NYT: uluslararası öfekeye yol açabilir
NYT Ayasofya’yı hem Hıristiyanlar hem Müslümanlar tarafından önemsenen bir dünya mirası olarak niteledi; Danıştay kararının uluslararası öfkeye yol açabileceği yorumunda bulundu.
'Müze olarak uyumun ve modern devletin simgesiydi'
Haberde, Ayasofya’nın son 80 yıldır herkese açık bir müze olarak ‘uyumun ve modern Türk devletinin temellerinin parçası olan laikliğin simgesi’ olduğu belirtildi. Sanat tarihçilerinin ‘bazı Müslüman kesimler tarafından üstünün örtülmesinin istenebileceği Orta Çağ mozaikleri konusunda endişe beyan ettiğine’ dikkat çekildi.
'Karmaşa yaratabilir'
Gazeteye konuşan tur rehberleri ise yapının ezan saatlerinde turistlere kapanabileceğini söyledi. NYT, bu nedenle müze olarak giriş ücreti de bulunan Ayasofya’nın statü değişikliğinin bir karmaşa yaratabileceği yorumunu yaptı.
BBC: Tartışmalı bi adım
BBC ise haberinde şu ifadelere yer verildi: “Bu tartışmalı bir adım çünkü 1500 yıllık Ayasofya bir katedral olarak inşa edilmişti. Sonrasında Osmanlılar bir camiye dönüştürdü. 1934’te müze haline geldi. Ayasofya UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. UNESCO, [karardan önce] Ayasofya’nın statüsünün karşılıklı görüşmeler yapılmadan değiştirilmemesi çağrısında bulunmuştu.”
CNN: Seçmenlerini konsolide etmek istiyor olabilir
CNN International’ın haberinde, “Birçok yorumcu Erdoğan’ın adımının, ülkenin daralan bir ekonomi ve artan işsizlikle uğraştığı bir zamanda seçmenlerini konsolide etmeyi amaçlıyor olabileceğini söylüyor. Aynı zamanda, Türk-Yunan ilişkileri de Doğu Akdeniz’deki jeopolitik anlaşmazlıklar nedeniyle gergin” denildi.
BLOOMBERG: Erdoğan istediğini aldı
Bloomberg’ün haberinde ‘Mahkeme kararı Ayasofya’yı bir camiye dönüştürürken Erdoğan istediğini aldı’ başlığı kullanıldı. Haberde Ayasofya konusunun ‘Erdoğan’ın halk desteğini konsolide etmesine yardımcı olabileceği’ yorumu yapıldı; “Erdoğan, Türkiye’ye yapının müze statüsünün korunması çağrısı yapan Washington’ı ve komşu Yunanistan’ı geri çevirdi” denildi.
Yunan gazetesi Kathimerini haberinde ise “Bu karar, Türkiye cumhurbaşkanının devasa bir simgesel önem taşıyan bu dünya mirasını camiye dönüştürme çağrılarıyla uyumlu” ifadeleri kullanıldı.
BBC Türkçe, Gazete Duvar, DW Türkçe ve Ajanslar
Reis'in başka şansı yoktu. Başörtüsü ile ilgili son kozunu 2013'te kıdem tazminatına yatmaya yeltenince harcadı. Şimdi zaten açık olan Ayasofya'yı tekrar ibadete açıp sabah ezanı okunurken bir tarafında pireler uçuşan alnı secdeye değmemiş meczupların sırtı sıvazlandı o kadar.
Ulan “siz önce diğer camileri doldurun, Ayasofya şurda kalsın” diyen de kendisi şimdi Ayasofya’yı ibadete açan da kendisi! Dur bakalım bunun acısı sonra çıkacak gibi duruyor! İnşallah Rusya Suriye’deki ya da Libya’daki askerlerimize “Yanlışlıkla” ateş açmaz!
yunan aek takımı minaresiz ayasofya görseli paylaşırken sorun yoktu.