Aşama Aşama Yazdık! İlk Defa Uçağa Bineceklere Tavsiyeler

Uçak günümüzde en sık kullanılan seyahat araçlarından biri. İnsanların seyahat opsiyonlarından biri haline gelen uçak seyahati, otobüs ya da arabadan farklı, uzun bir prosedürü var. Bu prosedür aslında çok karmaşık değil ancak ilk seferde kafa karışıklıkları ve aksilikler yaşanabiliyor. Bunun için ilk kez uçağa bineceklere özel, aşama aşama hava alanındaki süreci anlattık. İlk kez uçağa binecekler, korkanlar ve uçağa biniş aşamaları nedir merak edenler, buyurun içeriğe.

Bu durumda çoğu insanın yüzleştiği bir problemle başlayalım: Korku! Uçağa binmek ilk seferde gerici ve korkutucu olabilir ancak bu korkuyla yüzleşmek sizin elinizde!

Her şeye başlamadan önce önemli olan bu gerginliği atabilmek. Kendinizi suçlamayın, bu herkesin yaşayabileceği bir problem. Ancak bir kere bindikten sonra bile bu problemin tamamen ortadan kalktığını göreceksiniz. 

Kendinizi rahatlatarak başlayın, belirli bir ölçüde gerginlik normal fakat panikleme durumunu atlatmalısınız. Bir tecrübeyi ilk kez edineceğinizi düşünün, hayatınızda bir basamak ilerlediğinizi. Bu kadar büyük bir olay değil ancak motive olmanızda yardımcı olur. Öte yandan uçaklar oldukça güvenli vasıtalar. Araba ya da otobüs seyahati neyse uçak da sizin için o olmalı.

Hava alanına mutlaka erkenden gidin. Nasıl ulaşacağınızı önceden planlayın.

Hava alanları genelde şehir merkezlerinden uzaktaki bir lokasyonda yer alırlar. Hava alanına en az 1 saat erken gitmeniz gerektiğini göz önünde bulundurun. Ulaşımı nasıl sağlayacağınızı bir gün önceden planlayın. Şehrinizde hava alanına ulaşım sağlayan şirketler varsa (Belko gibi) saatlerini ve rotalarını öğrenin.

Bilet ve varsa gerekli evraklarınızı hazırlayın!

Zamanı her ne kadar iyi ayarlasanız da seyahatiniz için önemli olan evrakları unutmanız, büyük ihtimalle uçağı kaçırmanızla sonuçlanacaktır. Bu sebeple bu belgeleri bir gün önceden eksiksiz hazırlamalısınız.

Burada biraz online check-in konusunu açmakta yarar var. Nedir ve nasıl yapılır?

Check-in işlemi hava alanında bagaj verme ve bilet kontrol işleminden geçme olayıdır. Artık online hale gelmiş bu işlem, bu prosedürü hızlandırır. İlgili hava yolu şirketinin İnternet sitesinden bilet bilgileriniz ile online check-in yapabilirsiniz. Genellikle kalkış saatinden 1 saat öncesine kadar yapabilirsiniz.

Hava alanı girişinde ilk güvenlik kontrolünden geçeceksiniz. Burada uçuş firmasının gişesini bulup asıl check-in işlemini yapmanız gerekmekte.

Eğer online check-in yaptırmadıysanız ve bu durumda eğer geç kaldıysanız belirtmekte fayda var, sıra beklemeden öne alınıyorsunuz. Check-in ve bagaj teslim işlemini burada gerçekleştiriyorsunuz.

Bagaj kontrolü çok önemli, yanınıza almamanız gerekenleri bilin! Ayrıca değerli eşyalarınızı el bagajı olarak yanınıza alın, diğerlerini check-in sırasında bagaja vereceksiniz.

Valiziniz x-ray cihazından geçerken laptop, fotoğraf makinesi gibi teknolojik cihazları çıkarmanız gerekecek. Bu cihazları ayrı bir çantaya ya da valizin bölmelerinden birine yerleştirmenizi tavsiye ederiz. En azından en üste koyun ki aramakla uğraşmayın.

