Araştırma Şirketleri Referandum Sonuçları İçin Ne Söylüyor ve Sizce Sonuçlar Ne Olur?

Tarihi referanduma 3 gün kaldı! 18 maddelik anayasa değişikliği ve Başkanlık sistemi referandumu öncesi her birimiz fazlasıyla heyecanlıyken, anket şirketleri de sandıktan çıkacak sonucu ‘doğru' tahmin edebilmek için birbirleriyle yarışıyor. 

Elbette her anketin daima yanılma payı olduğunu, anketlerin OHAL'den de etkilenme olasılıkları olduğunu da hatırlatarak, şimdiye kadar açıklanan anket sonuçlarını bir araya getirdik. 

Peki siz ne düşünüyorsunuz?

1. SONAR: '% 51,2 Hayır'

SONAR başkanı Hakan Bayrakçı, “Biz % 51,2 ‘Hayır' bulduk. Bu durumu değiştirecek bir şey olmadı. Yurt dışı oylarının seçim sonuçlarında etkili olacağı söyleniyor ama 1 milyon 400 bin seçmen oy kullandı. Bu da toplam seçmenin % 3'ü civarına tekabül ediyor. O oyların % 60-%40 gibi dağılması çok büyük fark yaratmaz,” diyor. 

SONAR'a göre, Hayır: % 51.2, Evet: % 48.8.

2. KONSENSÜS: '% 51,2 Evet'

Konsensüs'ün başkanı Murat Sarı, 1 Kasım'daki yanılmalarını telefonla yapılan anketlerin ağırlığına bağlamış.

Referandum için 200 mahallede 2.000 kişiyle yüz yüze konuşarak anket yaptıklarını söyleyen Sarı, son çalışmada ‘Evet'lerin öne geçtiğini belirtti: “Biz son çalışmada ‘Evet'leri % 51,2 ‘Hayır'ları ise % 48,8 bulduk.'

3. GENAR: 'Biz kesin sonucu sandıklar kapandıktan sonra açıklayacağız.'

GENAR'a göre ise referandum sürecinin en başından beri ‘Evet' oyları önde bulunuyor.

GENAR Başkanı İhsan Aktaş, seçmeni yönlendirmemek için rakam vermediklerini, kesin rakamı 16 Nisan'da sandıklar kapandıktan sonra açıklayacaklarını belirtmişti.

4. AKAM: 'Kesinlikle Hayır çıkacak; aksi olursa kapatıp gideriz.'

Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezinin (AKAM) son referandum anketi, “hayır” oylarının önde olduğuna işaret ediyor. AKAM'ın 5-10 Nisan tarihleri arasında yaptığı ankette, evet oy oranının % 46,25, hayır oranının % 53,75 olduğu belirtiliyor.

Başkan Kemal Özkiraz referandum anketleriyle ilgili olarak, “AKAM olarak ‘Evet’ çıkması halinde şirketimizi kapatacağımızı taahhüt ettik. İlk gelen veriler önceki anketlerimizi doğruluyor. Bu referandumdan kesinlikle açık ara farkla ‘Hayır’ çıkacak. Referanduma katılım artarsa bu fark tarihi bir sonuca dönüşür” demişti.

5. ANAR: '% 52 Evet; ancak utangaç seçmenler ve gizli Hayır'cılar sonucu etkileyecek.'

Referandum yarışının başa baş geçtiğini söyleyen ANAR Genel Müdürü İbrahim Uslu, 5-10 Nisan tarihleri arasında 26 ilde 4.189 kişiyle yapılan araştırmanın sonuçlarını % 52 Evet, % 48 Hayır şeklinde açıkladı. 

ANAR'a göre, bu referandumda ilk kez tercihini açıkça belirtmek istemediği için anket yapmayı reddedenler, anketten kaçanlar var. Uslu, 'Ankette ‘Hayır’ deyip 16 Nisan’da ‘Evet’ diyecek olan utangaca rastlamadık, ama tersini gördük' diye konuşuyor.

6. A&G: '% 54 Evet'

A&G'nin sahibi Adil Gür, son anket sonuçlarını referandumdan iki üç gün önce açıklayacağını duyurmuştu; henüz kesin bir sonuç önümüze gelmedi. Kesin olmayan anket sonuçlarına göre Evet % 54 bandında.

1 Kasım seçimlerindeki isabetli tahminiyle tanınan A&G Araştırma Şirketinin sahibi Adil Gür'e göre, genel ve yerel seçimlerin aksine, referandumlarda biraz da ideolojik tercihler öne çıkıyor.

