucu etkileri vardır ve hastalık süresini mümkün olan en az seviyeye indirgeyebilir.

10. Vejetaryen ve veganlarda protein eksikliği meydana gelir.

Vejetaryen veya vegan besin düzeni, yeterli miktarda protein alındığında zarar vermez. Doğru besinler kullanıldığında, eksik kalan proteinin takviyesi sağlanmış olur. Fakat B12 ek vitamini gerekli olabilir.

11. Seks, performansı azaltır.

Herhangi bir spor faaliyetinden evvel seks yapmanın, performansı düşürdüğüne dair kesin ve bilimsel bir dayanak bulunmuyor. Hatta, seks testesteron hormonunu arttırdığı için, performans üzerinde olumlu etkisi olabilir.

12. Beynin %10'u kullanırız.

Beynimizin yalnızca %10'unu kullanmayız. Gerçekte beyindeki nöronların küçük bir kısmı aktif olarak belirli bir zamanda harekete geçer. Ama diğerlerinin de önemli fonksiyonları vardır.

13. Uyurgezerleri uyandırmamalıyız.

Uyurgezerler uyandırıldıklarında kafaları karışabilir ama zarar görmezler. Hatta eğer kendi hallerine bırakırsanız, dengelerini kaybedebilir ve düşebilirler. Uyandırmanız en iyisi!

14. Damarlar mavi renktedir.

Hemoglobin kana kırmızı rengini verir. Oksijenden arındırılmış kan, koyu kırmızıdır ve oksijenli kan kiraz kırmızısıdır. Ciltten yansıyan ışınlar gözümüze mavi görünürler.

15. Beş duyumuz vardır.

Temel olarak bilinen görme, koklama, tatma, dokunma ve duyma duyularımıza ek olarak aralarında denge, pozisyon, acı, ısı, baskı, susuzluk ve gibi 20 farklı durumu da algılayabiliyor, hissedebiliyoruz.

16. Su kırışıklıklara neden olur.

'Su kırışıklıkları', deri absorpsiyonundan ötürü oluşmaz. Genellikle nemli ciltte daralan kan damarlarının tetiklemesi sonucu oluşur.

17. Jilet, kıl köklerini kalınlaştırır.

Jilet kullanmak kılların daha kalın, yoğun ve koyu çıkmasına neden olmaz. Jilet kullandığınızda kıl uçlarını kestiğiniz için, kılların daha keskin olmasına neden olursunuz. Bu da, kıllarınızın arttığını hissetmenize neden olur.

18. Saç kremi, saçları iyileştirmez.

Saç bakım ürünleri ayrılmış ve zarar görmüş saçları daha iyi duruma getirmez. Yalnızca normal şartlar altında saçın zarar görmesini engeller, epidermi yumuşatır. Bu da saçların daha da iyi hale geldiğini düşünmenize sebep olur.

19. Ölümden sonra saç ve tırnaklar uzamaya devam eder.

Saç ve tırnaklar, ölümden sonra uzamaya devam etmez. Cilt kurulaşır ve saç, tırnak köklerinden ayrılmaya başlar.

Popüler İçerikler

İstanbul Bağcılar ve Ataşehir İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Okullarda Yılbaşı Kutlamasını Yasakladı!
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
12.09.2017

şu öğrenme durumuna kesinlikle katılmıyorum. bakın edebiyatı görsel iletişim yönetmiyle öğreten bi set vardı. rahatlıkla edebiyatı ezberlerken arkadaşım anlayamıyordu. bu vb. bir çok farklı yöntem var

12.09.2017

8. maddedeki öğrenme mevzusuna kanıtı olsun olmasın, katılıyorum. Herkesin öğrenme yöntemi farklı bence. Kişilerdeki algı yöntemi, aynı değildir.

Pasif Kullanıcı
12.09.2017

#2 krampa neden olur. Sebebi de şöyle. Yemek yediğimizde yemeklerin sindirilmesi için kanın çoğu kısmı mide ve bağırsaklarda toplanır. Bu yüzden de yüzme gibi vücudu çalıştıran bir aktivite yaptığımızda bacak ve kollara yeterli kan gidemez ve kramp girebilir. Ayrıca sağ ve sol beyinle ilgili de yanlış var. Bir yarısı zarar görürse insan hareket kabiliyetini, konuşmasını kaybetmek, hafıza silinmesi, zeka geriliği ve daha nice sorunlarla karşı karşıya kalır. Bununla ilgili çok güzel bir film de vardı da unuttum şimdi

12.09.2017

benim yorumda eksik kalan boşluğu doldurunuz olmuş bu yorum resmen :)

TÜM YORUMLARI OKU (19)