Eğer bagajınızı vermediyseniz veya vermeyi unuttuysanız paniğe gerek yok. Uçağa girişte görevliler tarafından gerekli görülürse 'bagaj altı' olarak tabir edilen şekilde bagajınız uçağın altına yerleştirilir.

Peki evcil hayvanımızla seyahat etmek istiyorsak?

Evcil hayvan taşıma işlemi belirli bir ücrete tabi ve bazı prosedürleri var. İlgili hava yolu şirketi bu prosedürleri ve kotalarını İnternet sitelerinde paylaşıyor. Kabinde evcil hayvanlara karşı alerjisi olan birisi yoksa bu hayvanlar kabinde taşınabiliyor. Aksi taktirde evcil hayvanınız kargo bölümünde seyahat ediyor. Uçuştan birkaç gün önce bu durumu bildirirseniz yer problemi yaşamazsınız.

İkinci bir kontrolden geçeceksiniz ve bekleme salonuna gideceksiniz. Hangi kapıdan bineceğinizin bilgisi bilette yer alıyor. Bulamazsanız ekranlardan kapılara bakabilir ya da görevlilere danışabilirsiniz.

Buradan sonra geriye beklemek kalıyor. Biraz sıkıcı bir aşama olarak düşünülebilir, etrafı izleyerek ya da bir şeyler okuyarak zamanınızı geçirebilirsiniz.

Uçakta seyahat edecek özellikle yaşlı yolcuların ve hasta yolcuların, seyahatten önce doktorlarına danışmalarında fayda var.

İrtifa değişikliği, bünyeyi olumsuz yönde etkileyebilir. Ciddi bir kalp hastalığı, solunum problemleri veya metabolik bozuklukları olan insanlarda uçak yolculukları olumsuz etkiler yaşatabilir. Bu yüzden seyahatten önce doktora danışarak gerekli tedbirleri almakta fayda var.

Ve sonunda uçağa bindik efendim, doğru koltuğu bulup oturun, kalkışa hazırlanırken hostesin direktiflerini dinlemeyi unutmayın.

İyi yolculuklar!

Peki sizin ilk defa uçacaklara tavsiyeleriniz neler? Yorumlara buyurun.

Popüler İçerikler

Tarih Verildi: 500 TL'lik Banknotlar Yolda
Sevgilisine Atacağı Fantezi Mesajını Yanlışlıkla Karısına Atan Ünlü Patron İcralık Oldu
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
YORUMLAR

uçağın içinde asıl macera başlıyor arkadaşlar. herkesin kendi dildosunu getirmesi hijyenik açıdan tavsiye edilir. Firmanın dağıttıkları bazen bir kaç boy büyük gelip sizleri zorlayabilir. latex maskeler ve kırbaçlar zaten sadece koridor kenarına veriliyor, kelepçeleri peluşlu olanlardan isterseniz uçuş boyunca rahat edersiniz. Hayırlı yolculuklar herkese.

23.11.2018

asıl check-in diye bir şey yok :) online check-in yapan birisi sadece yanına alacağı çanta dışında bir eşyası varsa havaalanında check-in sırasına girmelidir yoksa bu sıraya girmesine gerek yok, git uçağa bin.

Artık otobüslerden bile ucuz hale gelip iyice ele ayağa düşse de her nedense hava alanına gelen insanlarda enteresan bir ego oluşuyor. Sanırım gösterilen ilgi alaka sonucu insanın kendini özel hissetmesiyle ilgili bir durum. Yukarıda bahsedilmeyen bir durumu da not olarak ben ekleyeyim o halde. Eğer koltuğunuz 1-15 numaralar arasındaysa körükten uçağa binerken aceleci olmayın. Mümkün olduğunca sonlara doğru geçin ki uçağa yerleşmek kolaylaşsın ve kalkış süreci hızlansın. Eğer boarding işlemi cobuslerle yapılıyorsa da bu numaraların ön kapıdan binmesinin daha mantıklı olduğunu söylemeye gerek yok sanırırım.. :))

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