Yunanistan'da özel sektör ve kamu çalışanlarının yaptığı 24 saatlik grev ülkede hayatı durdurdu. Başkent Atina’da düzenlenen protesto gösterilerine en az 40 bin kişi katıldı. Bazı göstericiler polisle çatıştı, yaralananlar oldu.
Yunanistan'da özel sektör ve kamu çalışanlarının yaptığı 24 saatlik grev ülkede hayatı durdurdu. Başkent Atina’da düzenlenen protesto gösterilerine en az 40 bin kişi katıldı. Bazı göstericiler polisle çatıştı, yaralananlar oldu.
Yunanistan İşçi Sendikaları Konfederasyonu (GSEE), Kamu Çalışanları Federasyonu (ADEDY) ve Mücadeleci İşçi Kolları Birliği’nin (PAME) çağrısıyla yapılan greve kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra serbest meslek grupları da katıldı.
Grev nedeniyle tüm ülkedeki kamu kurumlarındaki hizmetler durma noktasına gelirken, doktorların ve diğer sağlık çalışanlarının iş başı yapmadığı devlet hastanelerinde yalnızca acil servis ve güvenlik ekipleri hazır bulundu. Mahkemelerde duruşmalar ertelendi, eczaneler, müzeler ve tarihi yerler kapalı kaldı. Çok sayıda dükkân ve iş yeri de greve destek vermek için kepenk kapattı.
Diğer yandan, bugün (perşembe) başta Atina olmak üzere, Selanik, Patra ve Larisa gibi büyük kentlerde protesto amaçlı gösteriler düzenlendi. Atina’da yoğun katılımlı iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi uzun süre trafiğe kapalı kaldı.
Atina’da, ADEDY ve GSEE’nin çağrısıyla Kalfthmonos Meydanı'nda toplanan ve PAME’nin Omonia Meydanı'nda düzenlediği mitinge katılan yaklaşık 40 bin kişi, parlamentonun bulunduğu Sintagma Meydanı'na yürüyüşe geçti.
Yoğun güvenlik önlemleri altında yapılan yürüyüşler sırasında yüzleri maskeli grupların polislere molotofkokteylleri fırlatması nedeniyle güvenlik güçleriyle göstericiler arasında arbede çıktı. .
Polis, Panepistimiu Caddesi’nde ve Sintagma Meydanı'nda taş ve molotofkokteylleri ile saldırıda bulunan grupları dağıtmak için göz yaşartıcı gaz kullandı.
Kent merkezindeki olaylar sırasında yaralanan biri gazeteci 3 kişinin hastanelerde tedavi altına alındığı bildirildi.
Atina’da, 6 binin üzerinde polisin görev yaptığı gösteriler sırasında başbakanlık konutu çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.
Göreve geldiği 25 Ocak seçimleri öncesinde 'Ya biz ya da kemer sıkma politikaları' diyerek oy isteyen SYRIZA, Temmuz 2014'de kreditörlerle 3. Kurtarma Paketi için anlaşmaya varmıştı. Anlaşmanın ardından Yunan Parlamentosu'nda konuşan SYRIZA lideri ve Başbakan Aleksis Çipras, 'Pişman değilim' demişti.
Ancak 3. Kurtarma Paketi, SYRIZA'nın muhalefette olduğu süre boyunca itiraz ettiği pek çok yükümlüğü de beraberinde getirdi. Bunlardan biri de Yunanistan gündemini haftalardır meşgul eden yeni sosyal güvenlik paketi. Paketin, parlamentodan geçmesi halinde erken emeklilik ortadan kalkacak, emekli maaşlarında kesintiye gidilecek ve sosyal sigorta primleri arttırılacak.
- AA
Yunan mültecileri hiç çekemem.
Sen medeniyeti kur , diğer bütün topluluklara yol göster , gezegenlerden matematik terimlerine kadar bir çok şeye isim ver şimdi böyle kötü durumda ol . Üzücü ...
NERDE LAN ÇİPRAS SEVDALISI SÖZÜM ONA DEVRIMCI GECINEN AGIZLARINDAN FAŞIST GIBI KENDILERI BILE EZBERE KONUSUP ANLAMLARINI BILMEYEN DENGESIZLER.. SOL UN GUCUYMUS. ALIN SİZE SOL. ALIN SİZE SOLCU GECINIP DOLMA KALEMI 5 BIN EURO OLAN ÇİPRAS. ALIN SİZE BANKA ATM LERININ ONU PİDE KUYRUGU GIBI OLAN YUNANIN HALİ..