7. KONDA: '% 51,5 Evet'

Türkiye'nin en eski kamuoyu araştırma şirketlerinden KONDA'nın araştırmasına göre, 'Evet' oyu % 51,5 oranında önde gözükürken, 'Hayır' oyu ise % 48,5'te. Araştırma sonuçlarına göre, halen kararsız olan ve sandığa gitmeyeceğini açıklayanların oy oranı % 9 olarak yer alıyor.

KONDA'nın araştırması 30 ilin 124 ilçesine bağlı 197 mahalle ve köyde 3 bin 462 kişiyle yüz yüze yapılan görüşmelere dayanıyor.

8. GEZİCİ: '% 53 Evet'

Gezici Araştırma Şirketi'nin anketinde ise, 'Evet' oylarının oranı % 53; 'Hayır' oylarının oranı ise % 47 olarak belirlendi.

Ankete katılan MHP'lilerin % 51.9'u 'Hayır' oyu kullanacağını ifade ederken, HDP'nin seçmenlerinde ise 'Hayır' oyu kullanacağını belirtenlerin oranı % 93.1. 'Hayır' diyeceklerin oranı CHP'de % 92.4; AKP'de ise % 5.4.

9. METROPOLL: 'Bıçak sırtı ama Evet önde'

Metropoll Stratejik ve Sosyal Araştırmalar Merkezinin sahibi Prof. Özer Sencar Metropoll’ün Şubat ve Mart ayı ölçümlerinde Evet’lerin önde göründüğünü aktarmıştı. Sencar “Bıçak sırtı dediğimiz, % 50-50 civarında, ama Evet’ler önde” demişti.

10. MAK: '% 51 Hayır'

AK Parti’ye yakınlığı ile bilinen MAK Danışmanlık firmasının Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat’tan ise şok bir referandum anketi açıklaması geldi. “Bugüne kadar hiçbir seçimde görülmemiş bir durum yaşanıyor” diyerek AK Parti seçmeninin yüzde 10’unun “Evet” demediğini belirtti.

MAK'a göre Evet oyları % 45 - 47 bandını geçemeyecek.

Not edelim; anket şirketlerinde, kararsızların ve sandığa gitmeyeceklerin referandum sonucunu etkileyeceği görüşü hakim.

Seçime sayılı günler kala, aslında kararsızların oranı büyük ölçüde geriledi. Yüzde 4 seviyesine indiği söyleniyor. Oy vermeye gitmeyeceğini söyleyenlerle kararsızlar bir araya getirildiğinde ise bu oran yine de yüzde 15’i buluyor -ki bu da önemli bir rakam.

👇

'Benim Oyum Neyi Değiştirir ki?' Gençlerin Referandumda Sandığa Gitmesi İçin 16 Sebep

Son olarak, şirketlerin çoğu hemfikir: 'Olağanüstü hal anket sonuçlarını etkiliyor, sapmalar olabilir.'

Kararsızları ya da görüş belirtmeyenleri oransal dağıtmak bu seçimde son derece zor, çünkü olağanüstü hal var. 

Çeşitli çekincelerle görüş belirtmekten çekinen anket katılımcılarının (ve ankete katılmayanların) referandumdaki kararının ne olacağını bizler de çok merak ediyoruz. ✉

Popüler İçerikler

İlk Buluşmada Alman Usulü Hesap Ödediği İçin Buluştuğu Kişinin Cimriliğinden Dem Vuran Kadın Tartışma Yarattı
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
TikTok’ta "Karagül" Adıyla Açtığı Yayınlarla İnfial Yaratan Kadının Çocuklarını Devlet Korumaya Aldı!
YORUMLAR

Ben yurt dışındakilerin oy vermesine karşıyım. Madem oy veriyorlar gelsinler burada yaşasınlar. Ohh... Avrupada keyif çat, ABD'de keyif çat, bide gelip utanmadan beni etkileyen duruma karış!

14.04.2017

Büyükşehir yasasıda aynı böyle. Adam Ankara`ya 3 saat mesafede oturuyor, Keçiören metrosu 20 yıldır bitmemiş, tüm yollar mayın tarlası gibi "Gılışdar mı gelsin" diyor basıyor mührü Büyüg Başgan`ın bağrına. Umurunda mı sen her sabah 45 dakika otobüs beklemişsin. Bir yere misafirliğe gittiğinde son metro 22:30`da olduğu için çayın ikinci bardağını söylemek yerine "ben artık kalkayım" demişsin.

bikaç tane hıyar ağasının keyfi için ülkeyi birbirine kattınız ama yemezler yavrum HAYIR ulan HAYIIRRRRR !

Akp iktidara geldikten sonra ,yapılan! hiçbir seçimin dürüstlüğüne inanmıyorum. Adamlar bildiğin hırsız,sahtekar, dolandırıcı, kolpacı yani her numara var.

15.04.2017

trafoya kedi kaçtı Q:WeQW:eQ:E

TÜM YORUMLARI OKU (95)